婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:Quote:原帖由+11B+於+14-03-18+發表我生B時

原帖由 lowle 於 14-03-18 發表
你有無話15萬唔多夠,俾夠38萬好意頭
對吾住,笑咗

禁止訪問

珍珠宮

我諗你俾阿媽O個$5000佢當係房租,俾個地方你同阿B訓覺而已。。
生完之後都唔可以有咩要求,
你番自己屋企坐月吧。。

我O個陣早左生,BB仲未出得院,陪月又未到,當時都有番娘家坐住月先,阿媽冇咩,日日都好好餸,但我家姐超唔掂,朝朝起身嘈嘈閉,搞到訓都訓得唔好,我訓左一晚阿B出院我拿拿臨番屋企,自己屋企最好

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆 llmanll 的帖子

當年我媽要返公, 奶奶住得遠, 咪又係自己坐月, 我陪月都無請, 第一胎, 都係咁, 有時吾吏一定要人幫. 不過你呀媽又過份左, 只睇到個錢字.

大宅

回覆:第一日返外家待產已經爆喊

我贊成其中一jm講,你c6都唔好受,如其諗阿媽點,又好激氣但又唔嬲得,不如安慰好個c6, 同佢兩個辛苦d,靠自己,我阿媽話佢當年都係未滿月就帶住我哥落街買定幾日嘢,自己照顧自己,食簡單嘅。上網睇下,我坐月食嘅飯都係放入飯煲度一煲過。湯唔煲就去買鴻福堂湯包。加油!做爸爸媽媽係辛苦,但bb每日長大就幾辛苦都值得!

大宅

回覆:llmanll 的帖子

我完全明白你感受。我生之前,阿媽都話樣樣得(坐月及幫我湊b),之後到阿b出世後,又叫請工人,又無整嘢我補身。如果有得比我再揀,我會靠自己去預備好晒,安安心心咁去生b同埋坐月……。
如果你現在仲有得揀,我建議你同老公快快商量下其他安排吧。其實你老公都好難受的,要顧及大家既感受。好好的坐好月,等自己身心都健康。good luck。

別墅

冇啦...而家o的人又貪心又lazy, 你係佢親生都會話你搵佢笨呀. 自己攪掂萛啦

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mrstse0101 發表於 14-3-23 16:16
我完全明白你感受。我生之前,阿媽都話樣樣得(坐月及幫我湊b),之後到阿b出世後,又叫請工人,又無整嘢我 ...
比我再揀都會靠自己
可能因為坐月坐得唔好,已經冇得生喇

水晶宮

我係過來人,建議你搵藉口快快返自己家坐月,唔好靠阿媽。講真產婦嘅情緒真係好難控制,如果能力範圍控制到,就盡快解決。
我2胎嘅產後抑鬱的導火線都係最尊敬嘅母親大人引發,佢老人家一啲都唔覺得自己有問題。

大宅

返自己屋企好過,寧願辛苦少少好過受氣!
留返d錢買野俾bb 或者叫老公請幾日假幫手hand over d 野

我阿媽都係見錢開眼,仲要衰到暗示我奶奶要俾成萬蚊佢先幫我坐月
我寧願自己辛苦d,都唔想見佢

大宅

回覆:長毛免 的帖子

我滿左月出得街後,都係靠自己去睇中醫去調理番好dd個身體咋。都係信自己最安全。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

加油,坐月安排左有人買餸就ok。
怕要生無人係屋企既,如果真係行唔到,大不了叫白車。執好走路袋就得。

不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至