自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

男爵府

2000 真係太少了, 好似好是旦俾
一系唔好俾, 一係俾個好意頭啦, 唔係話銀碼一定大,
睇番自己能力, 雙方家長都應該學會體諒
喜事最緊要開開心心
Life is so cool~~~

禁止發言

回覆:點睇$2000禮金

珍珠宮

回覆:點睇$2000禮金?

$2000?食餐飯都吾止二千啦!個女仔嫁吾出去?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

esmehouse 發表於 14-2-18 22:42
其實禮金係 99 比 or 老公比 如果係對男女一齊儲錢結婚咁應該一早預埋禮金 會唔會係本 ...
我會理解為老公比
我都係C6比

大宅

我知樓主係邊到睇,個故事係話本身$2000+酒席,個男人向家人爭取比10000,再自己夾多10000, 再加女家酒席,我覺得好合理丫,況且結婚禮金唔係應該自己出既咩? 如果連禮金都比唔起,不如簡簡單單簽個紙就算啦。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Anpanmama 發表於 14-2-18 22:48
家陣邊有人自己儲$結婚,樓主呢個case響之前無溝通過,更加肯定係靠父母俾$結婚又要大龍鳳果啲。

...

我係同老公一齊儲錢結婚 好彩我地男女家都冇麻煩人
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

如果第時我個女結婚係甘。我會叫亞女想清楚,嫁到去真係有排捱。$2000買餅咭都冇左啦!好懷疑男家有冇錢攪婚禮。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

風鈴草 發表於 14-2-18 22:50
家陣係仍然有人自己草錢結婚架,我同我老公就係,全部自己錢冇用過任何人既一分一毫。
我都係
99比左只1.5錢介指我

我媽禮金袋晒,咩都無買比我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

kinmi 發表於 14-2-18 22:46
吓!!! 我結婚1蚊禮金都無啦,有咩問題?結婚幾時變左係買賣?個女仔當左自己係貨?

...

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 kaka1226 的帖子

珍珠宮

2018復活節勳章

2千禮金當個新娘係咩

珍珠宮

如果男家無乜錢。女家會唔會唔收嫁?

禁止訪問

大宅

結婚搞得唔好真係好易積怨,我聽過朋友話屋企人expect 你唔問唔講都知屋企人想點,同埋會做喎。

佢個理論係,問問問,問咁多即係自己唔識諗,唔識為屋企人諗多步。。。 我覺得呢d 要求超高

寶石宮

風鈴草 發表於 14-2-18 22:50
家陣係仍然有人自己草錢結婚架,我同我老公就係,全部自己錢冇用過任何人既一分一毫。

...

me 2

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:咁呢個99都好算爆wor...2k都俾得出手 +

原帖由 Winnie_1210 於 14-02-18 發表
咁呢個99都好算爆wor...2k都俾得出手
俾禮金關99事架咩?

複式洋房

回覆:hehemami 的帖子

實在太少

水晶宮

二千太少…

十萬似賣女

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hehemami 發表於 14-2-18 22:10
男家話比$2000禮金女家..因為女家話禮金隨意..
聽番女方阿媽私低下話想要十萬,唔知而家聽到$2000會有咩反應 ...
佢一開始唔講明就乜野事都會發生

珍珠宮

心意都要個意頭8888,

首頁
34567...13

尾頁

跳至