跳至

首頁
23456...20

尾頁
該用戶已被刪除

Re: 05年4月寶貝媽咪會 (入黎傾啦 ^o^)

侯爵府

畀面勳章

Cherie & 蝦蝦,

kiu kiu 今日自己坐校車返嚟la ,校車ee & 學校老師都話佢冇吔問題,冇哭 ok la 衹講佢5係好識自己用杯飲水,成日飲到成身濕哂 所以我要訓練佢自己用杯飲水 正如蝦蝦咁講kiu kiu 都係 "養唔熟" 架啦!希望日後返學一切順利la

第一星期帶佢返學&接放學,第二星期佢自己坐校車

我都希望妳吔bb返學時順順利利 la

大宅

蝦蝦,
你真係有.....心喇! 我都係住返mos,住咗17年,好難離開咯!原本差d同阿Ping做鄰居,睇啱咗個單位仲平過依家,但係我唔識揸車真係好唔方便,加上又要同oo揾過學校,諗起都煩,考慮過貴d都算.

shirley,
hehe....如果你諗住買樓就大把盤! 我冇本錢要租樓住先冇得揀咋!
kara咁乖,似你地兩公婆咁文靜,係應該唔駛受呢d酷刑! :mrgreen: oo似足我同老公d衰嘢,易喊同曳,冇法la....

kiukiuma,
oo好番就到我病law!你諗住搬去邊呀?真係諗起都病發.....頭痛又手軟!
kiukiu好叻喎! 適應力咁強!oo8月返學時肯定喊到黐線,佢平時乜都驚,成隻樹熊咁,到時都唔知點算?

cherie,
原來你就黎做第ニ任媽媽喇!恭喜晒!!! 果然好努力呀!幾時預產期?會唔會凑個"好"字呀?

大宅

all,

終於有時間看晒 !

ring, april,

搬屋好煩架, 早2wk 都同c6諗不如搬去港島就他返工, 但check左的價...放棄lor, 真唔想放太多$係樓, 中六合彩頭獎又唔同...

pw530, and all,

芷殷今日第1日返學, 哇哇哇 ! 她哭到拆天, 扯住我頭髮唔放.......最慘係, 放學後同99,62, 叔叔係旺角lunch buffet,
99一問, 講俾她聽, 她就不停咁彈: 以前邊個邊個...都唔哭, 你咁渣架...你真係要打...........
唉, 我已勀到c, 同埋今日天氣熱, 我有點暈, 好驚就病啦...無晒胃口食野... 咁俾99係咁 呻, 想ccccccccc呀 ! 好在阿叔明理, 係咁叫她無閙, 以前好多係 3~4歲先返學, 而家阿b得個2歲....點同呢...她今日第1日...
個下, 真係有種感激的心 ! 終於有人明.........

講真, 芷殷真係好黐身, 尤其係無工人後... 今日她全日都好似惊 之烏....完全穚到實, 完本想99帶返太和我返公司, 結果我都要自己帶她返工再返太和再返元朗, 勀到............想 ,

看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

momo,

恭喜呀 !
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

我都唔係好想打, but 99 & c6 成日話都係要打 !!!
我也是係我媽媽的打之下成長... :-(

湊bb真係好考驗我的耐力同睥氣 !
我覺得我自己控制得比屋企任何一個都好 !!!!!!
我對芷殷的忍耐同無私我相信她完全感受到 !
小朋友真係好識呢的架 !
好似今日, 99成日話她, 她就一的都唔跟99.......
芷殷好成熟, 對一的人性的某的認知...
她一見到我唔開心, 就好緊張咁扁咀想哭, 一定要錫到我開心...
有時她唔覺意整到我, 會即刻自己同我講:媽咪, sorry !
係所有人中, 我就她 no. no. 11111,
所以我都湊得好辛苦, 因她什麼都要我做 ! 我係她全天侯工人, 任勞任... 爸爸也不要...但去街就我靠邊, 爸爸第1, 因要他抱....

我最近因無全職工人用, 剥削左她好多親子時間, 少講故事, 無咩教育....好內"救"

其實我未做得咁稱職, 可以做好的, 但我也有自己的情緒 & 勀...

大宅

Rosan,

港島d樓係最貴,電費都貴過人,,,
唉~~~佢地針唔拮到肉唔知痛,唔知頭唔知路就加把口批評,如果唔啱聽我會唔搭咀,由得佢講冇人應自然收聲!
第1日返學實會咁架la,仲閙芷殷只會令佢更加驚,應該鼓勵佢正面d先啱!聽日又要賣豬仔喇....都冇辦法....唯有時間慢慢適應! 諗起你同芷殷都淒凉! :-(
咁你仲唔早d瞓,今日真係夠你受喇!你要加油呀!

大宅

ring,

係呀 ! 咪就咁lor, 係99一片責罵下, 她今日好驚我走左 !
好勀都唔合眼瞓, 好唔安心! 我返來都找老公出左的氣 !
我會找機會同99反應返, 今日我都有的氣頂, 都用返阿叔的語氣同她講, 不過都盡量唔出聲, 我要自己泠卻的先, 唔係驚過火.

係港島生活, 真係好貴 ! 我要

大宅

oo都要飲奶瞓,聽日再傾過!byebye.....

別墅

蝦蝦:
阿囝星期六起喉嚨炎, 有d燒, 所以唔得閒上bk, 今晚一口氣睇晒你7版 postings, 好多mami 都捧場, 勁!!

cherie & nancy:
兩位準mami, 恭喜晒!!

all:
1) 我個囝仲未戒片, 亦無同佢去厠所wee wee, 因為佢一定話"無丫", 如果夾硬拉佢入厠所 , 佢只會大喊, 仲點會wee wee. 所以我打定輸數, 靠番pn d先生同佢戒片 :cry: 我都試過有親戚對住我個仔話佢冇用, 仲要包片, 我心諗, 你話話佢,即係話我唶! 我個仔臭臭係識講, 但佢只肯all 係片, 一坐potty就死忍, 我只好

2) 我係好易忟嘅人, 以前激到我火滾, 都有打吓手板同大肶, 而反而冇, 絕對唔係因為佢乖咗, 岩岩相反, 佢而家愈大愈頑皮, 好難教!! 以前打佢,佢即知錯, 即喊; 但後來就唔多work, 佢做錯野-->打佢-->佢會怒bear-->甚至打番我!!! 我都聽過男仔好易愈打愈un 皮 , 所以我地要更改策略, 用扮唔開心同講道理, 等佢知錯. 我知好難, 不過我唔想佢打慣晒人, 第日番學就會俾人投訴

3) 阿囝9月先番pn, 而家一直番梗pg. 2歲前, 個pg係要家長陪, 2歲後, 家長可以閃, 阿囝第一個week, 見唔到我, 係度口up up:mama mama, 我趁佢未喊出黎, 但熱淚盈眶之際就去抱番佢, 佢第2個week, 不單冇搵我, 仲好似甩繩馬騮咁, 係課室內周圍走, 激c我!!!!

4) 見到蝦仔, ocean 自理能力好, 都好羨慕, 阿囝食飯好被動, 就算好肚餓, 食2啖又話要落地 (坐highchair), 有時為咗留住佢個人, 要俾d野佢玩, 佢掛住玩, 餵佢就會開口, 我試過狠心唔餵, 佢nap前就會扭食奶, 俾開又做衰個頭, 唔俾又喊到拆天, 真係好煩!!!

侯爵府

畀面勳章

rosan,

慢慢嚟la 遲啲芷殷會適應到ka la 努力ar

公爵府

rosan,
你要加油, 多 d 休息呀, 芷殷咁痴你, 咁錫你, 幾辛苦都願啦.

蝦仔就唔同喇, 一有 daddy o係佢身邊, 佢就曳到震, 又唔聽話, 淨係要 daddy 湊佢, 一味要 daddy, 又喊又扭 ... 反而我一個人湊佢又好 d 喎. 搞到我要湊個細既, 教個大既, 都幾 down ...

ring,
咁你幾時搬新屋? 定係已搬左?

mary,
我都唔知點解蝦仔同 adrian 都係同一類, 入到廁所, 企o係度就話 "唔愛呀" 冇 shushu 即閃, ngng 有時會出唔切聲, 痾左o係片片度, 我心諗, c 得, 第日戒片咪會痾落條褲仔度

pw530,
原來 kiukiu 都係 "養唔熟" 的, 咁你心一定好酸 :-( 我成日都有心酸既感覺 :cry:
[/url]

公爵府

乜 nancy 都有第二胎呀?

[quote]
marywmf 寫道:
cherie & nancy:
兩位準mami, 恭喜晒!!
[/url]

公爵府

rosan,
雖然辛苦, 但有時睇返你呢段 msg 好好笑, 蝦仔初期返學, 我都係要扎定馬尾, 預防萬一

其實我有時怕 99 多野講, 我情願唔講蝦仔 d 野佢知, 費事煩 我有時預計到佢, 聽完會多野講, 我唔講出黎, 就會獲得耳根清靜

[quote]
rosan, 寫道:
pw530, and all,

芷殷今日第1日返學, 哇哇哇 ! 她哭到拆天, 扯住我頭髮唔放.......最慘係, 放學後同99,62, 叔叔係旺角lunch buffet,
99一問, 講俾她聽, 她就不停咁彈: 以前邊個邊個...都唔哭, 你咁渣架...你真係要打...........
[/url]

侯爵府

畀面勳章

蝦蝦

kiu kiu都係一有 daddy 喺佢身邊,佢就曳到不得了,鬼5係咩 daddy 吔嘢都"就"哂佢 ,我一個人湊佢就5同la,佢知我5"就"佢,所以佢冇我計law

kiu kiu 特別喜歡男性,一見叔叔 or 哥哥就要抱抱 & 玩玩ka la 真係冇佢收

公爵府

kiukiu 媽,
咪就係囉, daddy 就晒小朋友, 真係難為了媽咪.

平時我湊就好地地, 好聽話好快訓, 但 sun 果日 daddy o係隔離房做野公事, 閂埋左門, 我一訓o係蝦仔隔離, 佢就大喊彈起身, 拿拿臨爬落床去扯 daddy 返黎陪佢訓 :evil: 你話我心幾酸, 扯晒 啦, 點湊 ....
[/url]

別墅

我8卦見到佢有2條age marker, 一條係ocean仔(2歲), 一條係3個月, 咁應該係有咗bb卦......希望Nancy唔好mind我咁多事啦!

[quote]
蝦蝦 寫道:
乜 nancy 都有第二胎呀?

該用戶已被刪除

公爵府

係咪架? 我見到第二條 age bar 都係 ocean 仔架啵 ... nancy 快 d 出黎解話, 唔係就 call 你 :mrgreen: :mrgreen:

[quote]
marywmf 寫道:
我8卦見到佢有2條age marker, 一條係ocean仔(2歲), 一條係3個月, 咁應該係有
[/url]

公爵府

cherie,
我都希望你得償所願, 好心急呀, 期待你既報告 不過最好過左 4 個月先去照喎, 我初初照蝦仔時, 都係話 8 成係囡黎架, 我幾開心呀, 但唔知點解, 真係心有靈犀架, 我硬係覺得唔係, 到左 5 個月再照, 點知話 9 成係囝

呢個 e 生係老手黎架, 好少失手
[/url]

首頁
23456...20

尾頁

跳至