自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:為何未住滿七年都可以拎綜緩,會令港人咁大回響?

制度味就係未成為香港永久居民無得申請lor

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實7年只是規矩上講架咋 , 實際上我知好多b6未夠7年都咬老綜 , 只要夠面皮厚扮慘就有架啦

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 armoonmoon 的帖子

7年養一個廢人要用幾多錢?你有無諗過呢點…

要你養一個月都死啦

大宅

回覆 itinglena 的帖子

最慘係佢地O來左香港之後又話咩難於照顧在大陸子女再申請埋冚家來, 到時真係乜都冇......

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我見到個topic就想問,你係咪香港人

珍珠宮

引用:一落嚟香港,都未有貢獻就可以拎老綜,咁同

原帖由 小蜜豐 於 13-12-19 發表
一落嚟香港,都未有貢獻就可以拎老綜,咁同派錢比個39547有乜分別?

D人成日叫香港人唔好提綜緩養懶人,而 ...
而家洗碗咁難請人,捉佢地去洗碗,時間唔洗長4-6個鐘,人工經政府出,唔做唔好話人工,食物都唔好派比佢地

伯爵府

樓主

大宅

d

男爵府

Poo得好勳章

你知道綜援家庭全的總收入嗎? 大家試一試去確定答案吧!

2011 年【以1 個4 人家庭計,2 名大人2 名小 童)】

基本綜緩金 : 成人1,890 x2 =3780 ; 兒童2,275x2 =4550 : 共 8330
8330x13 = 108290 (出雙糧)
永久市民派6000 (其中1人是新移民) : 共 12000
租津貼 : 4 人每月最高額 3,545元
2000 元租津貼(關愛基 )
3545 x12 +2000 = 44540
免水費 : 約200 x12 = 2400 書薄津貼 : 約2500 x2 = 5000
校服津貼 :約500 x2 = 1000 眼鏡津貼 :約500 x2 = 1000 學生船津貼 :約400 x2 x12 = 9600
1000 開學津貼x2 = 2000
400 課外活動資助x2= 800
1300 上網津貼
2000 電費津貼
2000 元雜費津貼(關愛基 金) 3000 元境外遊學資助(關愛基金)x2 = 6000
250 元午膳津貼(關愛基金) 250x2 x12 = 6000
每月2500 元學前訓練津貼(關愛基金) 2500 x2 x12 = 60000 食物銀行及免費醫療(未計)
全年總計 : 108290+12000+44540+2400+5000+1000+1000+9600+2000+800+1300+2000+2000+6000+6000+60000 = 263,930 綜援家庭平均 月入 263930/12 = 21994.16

若不是朋友轉寄給我,真的不說不知。

--
香港政府官員全部都是??。
請將上述資料轉發出去给所有親戚朋友知道。等所有香港人都知道才好。
就快2014年,已加咗好多

水晶宮

引用:Quote:armoonmoon+發表於+13-12-19+10:42+

原帖由 Phoebe_snufkin 於 13-12-19 發表
你有冇計數養少7年用少幾多錢? 將呢D錢用係其他地方既會幫到香港人幾多? 我會想佢地用呢D錢起公營老人院, ...
我同意, 應該幫有切實需要的人!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

珍珠宮

畀面勳章

唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

男爵府

你大陸人黎架?咁嘅問題你都問?請問佢地有無交過稅,有無做過對香港有貢獻嘅事!只係為左要我地嘅血汗錢!!!嬲!嬲!!!好嬲!!!正PK

禁止訪問

回覆:armoonmoon 的帖子

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

引用:7年,起碼會令人考慮一下7年點生活,一定有

原帖由 siukei17 於 13-12-19 發表
7年,起碼會令人考慮一下7年點生活,一定有人因為7年而卻步

依家?
好同意!

起碼都叫盡過力先食其力,同埋對社會有過貢獻

依家1年就可以拎長期飯票,根本就係養懶人,現時估計就多18億je, 到時一定唔止。

大宅

老人家捱足成世都係得嗰二千。
不幸地我父母攞唔到在政府呢份“恩典“已經離開呢!

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

表姐你好嘢

寶石宮

引用:呢個問題只要諗下就知答案啦+

原帖由 亞貴 於 13-12-19 發表
呢個問題只要諗下就知答案啦
佢應該冇

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁既問題都問得出既?樓主係新香港人

愛 我 就 別 傷 害 我

首頁

尾頁

跳至