自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

回覆:想養狗, 但想先問問大家意見先

領養 pls

子爵府

小碗子 發表於 15-3-11 14:09
公契唔比, 但問左管理公司大廈看更冇問題ga
加上我哋果度好多人養狗

公契唔俾都照養?

A_lcy    發表於 15-3-11 15:30

男爵府

回覆:想養狗, 但想先問問大家意見先

其實初初係會諗定養咩品種,但當去到領養機構時,妳就會改變個諗法,因太多可愛但又被人遺棄既動物,就會果時唔會理咩品種,憑心底裏與有緣既動物相連起來,個感覺係無法解釋架!我都支持領養, 更支持助養呀!所以我向SAA助養兩個毛孩子 ,居住環境係唔可以養狗,咁唯有助養毛孩子囉!依兩隻係我助養既狗仔,左邊係Mei Ling, 右邊係Bear Bear, 希望兩毛孩健康快樂!

子爵府

回覆 小碗子 的帖子

養狗既責任都唔少都幾困身架, 一養就要養10幾年, 你現在住既地方可以養狗嗎? 你可以問下自己放左工回家係咪每一晚都可以帶狗散步1-2小時? 如果兩公婆都未養過狗既識唔識同有無耐性去教隻狗? 如果狗仔生病要睇醫生係咪可以有多餘錢比狗仔睇醫生? 狗仔病左要食藥係咪可以搞得掂? 如果將來搬屋 或者 生BB 又係咪可以對狗仔不離不棄? 會願意花時間去學習一D養狗既知識嗎? 如果做到以上, 我相信你已經準備到做狗主, 如果仲有猶豫, 就真係要停一停, 諗一諗.

伯爵府

養狗絕對唔係講玩, 你要對自己好有信心先好養, 唔好養養下就唔養佢, 就算自己有小朋友, 同另一半感情有變, 都唔會放棄佢, 要一生一世!

我自己養咗隻超大型狗11年, 當中好多苦興樂, 最近佢身體已經差咗好多, 我收工夜晚盡量早返屋企照顧佢, 絕少去同朋友晚飯, 盡量比個乾淨而舒適嘅環境佢, 當佢好似家人一樣咁照顧到佢終老, 如果你有心理準備及耐性你先好養, 仲有, 支持領養!

公爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Yuki_Yeung 發表於 15-3-11 13:22 最

原帖由 小碗子 於 15-03-11 發表
公契唔比, 但問左管理公司大廈看更冇問題ga
加上我哋果度好多人養狗
我以前嗰道都係咁,基本上一層最少有一戶養狗,大大細細都有,我完全無諗過唔比養,管理員都照玩狗,但只要有一戶勁麻煩嘅人搞大,公契凌駕一切,無得拗,變相家家戶戶要變成偷偷地養,當時又有邊個都諗到,成條街都係寵物店,獸醫診所,棟棟都有人養狗,明明成棟見住啲狗出出入入,突然搬公契就話唔比養

子爵府

Yuki_Yeung 發表於 15-3-11 14:28
我以前嗰道都係咁,基本上一層最少有一戶養狗,大大細細都有,我完全無諗過唔比養,管理員都照玩狗,但只要 ...

最多話管理公司有契不依姐...

負責任的狗主唔係有責任了解清楚俾唔俾養?

公契寫明唔俾養, 狗主決定做, 無人出聲有人養咁就係合法, 光明正大?

呢類都算係不負責任的狗主

麻煩人或者一直都唔出現, 咁就唔怕啦照養

希望唔會有日被趕唔想搬走無人幫養而放棄隻狗

大宅

wing421 發表於 15-3-11 14:17
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/culture/art/20131110/18500776

800呎.101狗.34貓
每次睇到類似新聞都會好唔舒服,
我C6屋企的兩隻貓貓同兔仔都係領養返黎
好彩就真係養到肥肥白白, 唔好彩害左一條生命
領養無疑係可以幫到一條生命,
但係要同新成員相處直到百年歸老要睇緣份同感覺
我自己自問沒有信心照顧好收養的寵物
好多年前睇我家姐有隻貓係失敗例子,
因為佢哋都有過去, 如果處理得唔好,
難道要退返去, 令佢哋對人類再失望一次
相比起從小養大係一張白紙, 對於我係比較簡單
養寵物係一種責任及一生的承諾

大宅

引用:1)在你把我帶回家之前,請記得,我的壽命約

原帖由 Jolin_Yuen 於 15-03-11 發表
1)在你把我帶回家之前,請記得,我的壽命約有10~15年;你的離棄;會是我最大的痛苦。

2)請給我一點時間, ...
睇完已

Jolin_Yuen    發表於 15-3-11 15:22

水晶宮

引用:Quote:原帖由 puppydingo 於 15-03-11 發表

原帖由 陳少奶 於 15-03-11 發表
499 2個鐘,好肉痛呀
我老公係都話買。

放低食個飯就冇左499.而家訓plastic bed

水晶宮

引用:其實初初係會諗定養咩品種,但當去到領養機

原帖由 daisyma008 於 15-03-11 發表
其實初初係會諗定養咩品種,但當去到領養機構時,妳就會改變個諗法,因太多可愛但又被人遺棄既動物,就會果 ...
agree

my babies

Jolin_Yuen    發表於 15-3-11 15:22

大宅

candiceb 發表於 15-3-11 14:09

好多狗被人道毀滅,好多人義務幫手救狗,好多狗都等緊有人疼愛,如果真係鍾意狗其實養咩品種都一樣,幫 ...
有睇過, 暫時未啱

大宅

gigi1227 發表於 15-3-11 14:22
公契唔俾都照養?
係吖, 搬入去前問清楚佢話得喎
入左去真係好多人養

大宅

daisyma008 發表於 15-3-11 14:23
其實初初係會諗定養咩品種,但當去到領養機構時,妳就會改變個諗法,因太多可愛但又被人遺棄既動物,就會果 ...
原來有得助養ga?
咁你有冇去探佢哋?

禁止訪問

引用:前排搞完搬屋叫做settle好晒d野一直都好想

禁止訪問

引用:Quote:wing421 發表於 15-3-11 14:17 http:

公爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Yuki_Yeung 發表於 15-3-11 13:29 如

唔知狗狗有冇得買保險
有呀,不過好似唔算抵,因為我隻狗返嚟病到就死,應該無公司受佢保所以無詳細研究

大宅

cherry_k 發表於 15-3-11 14:23
回覆 小碗子 的帖子

養狗既責任都唔少都幾困身架, 一養就要養10幾年, 你現在住既地方可以養狗嗎? 你可以問 ...
我哋住ge地方雖然唔大, 不過養狗冇問題
雖然我未養過狗, C6養過佢識ge
我哋都會抽時間陪佢, 唔識的我哋會去學
考慮左幾年, 應該差唔多時候了

公爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Yuki_Yeung 發表於 15-3-11 14:28 我

原帖由 gigi1227 於 15-03-11 發表
最多話管理公司有契不依姐...

負責任的狗主唔係有責任了解清楚俾唔俾養?
所以自此後我搬屋睇清楚哂大廈公契,問清業主,先會搬入去住,唔想隻狗比人歧視,亦唔想收收埋埋養,寧願比貴啲租,可以比屋企嘅寵物光明正大咁行出去

我係怕樓主以為人人養得無問題唔使理公契,有朝一日比人用呢個理由趕走隻狗

公爵府

好媽媽勳章

引用:前排搞完搬屋叫做settle好晒d野一直都好想

前排搞完搬屋叫做settle好晒d野
一直都好想養狗, 不過屋企唔大只可以養一隻細狗
尋日去左一間朋友介紹的舖 ...
如果本身已經有鍾情嘅品種,又好難叫人領養

臘腸確實少人唔要

臘腸身長,要留意佢下半身,腰、盤骨比較易出問題

養狗狗一隻兩隻其實無咩分別

樓主,加油

首頁
34567...9

尾頁

跳至