自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:真心請教!!!小朋友私人部位問題🙏

只要心無雜念,父、母、哥哥或姐姐 照顧初生的弟弟、妹妹是可以的。

但做父母的亦都要明白,誰是「最佳的照顧者」,首選一定係母親。當父母親都不在場,女性長輩照顧年幼的比較合適。

其實解釋俾小朋友知,就好似幼稚園裡,嬸嬸會教小男孩去排洗,但唔會叫個 K3 男生教個K1 男生如何小便。

去到小學,嬸嬸是不會在小息男孩如廁時,進入男生廁所。保護私隱係需要有正面教育。

你的小朋友已經9歲,都係時候教導下,如何保護自己及別人。

冬天的味道

大宅

哥哥好乖播,直頭用呢個機會入手教哥哥男女有別,哥哥都係平時見到爸爸媽媽照顧妹妹,所以都想幫手,不過就俾人話,佢未必明係咩一回事呀

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

會晤會諗多左呀?

別墅

引用:我覺得9歲哥哥協助照顧初生嘅妹妹完全無問

原帖由 colormama 於 15-03-19 發表
我覺得9歲哥哥協助照顧初生嘅妹妹完全無問題,反而大人過份擔心個性別問題,會令到哥哥開始懷疑自己有無做 ...

大宅

同細老傾下 贊下他幫得手又疼愛妹 順便兩性教育下

侯爵府

還記得我小時候, 去廁所大便時, 是比我大6年的哥哥幫我抺PAT PAT的
而且是PAT PAT向天那樣給他刷

也就是說, 若我3歲, 我哥9-10歲時的事

大人別有太多邪念, 他疼妹妹, 才會把屎把尿的
若果哥哥不可以幫手, 爸爸也不應幫手換片吧

InkCartridge    發表於 15-3-20 09:14
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

男爵府

我覺得9歲哥哥協助照顧初生嘅妹妹完全無問題,反而大人過份擔心個性別問題,會令到哥哥開始懷疑自己有無做 ...
講得好啱。

侯爵府

原本沒有歪念的哥哥,如果刻意吾比佢去面對,反而會令佢產生疑惑或更有好奇,在於佢立場係好純真的思想。隨住心智發展,佢地大大下都會發展個人的私隱,女仔會早D,我個大女四歲就要關門換衫

男爵府

引用:但阿妹只係初生,哥哥幫手都好應該,仲做得

原帖由 waicc 於 15-03-19 發表
但阿妹只係初生,哥哥幫手都好應該,仲做得好丫
如果分得咁開,媽媽不可掂仔仔,爸爸不可掂女女,男女有别嘛!個仔咁乖肯幫手照顧個妹仲要俾人話真可憐。。。

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛

其實我之後都有同哥哥傾,因怕佢唔開心,同佢講知道佢想幫手,麻麻都唔係想話佢,不過到妹妹滿一歲嘅時候開始大個女就要留意始終男女有別,要好好保護自己同妹妹喇......
點知我個仔答我:梗係啦!你以為我唔識諗架咩?
佢個人就係咁樂觀,俾佢笑死

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

妹妹係初生, 我都覺得冇問題, 輕描淡寫咁教咪得, 慣左就唔會專登望, 之後細妹大d 再教男女有別.

子爵府

回覆:MilkMM 的帖子

我個人認為冇問題

瑪瑙宮

好媽媽勳章

伯爵府

我個人覺得,妹妹只不過係初生的bb,果個仲要係親生哥哥,難道初生bb爸爸都唔可以幫換片沖涼?男女有別?咁我仔成7歲佢沖涼我有時都幫下手咪仲大獲??最重要你知道囝囝除了自己親妹外對其他女性會保持距離就ok,你囝囝真係好乖!

伯爵府

引用:還記得我小時候, 去廁所大便時, 是比我大6

原帖由 pyjess 於 15-03-20 發表
還記得我小時候, 去廁所大便時, 是比我大6年的哥哥幫我抺PAT PAT的
而且是PAT PAT向天那樣給他刷
你咁講我記返起係我哥哥教我抹pet pet。佢大我三歲。

伯爵府

我 覺得 9 歲好大個了,你唔 SET 個規矩佢會以為呢樣野係可以望可以掂,佢望望下好奇伸手搞就大獲
優悠在澳洲

男爵府

我仔自小教佢唔可以望人果度亦不可以比人望,就算兄弟姊妹都係。

不過你仔幫妹妹換片,我唔會話佢係"錯",仲會讚佢"乖",幫手照顧妹妹。

但事後再同佢講返,唔好隨便打開妹妹片片,因為果度好私人唔好比其他人見到。要比哥哥知道不是針對哥哥一人,係除左媽媽(因為媽媽要照顧佢)所以人都唔可以。

到妹妹大個可以take care 自己,媽媽也不可以望。就好似哥哥而家咁。

jump.jump    發表於 15-3-20 07:28

大宅

【本報訊】十二歲男童非禮十一歲女童,有專家認為小學階段十歲以上少年已開始對性好奇,若接觸到不正確的性資訊,會做出不當的舉動,建議家長盡早向子女灌輸性教育。
香港家庭心理治療師協會顧問羅志華稱,時下少年透過上網接觸虛擬世界,處於青春期不免對性好奇,但因年紀少較難控制自己,父母應了解子女的社交需要,灌輸性教育,教導子女應尊重對方性別,女性應受到愛錫及尊重,不應用行動佔有或侵犯。
香港心理衞生會教育中心主席黎守信認為應先了解男童動機,是因接觸色情刊物出現好奇心,或受人唆擺明知不對仍去做。
根據法例,非禮罪最高可判監十年,而十歲以上兒童須負刑責,但會在少年法庭審訊,若案情不嚴重及認罪,多數會判感化。

大宅

引用:我仔自小教佢唔可以望人果度亦不可以比人望

原帖由 zacc 於 15-03-20 發表
我仔自小教佢唔可以望人果度亦不可以比人望,就算兄弟姊妹都係。

不過你仔幫妹妹換片,我唔會話佢係"錯" ...
agree

大宅

問題不是妹妹初生唔怕哥哥睇的問題,而係哥哥已開始進入青春期,慢慢會在不知不覺中會對異性身體好奇,比佢成日有機會見到女仔既私位係唔好

首頁

尾頁

跳至