美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:請問如果用嘅粉底已經有防曬,你地會唔會都

原帖由 winkdex 於 14-06-03 發表
請問如果用嘅粉底已經有防曬,你地會唔會都搽防曬? 夏天咁鬼熱搽少d舒服d但又怕粉底嘅防曬會lug

...
防曬at least要搽半茶匙以上上面先可以得到所寫既防曬度數,所以我夏天一定搽,睇下係spf30定50!冬天我最多都係搽30,不過反而用有spf高d base, cc cream或者防曬算了,除非有戶外活動,長期逗留係外面啦!

大宅

回覆:你哋有幾支防晒?分享吓邊隻好用

物理性防曬

物理性防曬依成分的不同分成兩種:
1. 二氧化鋅 (titanium dioxide)
2. 氧化鋅 (zinc oxide)
 - 優點:對皮膚刺激小,所以適合兒童使用。
 - 缺點:質地厚重。
整體- 
優點:- 溫和不刺激,不易過敏。
- 分子顆粒大,塗抹後顆粒大多卡在毛孔,不會滲入肌膚,就算滲入了也不會被身體吸收。
缺點:質地偏油。

化學性防曬

化學性防曬是透過防曬產品中的化學分子經由皮膚吸收後,
跟紫外線產生交互作用把紫外線轉換成不傷害皮膚的物質。
因為要先經表皮吸收,所以必須要塗抹30分鐘後才有作用。
整體-
優點:清爽不油膩。
缺點:- 易引起過敏。
- 分子顆粒易滲入皮膚,引發皮膚病變。

大家在選購防曬用品的時候可以對照看看是否符合需求。

常見的化學性防曬成分如下:
*PABA〈para-aminobenzoic acid〉:可以阻隔UVB。曾經一度被廣為採用的化學防曬成份,後來因為過敏反應發生的比例太高現在已經少用。
*Octyl dimethyl PABA〈Padimate-O〉:可以阻隔UVB。因為PABA過敏反應發生的比例太高,所以研發此成分取代。
*Octyl methoxycinnamate〈OMC〉:可以阻隔UVB。目前全世界最被廣為採用的化學防曬成份。
*Octocrylene:可以阻隔UVB。
*Octocrylene salicylate〈OCS〉:單獨使用是微弱的UVB阻隔劑。通常被使用來加強其他防曬劑的效果。
*Oxybezone〈benzophenone-3〉:可以阻隔UVA。偶見過敏反應。
*Avobezone〈Parsol 1789〉:可以阻隔UVA。常與benzophenone-3並用。
*Mexoryl SX:可以阻隔短波長部份的UVA。
(資料來源:基層醫學 - 第21卷第5期)

選擇防曬品時...

1.先了解手中的防曬乳是物理性、化學性,或是兩者混合。
 化學防曬劑比例愈高,防滲入的有效性愈重要。

2.在臉上試搽一點防曬乳,若感覺刺痛,就代表成分滲入皮膚。
 如果使用的是化學防曬劑,表示廠商沒考慮到防滲入安全問題,
 應直接從購買清單中刪除。

3.將防曬乳搽在手上,等待15分鐘,確定附著於皮膚後,用噴槍輕噴。
如果呈現圓形水珠,表示防曬乳已形成防護膜,能達到防滲入、抗汗作用;
但如果噴水後呈白濁狀,甚至隨水流走,
表示無法防流失,化學成分也都滲進皮膚了,
這種防曬乳最好少碰為妙。

大宅

回覆 300000 的帖子

其實所有防曬都需要卸妝的

複式洋房

Sunkiller
清爽唔笠

子爵府

引用:回覆+300000+的帖子+其實所有防曬都需要卸

原帖由 wingfamily 於 14-06-03 發表
回覆 300000 的帖子
Ic

大宅

引用:Sunkiller 清爽唔笠

原帖由 Chelsea333 於 14-06-03 發表
Sunkiller
清爽唔笠
最緊要好用。。。有效

複式洋房

韓國牌子 Clio 出左隻新既SUN CREAM 幾好用
50 PA+++ 又唔笠

子爵府

回覆:VenusSasa 的帖子

邊度有得買?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pigpeppapig 發表於 14-6-3 01:23
唔食入皮膚係物理

邊為之好唔好,我又唔識講喎
物理果d, 多數會上面白左一層

禁止訪問

引用:Quote:pigpeppapig 發表於 14-6-3 01:23 唔

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pigpeppapig 發表於 14-6-3 23:03
elta md 我用45,41 都無呢個問題
所以係多數, 我覺得物理多數係杰d

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

Eltamd 我幾個小朋友去踩單車用都曬黑左,好慘

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:物理性防曬物理性防曬依成分的不同分成兩種

原帖由 happyhw 於 14-06-03 發表
物理性防曬

物理性防曬依成分的不同分成兩種:

別墅

DERMACEPT好用,唔立而且搽左皮膚通透D

複式洋房

回覆:LAICOW 的帖子

一度 spf 防十分鐘 uvb
40spf 講緊六個幾鐘,你攀山專家咩,整咁多物質上面,咪加重皮膚負擔囉
不過,啲阿姨講極都係唔明㗎啦

大宅

引用:一度+spf+防十分鐘+uvb+40spf+講緊六個幾鐘

原帖由 Miss_MiniMi 於 14-06-09 發表
一度 spf 防十分鐘 uvb
40spf 講緊六個幾鐘,你攀山專家咩,整咁多物質上面,咪加重皮膚負擔囉
不過,啲阿 ...
各人要撰擇唔同,又何必咁話人吖. 我係唔易晒黑嘅人, 就算夏天游水晒黑到冬天都會白返. 以前都係游水時先用防晒,重係只搽面, 身都無搽. 有時落咗水先醒起塊面都無搽, 結果成日晒到甩皮敏感. 所以一支30ml防晒,可以用到過期都重有成半未用完. 雖然而家面上啲斑唔算多, 但同事提醒到當年紀大啲,面上嘅斑會漸漸浮現時, 無論搽幾多美白都無用時,就會後悔點解當初唔好好保養. 有啲人易黑難白,自然緊張怕晒黑. 我同事出街食飯,過條馬路都要開遮,我又覺得無問題呀,重佩服佢唔怕煩去到邊都帶住把遮,可以庶埋我. 而家, 我每日都會用SPF 30 防晒先出門. 游水一定會用SPF 50,始終無庶無擋,而水面及雪面反射的紫外線必定較行山時有帽有超保護時強烈吧!

大宅

早前對手上有色防晒,Base,BB cream的比較

Domohorn Wrinkle UV Dress cream- SPF 31++, PA值較低,適合室內工作用,户外活動或工作不能單靠它. 只有一隻色, 上面色澤輕微粉紅能改善面色,coverage不錯,能遮蓋中等黑眼圈, 但較像BB cream,帶點粧感. 唔乾易推,可改善受損細胞之自我修復能力及滋潤肌膚。合乾肌或秋冬使用.

Shiseiso White Lucent- SPF 35++,可作base或單用, 同樣PA值較低,適合室內工作用,户外活動或工作不能單靠它. 有三隻色, Irovy色調自然易推, 較DW清爽,coverage較DW低一點,可做到自然無粧感, 含美白成份,適合夏天使用,秋冬底層需加强滋潤.

La Roche Posay Daily protection melt in cream- SPF 50+++,只有一隻色,coverage低, 適合膚色較白及臉上斑印不多用或可作make up base 用, 質感輕薄易推, 較滋潤,合乾肌或秋冬用, 不太防汗防水,夏天户外單用它,易因汗水而甩掉.

La Roche Posay BB melt in cream- SPF 50++++, PA值最高, 有兩隻色, 試用01色sample,上面颜色稍深帶灰,合中調膚色, 與以上三款比較,稍為偏厚但唔難推. coverage高, 較防汗水,但有點乾, 乾肌或冬天底層需加强滋潤.

色調参考

大宅

回覆 clts 的帖子

我面同身都係用呢隻, 面無曬黑, 不過兩隻手黑左, 可能塊面有make up, D make up 有防曬ge 關係

大宅

引用:回覆+clts+的帖子我面同身都係用呢隻,+面無

原帖由 ling1215 於 14-06-17 發表
回覆 clts 的帖子

我面同身都係用呢隻, 面無曬黑, 不過兩隻手黑左, 可能塊面有make up, D make up 有防曬g ...
我呢排游水用呢兩支, 先用SPF50打底,再搽防水粉底液,好似多咗層保護膜咁,無黑到. 但就難落粧,要落兩次先乾淨.

大宅

回覆 happyhw 的帖子

THANK YOU! 等我買支試下先

首頁

尾頁

跳至