自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

tkkmama 發表於 15-2-2 10:25
為左你62條命, 講一次半次大話都情有可原啦..
呃病假係犯法架。。。實在我就算真係做都唔會係到講

侯爵府

引用:點解我仔學校d老師成日都請假其實好多野都

原帖由 bb623623 於 15-02-02 發表
點解我仔學校d老師成日都請假

其實好多野都可以好彈性處理, 事在人圍, 你有用想攪, 冇野難到, ...

珍珠宮

alicemic 發表於 15-2-2 10:34
校長有心留難你就真係好難攞假, 但問題係咪全家都係同一學校打工呢?
如果係GE話,咁就應該要轉行LA XDD

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

岚月亮 發表於 15-2-2 10:28
真心想問:你地有無小朋友?大吉利是講句,如果系你地小朋友有事,系咪一樣唔請得假?(只系假設咋,唔系咒 ...
所以會突然病左唔出奇。。。同埋睇下你學校比唔比你咁,
我見D同事小朋友病左,佢地都係攞病假。。。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:alicemic 發表於 15-2-2 10:23 樓主6

原帖由 shinku 於 15-02-02 發表
要睇學校政策既,學校都怕比人投訴,
正常一個老師一日教八堂,一堂三十幾個學生,請一日假會影響好多人,
...
問題係你話成家都做學校個個都請唔到假, 可能你個校長人品差有心留難下屬, 但男家其他校長都係咁差嗎? 總要搵個人陪你62轉院, 你請唔到咪c6請囉, 再唔係佢其他兄弟姊妹, 。個連床都落唔到嘅老人自己轉院,好淒涼啫!

柏架山莊    發表於 15-2-2 10:44

男爵府

同埋如果政府肯排到你即時做手術, 我即請假比錢都肯.

我爸爸2013中過風, 唔算嚴重, 去左私家醫院, check過心臟血管塞左50%, 之後長期食藥, 咁長期病就一定希望番政府睇, 佢由2013入紙排, 到今年2015, 三月先見第一次見醫生, 都唔知幾時先可以排到手術.

樓主, 幾花時間都好, 而且你62連床都落唔到, 政府肯做即比錢, 錯失左, 都唔知等幾耐

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:tkkmama+發表於+15-2-2+10:24+學校工

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:alicemic 發表於 15-2-2 10:34 校長

原帖由 Angel_Rose 於 15-02-02 發表
如果係GE話,咁就應該要轉行LA XDD
唔洗轉行, 轉校得啦

珍珠宮

shinku 發表於 15-2-2 10:35
謝謝

唔係做學校真係唔會明,
教育局定埋個D野真係好無人性。。。
我找到知音人LA~(雖然我已經離開左E個生態)

記得早幾年,舊同學話搞旅行,當時我仲教緊中學,未走人GE,成班舊同學得我一個做教書婆(同學之間流行咁樣叫,HAHA),佢地話X月係淡季,不過一齊拎假去台灣玩,我話我去NG到,因為學生果陣係返緊學,所以NG OK,其中有個做寫PROGRAM GE話,佢讀書果陣夠有老師係3月拎左成個月假去蒙古玩(大佬,你讀書果陣,都20年前LA),又話根據勞工法,大假係任我簡,所以佢地覺得我係NG想去,所以拎學生無假放我都無假放軙做藉口NG同佢地去旅行

當時,我勁想捉曬佢地做我同事,等佢地感同身受一下

伯爵府

回覆:做手術先要比錢先做得?!?

你做正規學校教書或補習社?

珍珠宮

alicemic 發表於 15-2-2 10:42
唔洗轉行, 轉校得啦
對對對

轉間比較有人性D GE學校度教~

侯爵府

引用:Quote:岚月亮 發表於 15-2-2 10:28 真心想

所以會突然病左唔出奇。。。同埋睇下你學校比唔比你咁,
我見D同事小朋友病左,佢地都係攞病假。。。
...
咪系囉,有心去點會無辦法啊

男爵府

我女學校D老師間唔中都會請病假. 我知有D有BB既老師差唔多隔個月都會放1-2日.

62做手術咁大件事, 如果係我, 一定叫老公放假, 扣$都係咁話, 再唔係真係要被請病假LOR.

否則, 遲下你62出院, 咁邊個同出呀?

至於找數, 其實, 碌卡咪得LOR.

間間政府醫院都係有探病時間架啦, 無例外. 我去得多, 有時一個星期去5日.

我媽呢幾個月出入醫院不下10次, 有D Ward 6-8pm, 有d 5:30-7:30pm, 我地亦個個要返工. 有d兄弟姊妹住得近, 亦有d住得好遠, 我呢幾個月都係撲來撲去, 又會叫老公唔好ot, 返屋企睇住小朋友. 有時早d整定餸, 返去煮. 有時買飯盒.

我岩岩星期六同佢出院, 又要接送亞女, 又要送左佢地返屋企再撲去醫院. 無計, 辛苦都唔會抱怨, 因為果個係我媽.

住得遠果d家姐亞哥就星期六, 日先帶小朋友去探.

我想話, 變通下, 辛苦下, 總有辦法既. 一個老人家住院無人探下, 真係好傷心架.

珍珠宮

bb623623 發表於 15-2-2 10:35
點解我仔學校d老師成日都請假

其實好多野都可以好彈性處理, 事在人圍, 你有用想攪, 冇野難到, ...
我建議樓主去你個仔間小學度教

珍珠宮

alicemic 發表於 15-2-2 10:39
問題係你話成家都做學校個個都請唔到假, 可能你個校長人品差有心留難下屬, 但男家其他校長都係咁差嗎? ...
以制度黎講,我老公同姑奶學校制度係嚴既,特別係姑奶學校,請唔到唔出奇,我學校校長係好D,但問題係我上司係有心留難我既。。。

老實講,到時真係迫不得以,真係有個人擔心到病左請病假都唔出奇,
但我就一定唔會係到講攞。。。

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:alik 發表於 15-2-2 10:19 其實學校

學校落左堂唔係即刻可以走架,職位唔同,工作唔同放工時間都唔同,
好似我就硬性定左放工日日都要當值,
正 ...
就算你學校唔俾你請假, 但都可以暫時不OT吧?

老人家落唔到床又快做大手術, 每日的寄託就是等仔女來探望。

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 shinku 於 15-02-02 發表係真

原帖由 Ashley_ash 於 15-02-02 發表
我識好幾個係學校做,幾個職級由上到下都有,未聽過呢d事
我識幾個不同學校嘅高層, 都冇聽過話唔比老師攞假, 做學校難攞假嘅意思係好難無啦啦攞幾日假去旅行, 並不是一日半日有家事唔比人攞假囉

珍珠宮

dream100 發表於 15-2-2 10:44
我女學校D老師間唔中都會請病假. 我知有D有BB既老師差唔多隔個月都會放1-2日.

62做手術咁大件事, 如果係 ...
因為要轉院,所以無得係而家間醫院碌卡,問護士佢又話如果有人陪入院就可以碌卡,
如果無人陪就要比現金或支票,
咁因為當日唔知有無人陪到,所以一早己經唔諗碌卡

攞假病假呢D犯法野,
係做都唔會係到講。。。

珍珠宮

alicemic 發表於 15-2-2 10:47
我識幾個不同學校嘅高層, 都冇聽過話唔比老師攞假, 做學校難攞假嘅意思係好難無啦啦攞幾日假去旅行, 並 ...
信不信由你,我地係學校做真係知呢D規定,
個個老師家人有病之類都係攞病假,
個別學校校長好人可能有情講,
但攞正黎做真係唔得

翡翠宮

引用:Quote:alicemic 發表於 15-2-2 10:39 問題

以制度黎講,我老公同姑奶學校制度係嚴既,特別係姑奶學校,請唔到唔出奇,我學校校長係好D,但問題係我上 ...
明白! 所以要希望個天安排你62一定要順順利利,否則會更淒涼 ! 祝安好

首頁
34567...10

尾頁

跳至