自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

回覆:會不會勸朋友悔婚

寧教人打仔,莫教人分妻,我諗你都係由佢啦,雖然我都覺得個男仔有問題

伯爵府

畀面勳章

回覆:會不會勸朋友悔婚?

你朋友鍾意又接受,有乜好勸?咁嘅情況,話之個男人食軟飯定硬飯,最緊要識煮飯

寶石宮

閒事莫理

侯爵府

陪月勳章

回覆:mininab 的帖子

無錢還,寫十萬張借據比你無用。如果你朋友明知個男係咁,又唔介意其實無得勸。不過你朋友就真係要諗清潔佢真係鐘意呢個人願意為佢犧牲還是純驚無左個水泡。

男爵府

男仔幾大,有手有腳唔會失業幾年,唔想做咋掛

公爵府

ope 發表於 14-11-14 12:03
我死擋, 識咗超過15年, 舊同學大我幾年, 大家一齊做暑期PT 識的, 下年年頭結婚, 即係舊暦2014 年年尾趕住好 ...
朋友的話我會勸佢唔好要個男仔, 不過你預左佢會更堅持結婚, 不過做左應該做既就算
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

伯爵府

引用:Quote:iris5a+發表於+14-11-14+12:09+佢自

原帖由 whywhite22 於 14-11-14 發表
樓主真係要小心銀包,成日咁心軟
啱啱想講,樓主千萬唔好「有$出$,有力出力」

水晶宮

回覆:會不會勸朋友悔婚?

只會講俾佢知自己觀點, 唔會勸佢悔婚, 結唔結由佢自己決定

子爵府

男主內女主外?未有小朋友…屋企有咩做呀
佢係噤耐都無搵過工…定係一直搵唔到呀…
結婚仲要借錢先可以結…我就唔會囉…
您話兩個人都有野做都算…借就兩份還…
而家係男既永遠唔做野…叫個女既還…
噤既男人…我唔嫁囉…
寧願淨係拍拖…《俾著我係飛左佢9世啦》
無上進心既男人,要唔過呀………

公爵府

湊仔咁辛苦, 佢點肯男主內呀, 陣間又要請工人跟住你朋友慢慢主外啦, 佢就印印腳起屋企咩都唔做
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

個男人已經唔做嘢,自己仲要為結婚而私人借貸。呢個係大問題,攪到自己一身債,為什麼要結婚? 一個唔好彩你朋友失業,咁咪攬住一起死!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ope 發表於 14-11-14 12:03
我死擋, 識咗超過15年, 舊同學大我幾年, 大家一齊做暑期PT 識的, 下年年頭結婚, 即係舊暦2014 年年尾趕住好 ...

當然唔會啦, 當事人冇不滿, 又冇問過你意見, 為什麼要做厚多士?

我都識一個家庭都係男主內女主外, 老婆搵得多錢. 老公都讀書好叻架, 但佢覺得佢自己教先可以教好個囝.
結果, 太太在外工作, 老公在家攪到貼貼服服, 老婆返屋企有煮家飯, 唔需做家務, D仔又聽話, 又有爸爸呢個role model在家教佢功課, 其實一家人係好完美.

但太太有時會有D唔開心, 就係當有厚多士問佢先生做咩果陣.
因為講你地又唔明又多閒言閒語.

總之一家唔知一家事, 你睇人唔好咩, 佢不知活得多好.

子爵府

回覆:ope 的帖子

就算結婚都只係女方負出有意思嗎

伯爵府

ope 發表於 14-11-14 12:17
佢動搖,問我們男內女外和寫欠單是否正常?
可能我系傳統d我其實接受唔到無小朋友,而個男人系無病痛既情況之下
男內女外羅。。。。

其實我自己都唔會選擇結婚之後等老公養
FTM唔同講法,FTM系工作既一種
更加唔好話老公等老婆養。。。。

我其實覺得你朋友個case個男人好有問題
講到話打算之後男主內女主外,甘之前寫個d欠單有乜用?!
個男既根本就唔會去搵工,呢世都唔會有錢還啦
根本就擺到明唔想去搵錢

老實講,你個friend如果系為結婚而結婚,真系完全無point
自己份糧自己洗唔好?!
現在距可能好恨嫁,但過得幾年,距一定後悔!

伯爵府

tester5 發表於 14-11-14 14:12
當然唔會啦, 當事人冇不滿, 又冇問過你意見, 為什麼要做厚多士?

我都識一個家庭都係男主內女主外, 老婆搵 ...
你呢個case唔同我會好尊重full time daddy的
湊小朋友系一份唔可以輕視既工作,呢d絕對唔叫食軟飯!

但樓主個case,又唔洗湊仔
一個男人,甘多年都搵唔到工或者根本唔去搵工。。。。
我就接受唔到羅~

禁止訪問

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

不如你只係提提佢, 佢係唔係可以有穩定收入頂住頭家, 結婚生仔都要三思而行, 咁就已經盡左做朋友既責任, 愛情係盲目, 並且不分年紀, 背景....

公爵府

好媽媽勳章

回覆:tester5 的帖子

我都識個咁上下既家庭,個爸爸真係好好,教到d仔好乖,家務、煮飯又ok

子爵府

如果佢點都要結都無法, 但比我我會要求法律上財政獨立, 租屋住好啦唔好買, 將來離婚唔洗煩...
講真呢D男人自己唔知頂到幾耐,所以要一早預計離婚要點做.

珍珠宮

引用:我識有個阿姨都係咁...個男人冇出過錢, 要

原帖由 jiji2 於 14-11-14 發表
我識有個阿姨都係咁...個男人冇出過錢, 要阿姨養都算...
仲要出去玩女人....
最後離婚收場...
有些人覺得離婚好過嫁唔出

首頁
34567...8

尾頁

跳至