夫婦情感

跳至

首頁
34567...29

尾頁

禁止訪問

回覆:t19920912 的帖子

伯爵府

最後一次回妳啦:

妳真幼稚又好矛盾,又話會自己做sales養大bb,又托兒所,又寄養家庭!呢頭又想男方比生活費(男方似乎想斷絕與妳來往),其實妳想點呀???
大家比意見妳,都係想幫妳解決問題,希望妳認真想想妳bb未來,妳既未來,今日好好做出決定!

rachel_ching  Yes  發表於 14-8-18 02:43
piggggg  唔發生都發生左,點解仲要咁話人?  發表於 14-7-21 02:15
cffw  佢選擇性睇回應,嘥氣  發表於 14-7-19 01:10
過好,每一天!

禁止訪問

回覆:siufung 的帖子

禁止訪問

回覆:fishwawa 的帖子

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 Fionwan901 於 14-07-18 發表

原帖由 joyce1982 於 14-07-18 發表
你阿媽唔係個好媽媽,在親家度攞咗十萬仲要叫個囡賣金墮胎?唔墮就咪回家?

我唔會恨呢個媽媽,只會覺得自 ...
自己搞出黎既事就自己搞掂 下下都靠屋企?樓主成年人了
佢媽點解叫佢落我都好明白 無經濟能力 單親條路好易行?
咩叫唔係好媽媽 即係個女爆獲做父母要包底 唔包就唔好?
叫人生有幾難 唔駛負責任嫁 生養死葬都唔關我地事 未來條路又唔係我地行 口講緊易

樓主唔願意落無人迫到佢 要生就要諗下未來條路 無人幫應該點做 講個現實比佢聽 現實就係殘酷 唔係想像中咁美好

joyce1982  我好幸運,自己身邊無識一個係見錢唔認人的父母親,只遇見認人不認錢的父母。所以好對唔住,我真係無法理解佢媽媽咁絕仲要叫佢做好媽媽的理據。   發表於 14-7-18 10:38

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:我依家真係好無助,唔知點算

原帖由 Fionwan901 於 14-07-18 發表
我依家真係好無助,唔知點算
你得果20歲,條路真係好漫長。

我表妹18歲果年又係有左bb,佢想同果個男仔生,奈何個男既唔定性,四圍溝女,最終……表妹接受唔要個bb。

今日,我表妹28歲,嫁左個超錫佢既老公,有6299一家既愛錫,bb啱啱已經出左世,經歷左咁多,明白當初點解我地會咁緊張要佢揀。

其實大家都係想俾你知,現實係真係好殘忍,唔好下下諗住馬死落地行(你無儲蓄,點捱地小朋友出世,出世後無人照顧你,湊bb真係好辛苦)。

除非……你第時真係搵到一個唔介意你有小朋友又錫你既男人,如果唔係,將來你心中只有怨恨

rachel_ching  Agree  發表於 14-8-18 02:46
我要一個家  表妹同我有啲似。。又   發表於 14-8-17 06:05

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

去洗個面 望住塊鏡問下自己 你有無信心 得番你一個都好 能夠獨自湊大你個小朋友 無男家無女家 你無後路 你只可以向前行
你有信心就唔駛再驚 你決定左生個小朋友出黎 你就無退路
方法前面教左你做 申請乜做乜 自己睇
你無得唔知點算 做人媽媽堅強D 你唔夠堅強第日點算 當你小朋友出世你就會明點解你媽會咁做
佢現在可能火燒心 假以時日等佢下氣再算 唔知幾時嫁

rachel_ching  Agree  發表於 14-8-18 02:48
christinetin    發表於 14-7-18 16:15

男爵府

你冇儲蓄, 連$1800 一個都比唔到, 點可以養bb? 到生左出黎, bb去托兒, 托兒要排好耐, 唔係你話申請就即有, 你話做sales每月留返幾千比bb, bb 既衫褲鞋物尿片奶粉都係錢,有咩傷風感冒都要錢,每個月岩岩好係唔夠,萬一你有一個月有嘢做就冇錢用。你願意你bb一出世就冇左父愛,單親家庭?你而家先得個20歲,再搵過好d既男人,再來過啦!做個現在負責任既人都要做個負責將來既人!

rachel_ching  Agree  發表於 14-8-18 02:49
秋思  我都想講$1800都攞唔   發表於 14-8-5 18:15
Nicky1129  我諗唔到 邊個同佢坐月 邊個同佢出院 邊個比佢瞓一陣湊住bb先  發表於 14-7-19 00:22

侯爵府

睇曬你既留言,唔覺得你唔知點算喔。
見你回覆人好有計劃,好有責任,照住自己諗甘去做就OK啦。
身邊既家人朋友,甚至d網友,都俾左甘多建議你,你都ban曬,想人點幫你?

rachel_ching  X2  發表於 14-8-18 02:50
cffw  Exactly  發表於 14-7-19 01:12

大宅

回覆:有左bb四個月男友先叫我落左去

如果你今日唔要個bb,你以後會多謝你屋企人嘅強硬.
你太天真了,做sales一個月有15000?你試下去搵下...就算真係俾你搵到萬五蚊一個月,一日起碼翻10個鐘,唔好話照顧bb,你自己可能都需要人照顧.
你而家講到咁負責任,所以要留住個bb,但係其實你咁做,係對bb,對屋企人,對你自己都唔負責任.正常一個媽媽,唔可能唔理個女同個孫,所以你生左bb後係累埋你阿媽幫你照顧個bb!

睇前面d回覆見到有jm講你之前有發過貼數老公及其家人,你今時今日到呢個地步,有冇想過或多或少都係你自己造成嘅呢?

rachel_ching  Agree  發表於 14-8-18 02:53
sailorkitty    發表於 14-7-23 15:46

大宅

我係一個媽媽,如果你做咗媽媽,有一個同你一樣經歷嘅女,你會点做?
最慘嗰個,最傷心嗰個係你家人!佢哋唔想你條路咁難行。做人媽媽係想小朋友幸福!你可以俾咩個小朋友?

禁止訪問

回覆:msvivian 的帖子

禁止訪問

回覆:kayeeian 的帖子

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

10萬唔係好多嫁 好少錢炸 養大一個都唔止

rachel_ching  X2  發表於 14-8-18 02:53

大宅

我20歲時仲係一舊飯咁,樓主,你經驗左好多野喔...
祝福你..

大宅

BK Milk勳章

引用:真係有早知無乞衣,係個衰人口響響話係佢屋

真係有早知無乞衣,係個衰人口響響話係佢屋企住就會俾返7000一個月我,我雖然無同佢註冊,但都係佢屋企乖乖 ...
樓主~~~
你的舊post,我之前都有睇過,印象都好深刻,但點解兩個月前22歲,到今日又變返得20歲架呢???
而且你舊post話已經係大學畢業生啦,如果你講既真係事實,就唔怕搵唔到野做啦!!!

除非你講既全部都係大話~~~
原本都唔想留言覆的,但越睇就越忍唔住,希望你唔好欺騙各jm的同情心啦~~

rachel_ching  Agree  發表於 14-8-18 02:55
yoyoxd  可能只係副學士:quiet   發表於 14-7-28 15:03
Hoining  膠post  發表於 14-7-21 23:18
cffw  X3  發表於 14-7-19 01:13
mamaaya  X2  發表於 14-7-18 19:33
ling1215  我都好疑惑  發表於 14-7-18 13:20

禁止訪問

回覆:victoriaicc 的帖子

大宅

引用:我所經歷既全部都係真

我所經歷既全部都係真
你真係會害左個小朋友, 點解依家咁多有問題/ 變態嘅人, 其中有d 就係有你呢種父母,我知道我講野刻薄, 但我自己都有小朋友,諗起個小朋友我覺得好心痛。

jessica0768  唔好話佢20歲,我36歲都無信心做個好媽媽,唉  發表於 14-7-18 11:00

大宅

引用:所以我依家承受返個後果 +

所以我依家承受返個後果
BB始終是一個生命,作為媽媽一定會盡力保護。但你前面的路太長,如果你已經40我當然叫你生但你只有20歲。往後嘅日子你仍然有你嘅夢想,你會甘心同齡的人都有精彩的生活而你卻整天帶小孩嗎?有一天有個條件好而你又喜歡的男人,他會樂意接受BB嗎?他如何面對家人朋友?又甚至他非常愛你願意接受,他可以視如己出嗎?BB又會在一個甚麼樣的家長大?

你做錯了,受到惡果是應該的。BB是無辜的。無論你以後把BB放到寄養、收養家庭,在他心目中他永遠有心結。他是被遺棄的。不要想像其他人會給你幫忙,情況只會比你現在更差。你可以捱餓,可以流落街頭,BB不可以。你撫心自問可以給予BB基本的生活嗎?你決意生下來只是因為不忍(即為自己暫時覺得好過)定真的為了保護他不讓他受到傷害。

大宅

Fionwan901 發表於 14-7-18 10:45
如果岩岩知有左又係咁既局面我會唔要,但我唔想係中期先放棄佢
如果你覺得是殺左個bb令你心情難受,不如想下,同bb講未是時候出世,現在只會受苦,請你返去等下,等我找個好爸爸,有穩定收入,舒適生活,你再返來享福~~~

rachel_ching  X2  發表於 14-8-18 02:57

首頁
34567...29

尾頁

跳至