自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:joechan1109 發表於 14-6-25 16:22

原帖由 ivyko 於 14-06-25 發表
咁又點? E D 例不知所謂
其實97年打後出世已經政府地分,係有個丁權,如果有錢既咪有用囉,如果只係賣比人,咁呢個男丁無資格申請公屋同居屋

大宅

回覆:好開心, 呢一胎又係女!!

我都好想要多個囡呀期待緊!!!!已經有個囡三歲

珍珠宮

畀面勳章

我覺得有仔就想有女, 有女就想有仔

女仔大個左係多數會关心父母弟妹多D, 因為女仔始終細心D同有母性

至於邊個顧家D, 我相信係睇能力同思想。冇話—定係女仔定男仔

利申: 我有l囝l囡

侯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

Congratulations!

"My mission in life is not merely to survive, but to thrive; and to do so with some passion, some compassion, some humor, and some style." -- Maya Angelou (1928-2014)

伯爵府

我愛Corina 發表於 14-6-25 19:54
其實97年打後出世已經政府地分,係有個丁權,如果有錢既咪有用囉,如果只係賣比人,咁呢個男丁無資格申請公 ...
我知冇得再分地,但可以賣俾人呀!點都有6位數. 竟然真係咁冇用,點解唔除消條例呢? 此例對女性極唔尊重

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

引用:Quote:原帖由+苡晴+於+14-06-25+發表同意。

原帖由 Pulmma 於 14-06-25 發表
我老公淨係鐘意女, 陀第一胎時講, 如果第一胎係仔, 比多次機會,。 如果第二胎都係仔就認命。

結果, ...
同我老公一樣,照ultrasound時大叫\"YES\"嚇死醫生,因為係女

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

引用:Quote:原帖由+苡晴+於+14-06-25+發表同意。

我老公淨係鐘意女, 陀第一胎時講, 如果第一胎係仔, 比多次機會,。 如果第二胎都係仔就認命。

結果, ...
同我老公一樣,照ultrasound時大叫\"YES\"嚇死醫生,因為係女

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 Pulmma 於 14-06-25 發表我老

原帖由 tinyangel 於 14-06-25 發表
同我老公一樣,照ultrasound時大叫"YES"嚇死醫生,因為係女
Give me 5 。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

引用:Quote:原帖由+tinyangel+於+14-06-25+發表

Give me 5 。

子爵府

恭喜哂我都想有兩個女呀!可惜生完大女之後生左個細佬

Pulmma  都好呀。  發表於 14-6-25 21:57

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:我愛Corina+發表於+14-6-25+19:54+其

原帖由 ivyko 於 14-06-25 發表
我知冇得再分地,但可以賣俾人呀!點都有6位數. 竟然真係咁冇用,點解唔除消條例呢? 此例對女性極唔尊重 ...
對於有錢起屋嘅係有用以及有呢條例當然有佢原因ga la..

大宅

回覆:一心一意 的帖子

重男輕女係上一代姐,我相信依家後生一代絕少重男輕女,所以其實依家生仔生女都無所謂

禁止訪問

引用:當啲人開始知道我有左時,+個個都走黎問我係

大宅

BK Milk勳章

現在都冇所謂架,自己孩子,仔,女都冇所謂,唔好學壞,身體健康就得啦

大宅

回覆:Jujube 的帖子

x 2

侯爵府

宜家呢個年代好重女輕男定係bk先係咁?我身邊果d都好少聽到話想要男定女喇…平平安安出世,健健康康就滿足…

大宅

Sherryyim 發表於 14-6-25 23:30
現在都冇所謂架,自己孩子,仔,女都冇所謂,唔好學壞,身體健康就得啦

...
其實好多人誤會左我個意思!我所講既重男輕女唔係話仔女有無所謂咁樣咁簡單...
而係人去到某個年紀時, 先會發現原來重男輕女呢個係好現實而自然既現象!!

身體健康呢D已經唔係對已成年仔女既單一願望...

大宅

kc 發表於 14-6-25 19:13
我屋企又係重男輕女,細時唔覺,大個咗父母分樓分舖,全部分晒給兩個仔,我哋3姊妹完全冇份,但過時過節, ...
對,就係呢種感覺....講真我爸爸都好鍚我, 三姊弟之中最鍚, 但一到現實既問題就睇得出, 好多野係女取代唔到仔既地位...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我現在第二胎都係女 我老公開心到呢 完成佢既心願左擁右抱 我自己就無乜所謂 男家中意女多d 係女家中意仔 不過小朋友係我的 我唔會理佢地

公爵府

一心一意 發表於 14-6-26 09:56
對,就係呢種感覺....講真我爸爸都好鍚我, 三姊弟之中最鍚, 但一到現實既問題就睇得出, 好多野係女取代唔到 ...
我覺得仔有仔好,好似屋企有咩換燈整喉,擔擔抬抬都自已黎,
而家仲搞得掂就無所謂,到七老八十,
都唔想個女女仔做埋D粗重工夫,
所以有個仔都幾好,
不過可惜我無

CaRRiE03  認同!  發表於 14-6-26 10:38

首頁
34567...8

尾頁

跳至