婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

ky0416 發表於 15-6-19 12:59
你而家就大聲
到時我睇你又要叫個老公“大局為重”囉
咁你覺得我係應該唔去同佢地反面, 老死不往來?
定我去之前走去阿媽度爆佢一穫甘先?
定去到台灣就賣佢豬仔定佢地自生自熄?

伯爵府

回覆:求意見~阿媽發癲 (長)

樓主你個case都有啲似我,而我嘅結局呢!

就係以後女家食飯,都只係我同阿仔返去!我老公以後都唔會返。。。

間唔使真係相遇,咪客客氣氣囉!

禁止訪問

引用:Quote:ky0416 發表於 15-6-19 12:59 你而家

複式洋房

引用:Quote:小歪仔 發表於 15-6-18 16:34 你由細

原帖由 黃女士 於 15-06-18 發表
由細到大都係咁... 可能因為我最細, 所以細個樣樣都係我做, 大大下就連屋企咩都我搞, 上至電話續約, 下至約 ...
你真係要的起心肝唔好再有下次, 你媽都唔理你感受, 連你老公都拖埋落水, 一陣搞到兩夫妻有事就後悔莫及, 點解要為個唔愛你既人犧牲愛你既人, 你要明白愛你既人都會有忍耐不了的一天

複式洋房

引用:Quote:原帖由 EudyptulaMinor 於 15-06-18

佢次次一句話家姐阿哥廢,佢話你唔幫我就自己做, 咁我可以點呢
由佢自己做, 阿媽唔係大哂架

琥珀宮

引用:Quote:EudyptulaMinor+發表於+15-6-18+11:0

最慘係我BOOK左車自駕遊... 分開... 我都唔知點玩好....
Cancel架book車,用包車連司機啦!到時所有行程叫你媽揸主意,如果佢唔講,就由得司機介紹,總之你唔好出聲,你媽要嘈,就比佢同司機嘈飽去!到時你老公唔喜歡一齊,就由得你老公佢自己在台灣行下!

其實你媽一定唔會係第一次咁對你,你仲走去安排旅行,真係自己攞黎受!你媽呢種人,你唔想再受傷害,同佢作最低接觸就算,唔好expect有愛護關懷,開心幸福生活就靠自己老公仔女比就夠!

fantababy    發表於 15-6-20 02:52
方方媽媽    發表於 15-6-19 16:27

水晶宮

樓主,
你呢個post我入左來幾次,都無留言,因為覺得好"無言".
如果你早早就唔好理咁多,唔安排旅行,就唔會有煩惱.但呢D說話,你應該聽左N次但做唔出.
如果你唔的起心肝去革命,你永遠被欺壓.你媽亦只會變本加厲.
我媽都係一個類似你媽的人,因為我一家由上至下所有人都好怕佢,變相就縱佢,無人夠膽反駁佢.
後來,我才慢慢學識,咁樣對我媽,對我自己都唔係一件好事,所以我學緊點樣去回應佢既不合理要求和情緒.經過多年努力,依家基本上,佢唔會再亂咁鬧人,亂咁發脾氣.

別墅

樓主,你保重!希望你媽媽的事唔會影響你同c6既感情!玩待开心d啦!

大宅

實會唔開心既,我會為左老公唔去,貼錢買難受,仲要有左BB,唉...

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

安排得咁好都可搵野黎閙,到時旅行途中肯定重多野閙

大宅

引用:樓主你個case都有啲似我,而我嘅結局呢!就

原帖由 Gopher_Lo 於 15-06-19 發表
樓主你個case都有啲似我,而我嘅結局呢!

就係以後女家食飯,都只係我同阿仔返去!我老公以後都唔會返。。 ...
我老公睇到晒女家d人點對我,佢又係唔會去果邊食飯嘅。我呢幾年新年果d都冇去女家了,只去老豆果邊同6299家。

我而家勁嬲我老母同佢個賤咀呀妹,勁想出post發洩

大宅

引用:倒番轉如果99咁對你地+你係咪又硬食唔出聲

原帖由 小豬澄 於 15-06-19 發表
倒番轉如果99咁對你地 你係咪又硬食唔出聲?
你老公都算係咁 比我一早自己反我媽枱
有d人你唔發惡 佢只會 ...
我媽之前真係同我講咗句:我講嘢洗唔洗理你感受呀!
我老公O晒嘴,但其實呢d只係小事,佢大大話話都欺淩咗我二十七年了。

大宅

你個post令我回想起多年前請我父母去旅行,一去到酒店。我媽就不滿到問我有無機比佢即刻返香港。我當時真係嬲到震。

琥珀宮

引用:你個post令我回想起多年前請我父母去旅行,

原帖由 shekshekbb 於 15-06-20 發表
你個post令我回想起多年前請我父母去旅行,一去到酒店。我媽就不滿到問我有無機比佢即刻返香港。我當時真係 ...
所以話我不孝都係咁話,我同老豆唔啱咀型,我費事同佢嘈,咁多年去旅行我都無唸過帶埋佢去!我好感激我兄嫂,無論長短旅行,一定問我老豆去唔去!

水晶宮

回覆:shekshekbb 的帖子

我都諗起、以前冇錢、後來做左幾年野我請佢去泰國、歡心歡喜,個團仲要佢揀既,點知去到行埋一邊黑面唔參與,問佢咩事佢一句佢麻麻咋喎係當陪我咋,早講,真係貼錢買難受,我自己去日本啦。

水晶宮

回覆:sweetpotatou 的帖子

同意,太難頂既都要受下教訓、咁係助紂為虐,如果99係咁樓主會點?呢度成日話老公愚孝,其實愚孝女更多,都要顧老公感受,你們已有頭家了

翡翠宮

畀面勳章

黃女士 發表於 15-6-19 14:27
咁你覺得我係應該唔去同佢地反面, 老死不往來?
定我去之前走去阿媽度爆佢一穫甘先?
定去到台灣就賣佢豬仔定 ...

如果你用呢種思維諗野,可以預言以後你會繼續被呀媽欺凌,繼續唔開心,但情況唔會改變

記住黑與白之間仲有好多種灰色
日日是好日

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

祝樓主好運

大宅

回覆:kisani 的帖子

呢d睇人ga jei!我屋企人(我、老公、媽、6299同姑仔)都會約好一起去旅行,又唔覺有咩問題。

大宅

如果係我
我同我C6都唔會去
BOOK車果度通知對方改返細D既車俾表弟佢地楂
你將你宜家既情況代返入:你係C6, 你呀媽係99,你C6係你
之後諗下你自己既感受就知道
你話你要愚孝係你自己既問題
有咩都係你自己受
你C6都有老豆老母生
唔洗要受你呀媽氣
你連你C6都保護唔到,唔肯同佢同一陣線既話
到你99/其他人同你搞事果陣
你唔好怪你C6唔幫你
因為係你出賣佢唔理佢感受唔保護先架咋

首頁

尾頁

跳至