自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:究竟點叫人工高呢?

如果要照顧屋企,又真係幾好

其實睇你想要嘜

別墅

我做零售 人工唔高 不過時間地點好 同事又好 攞假又方便隨時去旅行 工作冇壓力 之前比個朋友係咁叫我轉工 講到我煩 最後去冇理佢繼續做 如果公司唔執 我都會繼續做

子爵府

返工近屋企嗎?

伯爵府

如果冇經濟壓力嘅話,我會繼續做,唔使點ot,又可以帶女返工都幾好

琥珀宮

引用:而家份工對我黎講係幾好,雖然福利就無乜,

原帖由 kikocheung 於 15-03-01 發表
而家份工對我黎講係幾好,雖然福利就無乜,但叫做比較自由,有時個女放假,又可以帶埋番工,寫字樓工,番83 ...
你咩學歷同經驗先?

男爵府

引用:Quote:原帖由 kikocheung 於 15-03-01 發表

原帖由 我係我 於 15-03-01 發表
有小朋友就緊係呢份工, 請假易, 可帶小朋友返工, 呢2樣出面d工好難有咁好

...
呢份工請假真係唔難,可能幾個女人仔,大家都有仔女,所以請假從未rejected過,又5會有小圈子,都幾好呀,係寫字樓柴娃娃講吓仔女,老公,99咁囉,老闆又5會理我地點請假,如果撞日咪大家就吓,病假有醫生紙就5會扣嘅,都近屋企,每日湊左女番學我就番工,個女放學去補習社,我收工就去接佢再番屋企煮飯做家務,雖然忙係忙d,但我覺得做得開心,我好鍾意呢份工,每日都帶住輕鬆心情番工放工

男爵府

引用:Quote:原帖由 kikocheung 於 15-03-01 發表

原帖由 木土土 於 15-03-01 發表
你咩學歷同經驗先?
只係中五,經驗係有,呢行嘅工種我做過好幾年啦,所以都好快上手,同事都話5洗點教我都識做,好過請個新手仲煩

男爵府

引用:返工近屋企嗎?

原帖由 ykleung4 於 15-03-01 發表
返工近屋企嗎?
都算近架,荃灣去葵涌啦,約15分鐘車程

男爵府

引用:洗碗仲高呀,隨時有萬五,但工時長,又辛苦

原帖由 方方媽媽 於 15-03-01 發表
洗碗仲高呀,隨時有萬五,但工時長,又辛苦!
依家份工咁好,完全配合到你的生活,除非好唔夠錢洗,否則不 ...
公司其實有d係番9-6嘅,但佢地為左我可以湊到個女,所以叫我番830-530,星期六半日就比我番下午,因個女早上要學野我又搵5到人湊,又轉5到時間,所以公司當初由pt轉full time時我考慮左幾日都未答覆到,係星期六嘅問題,後來佢地就比我番下午,個女學完野我可以帶埋個女番工,咁我先答應轉full time,點知一做就做左咁耐,由pt到ft計埋都就快兩年囉

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+15-03-01+發表你咩

只係中五,經驗係有,呢行嘅工種我做過好幾年啦,所以都好快上手,同事都話5洗點教我都識做,好過請個新手 ...
有幾年經驗人工都算低,不過唔算低得過份,其他野好可以抵得番!中五學歷做寫字樓普通文職人工一定唔高,長遠想人工高,要搵d有特別知識既工種去累積經驗先值錢,如trading,shipping,buyer個d!睇你自己想唔想辛苦d搵多d錢!

子爵府

引用:Quote:原帖由 我係我 於 15-03-01 發表有小

呢份工請假真係唔難,可能幾個女人仔,大家都有仔女,所以請假從未rejected過,又5會有小圈子,都幾好呀, ...
咁就緊加唔洗理人點講,加油

珍珠宮

kikocheung 發表於 15-3-1 16:43
而家份工對我黎講係幾好,雖然福利就無乜,但叫做比較自由,有時個女放假,又可以帶埋番工,寫字樓工,番83 ...
759 要返晚上, 假日. 如果想同小朋友同老公食餐晚飯都幾難! 紅日又要返工!

依家係你做, 又吾係佢做, 你吾洗理佢講咩!

男爵府

引用:可以同小朋友返工已經用錢買唔到

原帖由 mimi26 於 15-03-01 發表
可以同小朋友返工已經用錢買唔到
係幾好架,不過佢就悶d囉,而且亞姐又會煮埋我女個份飯,我5洗擔心個女無得食

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+kikocheung+於+15-03-01+發表

男爵府

原帖由 木土土 於 15-03-01 發表
有幾年經驗人工都算低,不過唔算低得過份,其他野好可以抵得番!中五學歷做寫字樓普通文職人工一定唔高,長 ...
你講嘅我都識做,不過我還是鍾意簡簡單單

水晶宮

BK Milk勳章

我覺得ok
有午飯食
慳好多
有人工加下時間又咁好
吾需要理人点睇
自己開心就得

伯爵府

我份工都做左好耐,人工唔高,但好他條,自己安排時間做野,冇ot, 隨時請假,隨時出入湊女,亦可帶女返工,個女放早可隨時接女,自己覺得ok就得,如果份工就唔到時間湊女,搵多多錢都冇用,因我冇工人冇父母幫手湊。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+15-03-01+發表有幾

原帖由 kikocheung 於 15-03-02 發表
咁你應該可以搵到人工更高既工,以你知識經驗,而家人工真係低,不過人人選擇同取捨唔同!

子爵府

睇自己,如果係一位媽媽我覺得屋企唔等錢洗,返工冇壓力,呢份工好好,但如果你20幾,咁呢份就唔應該做

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由+木土土+於+15-03-01+發表有幾

原帖由 kikocheung 於 15-03-02 發表
其實雙方面嘅,佢咁嘅offer好難請到人,人工唔過萬丶5日半丶勞工假,唔係你做開part-time知道幾好,好多人都唔會考慮。

所以老闆可以比你帶細路返工,星期六返下午

首頁

尾頁

跳至