自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:異地戀(港女,內地男)

我個女搵大6男都唔知點算

順順利利 大吉大利       

大宅

加油,只要過到自己个關就快見到曙光,我就係異地戀,經歷過比你現在經過的事痛過10倍,我和我老公也能橕下去,大部分親人家人已經接受了!我和我老公也是打工仔,分開異地做野,一年見3次左右。婚姻是你和他,不是對其他人,你相信佢人格,對你忠心有愛。就別放棄。

複式洋房

我老公都係內地人,最初我搬左上去,有小朋友又搬返落黎,宜家定居香港,幸福美滿。

其實宜家好多內地人賺錢唔少,佢地唔想要香港身份証,唔鐘意係香港。大陸有d城市又好好住,只要你接受到,無偏見,我覺得唔洗理其他人。我就好鐘意住上去,屋大環境好,工作輕鬆準時放工。當然屋企人有反對,不過唔代表佢地係有道理。

但係大陸人通常獨生子女自我d,要磨合下。同埋諗清楚住邊先,始終買樓工作生仔讀書樣樣都會受影響。

加油!

子爵府

我老公都係內地出生 移民去澳洲
我自己本身係澳洲讀書 所以好少少
起碼我熟悉澳洲個環境 所以少左樣野要適應

嫁人之後 住埋一齊 好多野要重新適應
我覺得都唔容易 加上我地之間又有文化差異

佢唔係香港人眼中果種好黑人憎ge b6
但如果討論起中港問題 佢實幫返大陸
而我又幫返自己香港 就會嘈
後來唯有大家協議唔講政治野

如果我唔係澳洲生活過
我諗我未必做到嫁去一個陌生地方
對我黎講太冒險 落太大賭注
更加唔會想嫁去大陸(佢好有錢另計)

愛情同婚姻 有時覺得係兩回事
愛情可以好美好 但婚姻真係會多左一分現實
生活埋一齊 會有好多問題
如果愛唔夠 包容唔到 就好易離婚

樓主 時間會俾你一個答案
或者真係分開左ge 話
你或佢會知道對方係咪真係重要到令你地不顧一切

子爵府

好多謝咁多位jm ge說話,佢唔係北京本地人,佢只係一個好普通ge貴陽人去到北京創業,已創業2年左右,我知道佢工作仲未有好好起色,俾唔到好多信心我同埋我家人

我曾經同佢講過,如果生意唔理想,我希望佢可以去打份普通ge工,依加做緊ge當係bouns, 搵多d錢

我亦都有提過我會嘗試去搵北京ge工(當然我知道唔易), 我亦都努力中。。。

最後我地有個共識,我決定新年唔跟佢返去見佢父母。因為新年意義重大,唔想大家家長十分敏感,因為雙方家長仲對我地好大意見,佢父母對我半信半疑,而佢就係我屋企係嚴禁話題,其實我知道只要我地有改善,可能佢工作上安排,將來打算etc, 呢d都會對大家家庭有幫助

我明白佢父母都驚佢個仔浪費時間,所以尊重佢父母。我會4月初加我bf生日先返去見佢父母

另外,我bf會搵廣州工作。希望現實唔好咁易打敗我地

我知道文化差異先係我同佢最大問題。我今日終於將內心ge感受同左佢講,希望我地呢可以有為呢感情付出有成果

子爵府

引用:加油,只要過到自己个關就快見到曙光,我就

原帖由 Dwjwsh 於 15-02-16 發表
加油,只要過到自己个關就快見到曙光,我就係異地戀,經歷過比你現在經過的事痛過10倍,我和我老公也能橕下 ...
可以講下你點解1年見3次都可以keep到?

子爵府

引用:我老公都係內地人,最初我搬左上去,有小朋

原帖由 gjf0430 於 15-02-16 發表
我老公都係內地人,最初我搬左上去,有小朋友又搬返落黎,宜家定居香港,幸福美滿。

其實宜家好多內地人賺 ...
我唔介意搬去內地,因為我對內地沒有反感,反而我幾鐘意內地間屋幾大,佢對香港沒有好感,而且佢習慣唔到hk ge 屋咁細,但將來有小朋友應該會返香港,但呢個好後話,我暫時只想\"在一起\"

子爵府

引用:我老公都係內地人,最初我搬左上去,有小朋

原帖由 gjf0430 於 15-02-16 發表

其實宜家好多內地人賺 ...
佢討厭北京,只係因為工作,佢先去到北京,佢喜歡上海,曾工作過ge地方,另外現選擇廣州,因為離我最近,但佢擔心自己唔識廣東話,怕聽唔明

子爵府

引用:其實唔睇好港女同內地男, 睇親報紙都係個

原帖由 monpetitbebe 於 15-02-16 發表
其實唔睇好港女同內地男, 睇親報紙都係個男來香港, 唔搵工, 食軟飯, 男人日日冇野做冇女人鍾意的。

有 ...
港女內地男,其實我覺得失敗原因大多都係文化問題

佢生意點樣,基本我都估到,因為佢大男人唔會同我講(大家心照知道佢並唔係搵好多), 但佢唔會問我借錢,佢同我講工作上都係普通問題。所以呢個我唔擔心呃我錢,我比較擔心佢生氣點樣可以有起色

別墅

回覆:大富翁 的帖子

兩人相愛何必理會旁人,最重要一點係大家是否真心為對方付出,將來能否一齊言之過早,慢慢行落去再見步行步。即是今日身旁係豪門之後亦不等於一定嫁入豪門

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都有港女朋友嫁內地人,都好sweet呀,咁男既而家同佢在香港定居,岩岩先買左樓。不過同內地人結婚,最大既問題都係預左生仔觀念好強,好多內地男仔既父母對新抱呢樣野睇好重,係真係要你生個仔。

我本身係嫁外國人,我唯一唔慣係你要預左好多你成長上鍾意既野同佢唔同,因為大家成長時興既野唔一樣,不過只要人生目標差唔多,我唔覺得會比其他人既婚姻難行,最緊要係將來既目標一致

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

我只可以話…見到太多大陸嫁落黎既女子,攞左永久性居民身份後,同另一個內地男子結婚,又申請埋個內地男子落做鮮港淫,仲有個跟個內地男人姓既仔女添!

我是一隻喵

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

我表姐嫁去上海,生活非常滿意。因為佢香港人既身份,仲可以生4個小朋友。不過前題係:表姐夫好有錢。

不知所謂的乙陸!!!

子爵府

我表哥娶左個北京女仔,跟左個女仔返北京,外父仲俾左層樓佢住。佢地係新加坡讀書識既。其實土生土長既北京人都幾有錢下,生活水平較高,話曬都係首都。未必好似你屋企人所想,人地都未必恨做香港人。

大宅

其實大陸人唔係個個都無品,我而家既好朋友同housemate 全部都係北方人
咁岩係香港見到既大陸人柯屎同走水貨先咁乞人憎者
除左大陸人呢個point 外,你家人仲有咩實際既理據反對先?例如 學歷,人品,工作前景?

侯爵府

回覆:大富翁 的帖子

正所謂相見好,同住難,老實講,大家的生活方式,文化等都唔同,無謂曬時間,但如果你堅持,建議你們同居下,睇下大家相處點才見家長。

水晶宮

樓主介紹你睇套電影「不再讓你孤單」,舒淇演港女,劉燁北京男,的一段感情

少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

引用:樓主都無答男朋友戶籍,無戶籍,將來小朋友北

原帖由 CALVEN 於 15-02-16 發表
樓主都無答男朋友戶籍,

無戶籍,將來小朋友北京讀書都係大問題,
樓主是hk人,小朋友可以算僑生,入當地學校完全冇問題,升中開大仲有加分添

少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

恕我直言,如果你放唔低香港,放唔低家人,真係無乜未來可言

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

54heima 發表於 15-2-17 07:39
樓主是hk人,小朋友可以算僑生,入當地學校完全冇問題,升中開大仲有加分添

...

升大要入特別訓練營,考另一份卷.

要入好既大學競爭大過香港.

首頁

尾頁

跳至