自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

水晶宮

小妹媽媽 發表於 14-9-26 15:26
我真係試過長途車讓位wo! 係觀塘搭返元朗,放工時間車程都一個鐘以上,我坐左陣見有個伯伯,應該都係返辛苦 ...
good good
like

大宅

回覆:又—單要人讓位

2個都有問題,
個大肚婆影人相放上網真係好唔岩,我相信佢問人既態度都唔好得去邊。
個男人又真係好無風度,佢都係由媽媽陀10個月生出黎,佢第日老婆都會有機會懷孕,體諒下懷孕女性既辛苦都唔可以嗎?
只怪香港公民教育真係好差

cheung2013  香港呢方面比b6差   發表於 14-9-26 17:41

男爵府

引用:Quote:momo06 發表於 14-9-26 16:46 我從來

原帖由 mikema820 於 14-09-26 發表
有能力的人幫助有需要的人, 以前讀書是這樣教的。 但不知甚麼時候開始, 這美德好似 ... 失傳了 .
...
而加香港系越來越多自私人,但亦有好多有心人。至少我二胎都有有心人讓坐。

男爵府

KMALL特別版勳章 2016畫展勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

妳要人讓都要禮貌客氣d...妳又點知人係咪有須要呢...人人都有機會有須要既時候....大肚唔係大晒gei...

禁止訪問

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

我大肚都唔會要求人讓,有人讓都會好客氣多謝前多謝後。不過真係唔係次次有人讓。無人讓都唔會罵人。
如果真係唔舒服,咪 call 的士囉

If children live with encouragement, they learn confidence. If children live with acceptance, they learn to love.

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

點解大肚就可以開聲叫人讓座?唔讓就影人相公審?奉旨的嗎

我都大過肚,但從來無呢個想法

請勿打招呼~

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

可能我個樣太善良...大肚個陣好多人都好好讓比我....

最慘係生完3個月....個肚南仲大到比人讓座...我個刻唯有繼續"扮大肚"..
其實都幾樣衰
~眼啤啤, 吹咩咩~

男爵府

很多這些事件都係反應左社會的質素問題, hk 的人性質素下跌是事實。

大人的表現就像一面鏡子, 孩子們的行為就可影照出你自己的素質來。

子爵府

讓係人情

子爵府

回覆:lalalaho 的帖子

佢有需要開聲問,無問題喎!之前又話人唔開聲,開到聲又話唔得

(^v^)/  其實講句唔該有幾難?   發表於 14-9-27 01:00

子爵府

引用:種種的藉口去美化有\"不讓座的權利\"+的人士

原帖由 mikema820 於 14-09-26 發表
種種的藉口去美化有"不讓座的權利" 的人士,
你不會老的嗎?
你的父母不出街的嗎?
設立關愛座的原意是什麼?關愛座不是專利,可讓可不讓,甘設立來做咩?

beanysc    發表於 14-9-26 18:37

子爵府

引用:佢有需要開聲問,無問題喎!之前又話人唔開

原帖由 yukiyukipang 於 14-09-26 發表
總之要人讓座就是唔岩,想讓無須理想由,唔讓總有藉口

男爵府

引用:佢有需要開聲問,無問題喎!之前又話人唔開

原帖由 yukiyukipang 於 14-09-26 發表
有需要開聲ok,但唔應該影人地相放上fb

大宅

引用:Quote:ivycowcow 發表於 14-9-26 15:58 咁.

原帖由 Viann1230 於 14-09-26 發表
我講緊我個站係總站呀,
只要你有排隊就可以
Sorry我想厚多士加句

若果係港鐵就算頭尾站排隊都冇用,有部分乘客唔識先落後上,門開就衝入去,就算排頭位都冇用

有時d人貪方便坐巴士下層,其實可以走多2步上層,讓比真正有需要而唔方便上落人士

PS,我做過孕婦,而家係手抱小朋友阿媽,以上係由做女到做人阿媽所見聞

別墅

好媽媽勳章

之前試過搭過海巴士, 架巴士明明冇位都有個大肚婆最後上車, 佢仲企正我前面, 我冇理由唔讓姐, 最後我企左一粒鐘

男爵府

回覆 sako 的帖子

咁需要就坐TAXI啦.

禁止訪問

回覆:lalalaho 的帖子

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:大肚唔系大晒!但竟然會有人認同+

首頁
34567...13

尾頁

跳至