母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

真係好正既節目, 我bb而家係45天, 我原本打算下月初返工時改餵奶粉, 而家想試下pump奶, 想餵耐d, 不過我份工成日出差, 唔知可唔可以實行.....
好苦惱..

珍珠宮

原文章由 ^O^ 於 07-7-9 21:17 發表
有幸我都看到3份2的節目,待會會重溫整個特輯.

我的兩個小孩(一個4.8歲,另一個2.1歲)都是全母乳至歲半,現在兩個仍在吃母乳.本來仍猶豫好不好讓大女吃到5歲便停止,但現在打算讓她自然介奶(雖然她所吃到的應該不 ...

發覺條片有少許incomplete.在第一節的尾段有少許被cut了,如果可以fix到就perfect了.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我錄左響DVD﹣RAM,有需要可以燒俾大家,隨時俾人睇都得! PM me if needed!

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

大宅

令人振奮的一集節目.
希望真可以撥亂反正.

讓更多準媽媽,準爸爸及其家人,了解母乳餵哺的重要.

作為母乳媽媽,實在渴望有更多同路人.
盼望看到更多孩子,可以從小便享受母親這份最寶貴,最天然的禮物.

大宅

好好既節目!多d類似既入屋教育對我地同整個社會都好!!

節目入面果條香港政府推倡母乳既api我真係未睇過,我以前同政府新聞處合作過,知道每條政府廣告片都會分priority,重要既就會播多d,好明顯依條既priority肯定好低!!!

但我覺得今日個節目美中不足係冇乜著重講下母乳有而奶粉冇既成份,及提出奶粉只係盡量copy人奶既成份,而且有好多都copy唔到,去突出母乳既好處;節目只係集中講奶粉營養過多bb會變肥仔,對好多人黎講(尢其老一輩)就會覺得肥咪就好囉,唔理咁多養肥左個b先算啦!

可能半個鐘既節目唔夠時間講得咁詳細,最好下次再製作一個專講母乳將奶粉比下去既topic!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 小程程 於 07-7-10 00:16 發表
好好既節目!多d類似既入屋教育對我地同整個社會都好!!

節目入面果條香港政府推倡母乳既api我真係未睇過,我以前同政府新聞處合作過,知道每條政府廣告片都會分priority,重要既就會播多d,好明顯依條既prior ... 可能半個鐘既節目唔夠時間講得咁詳細,最好下次再製作一個專講母乳將奶粉比下去既topic!

我都好同意呀...再製作多個專輯啦...最好搵多D有餵母乳的人講吓啦...

禁止訪問

民房

想問一吓﹐咜住BB可餵母乳嗎?? 營養是否足夠同時供給兩個小孩?

原文章由 ^O^ 於 7/9/2007 08:17 AM 發表
有幸我都看到3份2的節目,待會會重溫整個特輯.

我的兩個小孩(一個4.8歲,另一個2.1歲)都是全母乳至歲半,現在兩個仍在吃母乳.本來仍猶豫好不好讓大女吃到5歲便停止,但現在打算讓她自然介奶(雖然她所吃到的應該不 ...

男爵府

好正呀!
Good~~
唔知有無得upload再睇多次呢?

民房

母乳 vs 奶粉

奶粉 被認證為 是商人賺取利益, 把你們(吃奶粉的)BB 健康 成長作為代價!
又引證一些商人手法, 謹似於 煙草商 宣傳技倆...!!

請大家堅持 奶粉 喂的BB 媽咪 發表看後感受...

現代吃奶粉BB 真的比以前沒 奶粉年代 BB 健康呢 ?

在網絡上(e.g. 親子王國) 甚至 newsgroup.lady.babycare
有冇 奶粉供應商從中作出 誤導指奶粉是必須品?

母乳 真的那麼不濟?
母親在種種條件下令自己更有借口不喂母乳 而吃奶粉?

是工作比 寶寶 更重要 ? 是奶脹 不好過 ? 是 怕麻煩 ? 是朋友家人壓力?

還是 給 廣告中沒合理科學根據 片段迷惑了?

男爵府

昨晚, 和Hayes papa一起睇 鏗鏘集母乳節目網上版, 我覺得好有points, 直擊奶粉商要害 & 帶出母乳的天然優勢, 所以好convincing!

多謝各位參與付出的奶媽們!:loveliness:

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

珍珠宮

母乳永遠最好
雖然我做不到,但仍替你們加油

[ 本文章最後由 webjen 於 07-7-10 10:48 編輯 ]
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

尋晚睇到尾,好舒服,自然,是的,一切盡在不言中,就是這份感覺,已叫人感動。
做得好好,真的,好感動,
大家努力,一切的回報盡在心中

男爵府

我尋晚一返到屋企忘記左睇
今朝向網上淨係睇到第一節
http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/hkcc/20070709.html

點可以睇埋下半集呢?

原文章由 gu 於 07-7-10 10:31 發表
尋晚睇到尾,好舒服,自然,是的,一切盡在不言中,就是這份感覺,已叫人感動。
做得好好,真的,好感動,
大家努力,一切的回報盡在心中

珍珠宮

原文章由 deniko 於 07-7-10 02:51 發表
想問一吓﹐咜住BB可餵母乳嗎?? 營養是否足夠同時供給兩個小孩?

我陀住細仔時仍有餵大女,因為我選擇了孕期哺乳,所以我在吸收營養方面都加倍謹慎左.除了吃正常及均衡的飯餐外(每餐都必定有新鮮的魚肉菜+生果),早晚都會食一匙燕窩+每日一隻蛋+兩至3包鮮奶.平時小食都會吃生果,務求多吸取蛋白質和併棄不必要的卡路里和yip製食物.我曾看過一些資料說所吸收的養份會先供應胎兒所需,然後是用來製造乳汁,最後是供自身所需.最後我自己重左30.5磅,而細仔出世有7.9磅,好算唔錯吧!

珍珠宮

原文章由 JojoB 於 07-7-10 10:49 發表
我尋晚一返到屋企忘記左睇
今朝向網上淨係睇到第一節
http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/hkcc/20070709.html

點可以睇埋下半集呢?

佢會自動播埋第二節架.

伯爵府

畀面勳章

原文章由 deniko 於 07-7-10 02:51 發表

deniko,

可以的! 我同呢度有幾位媽媽都試過在懷孕時仍餵大的bb 食母乳! 只要母親及胎兒都健康, 母親有吸收足夠及均衡的營養, 同時供應兩人個是無問題的!

別墅

我BB4個月大﹐本來已是人奶和奶粉混合餵的。因為遲些要轉工的原因﹐我害怕在新環境下不能在新公司pump奶﹐我本來打算兩星期後會停止餵母乳﹐讓BB吃完冰箱內的冰奶後便算了(大概可維持1個月左右)。到時BB大概5-6個月。
點知昨晚看完電視節目後﹐我老公特然眼紅紅地求我不要放棄﹐為了BB好要繼續堅持下去。又話會盡量早D翻屋企幫手餵奶。

看來這條真是不歸路﹗

男爵府

好感動!
又多一個家庭, 堅持提供最優質的天然母乳給下一代, 又多一位幸運的BB!

恭喜恭喜!:loveliness:

Hayes mama

原文章由 miaochan 於 07-7-10 11:25 發表
我BB4個月大﹐本來已是人奶和奶粉混合餵的。因為遲些要轉工的原因﹐我害怕在新環境下不能在新公司pump奶﹐我本來打算兩星期後會停止餵母乳﹐讓BB吃完冰箱內的冰奶後便算了(大概可維持1個月左右)。到時BB大概5-6 ...
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 miaochan 於 07-7-10 11:25 發表
我BB4個月大﹐本來已是人奶和奶粉混合餵的。因為遲些要轉工的原因﹐我害怕在新環境下不能在新公司pump奶﹐我本來打算兩星期後會停止餵母乳﹐讓BB吃完冰箱內的冰奶後便算了(大概可維持1個月左右)。到時BB大概5-6 ...

miaochan:

恭喜你 ! 你老公好深明大義 ! :)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊