夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 Mrscatcatfung 於 15-06-23

原帖由 Kiekkqueen 於 15-06-23 發表
佢有錢過我...
好似上面jm講,你成日強調老公有錢過你,有planning,識理財,係咁就自己一早買左層樓,唔好講咩外母堅持要買或唔想你地供,如果佢真係有錢又有遠見就算你媽反對都一早買左啦。
我老公六年前自己儲夠錢買左樓,當時我奶奶係咁反對,成日話寧買當頭起,莫買當頭跌,但老公話自己俾錢唔使理佢,同埋自住風險低,結果當日買250萬,而家已升值到700萬,樓都差唔多供完。自己儲錢買啦,你媽再講買都話唔使客氣啦!
祝你同bb身體健康,唔好為呢d事煩住

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Kiekkqueen+於+15-06-23+發表

原帖由 衝勁BB 於 15-06-23 發表
好似上面jm講,你成日強調老公有錢過你,有planning,識理財,係咁就自己一早買左層樓,唔好講咩外母堅持要 ...
我其實樓上回應左喇,我老公話自己買,多謝JM意見

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Kiekkqueen+於+15-06-23+發表

原帖由 SVbaby 於 15-06-23 發表
Support!

兩邊都咁愛你,好快會冰釋! 遲D BB出世大家忙忙下又開心好快冇事架勒!

複式洋房

回覆:tansyneko 的帖子

謝謝你

複式洋房

回覆:衝勁BB 的帖子

唔係想強調我老公有錢過我,只係唔想大家諗得佢太宮心計 點都好,謝謝你意見

複式洋房

引用:+本帖最後由+tansyneko+於+15-6-23+16:11+

原帖由 tansyneko 於 15-06-23 發表

樓價係無可能會跌架...
Haa, 真係家家有本難念的經....

tansyneko    發表於 15-6-23 17:29

別墅

引用:唔係想強調我老公有錢過我,只係唔想大家諗

唔係想強調我老公有錢過我,只係唔想大家諗得佢太宮心計 點都好,謝謝你意見

...
JM 講,係為你好,叫你留個心眼,你都聽唔入。大家三唔識七,唔洗特登中傷你老公。

pinky1111    發表於 15-6-25 22:54

大宅

回覆:《求救》老公同我爸媽不和可以點....

我覺得你根本一開始就應該無視買樓依個問題
父母話買係因為錫你
但你都要為父母諗,佢地年幾大啦,有錢係身有咩事都易啲處理
你老公有心買樓既,咪老公買囉。男人有骨氣好事,唔通想自己老公係軟飯仔咩!如果係,你都唔嫁佢囉!
根本無需要跟父母談論買樓,甚至睇樓
我父親都有買樓比我既想法,但我一直無視
自己老公有本事有心既,早晚都有
唔係話洗娘家錢唔好,而要睇你老公在唔在意比人話靠岳父母。我老公跟你老公都諗法一致,無特別想,假如買都係一心覺得係我名唔關佢事

男人,都有尊嚴
如果依個問題已經影響關係,你就咪要提
真係鍾意,咪你兩公婆買
買屋係兩公婆既事,一涉及多一個人意思,甚至協助,問題沒完沒了。

我都係孕婦,明白新居對bb都有好處
校址好既,當然更好
但無得強求,買樓都要買得順心順意
自己兩公婆舒服

別墅

你唔洗解釋你老公搵到錢,識理財,係朋友面前話會陪產等等。JM亦唔洗諗外母係唔係有心要買樓。呢D全部不重要。咩重要?就是已經發生的事:一個大男人叫自己有左十個月肚既老婆返娘家。好賤。佢根本無資格嬲。外母又唔係拎佢幾百萬,無人欠左佢。佢咁對你,你只係識驚佢嬲。你應該諗下你點解大住個肚俾人趕返娘家。你就明JM點解叫伱留個心眼。

abcabc181818    發表於 15-6-24 17:32

男爵府

開心吸收勳章

引用:你唔洗解釋你老公搵到錢,識理財,係朋友面

原帖由 Lolikwalilife 於 15-06-23 發表
你唔洗解釋你老公搵到錢,識理財,係朋友面前話會陪產等等。JM亦唔洗諗外母係唔係有心要買樓。呢D全部不重 ...
完全同意!
嬲就可以趕個就快生得嘅大肚老婆返外家!仲要唔係你直接激嬲佢!事後樓主仲怕被C6嬲……我個人覺得成件事好似調轉哂咁……應嬲嘅唔嬲、唔應嬲竟走去嬲……

男爵府

回覆:Kiekkqueen 的帖子

睇到呢度,其實你呀媽究竟想點,又唔想拎錢買,又唔比個女婿自己買;又話想男家出一半,佢係唔係諗諗下覺得蝕,想縮沙,又唔想咁明顯比你地知佢想縮,就話bb 就出世

你老公講得出,應該都計過負擔到先會話自己買,點知呀外母唔想買又唔比人買,都唔知想點

男爵府

Kiekkqueen 發表於 15-6-23 01:35
故事有d長... 話說我老公同我爸媽因為買樓嘅問題反左面...
當初我媽咪想買個單位仔比我做嫁妝,但係大家都 ...
其實你媽咪係咪真係想買層樓比你做嫁妝明眼人一睇就知,而你老公有冇喉住你媽咪層樓都好明顯,只可以講你老公唔係一個有責任感嘅老公

侯爵府

引用:故事有d長... 話說我老公同我爸媽因為買樓

故事有d長... 話說我老公同我爸媽因為買樓嘅問題反左面...
當初我媽咪想買個單位仔比我做嫁妝,但係大家都 ...
你媽既然無諗過要你老公比錢,又無諗過寫佢名既,其實睇樓大可以唔使叫你老公去啊。
叫左佢去,但又唔可以俾意見,甘叫佢去做乜?做保鏢?
唔好再提買樓既事啦,自己兩公婆儲錢買,中意點都得。

侯爵府

樓主你宜家住緊邊?其實你地兩公婆有錢就自己買樓,唔好靠外母。你媽媽又係揸唔定主意,不過啲錢係她的,她中意點使就點使,幾時買樓就幾時買樓。你老公都唔使咁認真啦,首期又唔係他俾,有錢咪自己買一層囉,咁就一定唔使睇人面色。你老公真係好小氣,仲有啲老羞成怒,你臨生重要咁樣發脾氣。睇咗咁多篇reply我feel到你都係幫住個老公講好說話,比著我個老公咁樣對我我就叫他收聲。

公爵府

我都好唔明,樓主你既然話老公有錢過你,咁你哋結婚咁多年都要靠外家買樓,d錢係你父母,佢買唔買樓俾你哋,你C6有骨氣就唔好恨,成曰等外母買樓俾佢,點解唔叫佢阿媽買,唔理個過程係點,但你C6所做的,真的司馬昭之心路人皆見,我反而覺得你父母係睇到你C6唔可靠,遲遲唔買樓俾你,諗住你C6睇在層樓份上,仲會對你好好,買咗樓俾你哋,你C6就會原形畢露。如果我係你父母,我真係好心痛,女婿為了樓,同你父母反目,而你也站在C6那邊,幸好未買樓俾你哋,買咗的話,真係啋佢哋都儍。呢件事你父母沒錯,錯的是你C6太貪!難聽d講,你C6貪你的嫁妝先娶你!

男爵府

引用:樓主你宜家住緊邊?其實你地兩公婆有錢就自

原帖由 flori 於 15-06-23 發表

樓主你宜家住緊邊?其實你地兩公婆有錢就自己買樓,唔好靠外母 ...
讚同!兩公婆無爭執無問題,居然因為一樣老婆難以控制既事,趕個老婆番外家,仲推翻之前講過陪入產房,甚至坐月都唔會去探老婆同個 BB,人地唔知仲以為個老婆有第三者,仲要個肚唔係佢既先做得咁狠咁絶。

俾着係我,佢唔認錯,我唔會番屋企!

抛妻棄子既男人,要黎做咩?

公爵府

回覆:Kiekkqueen 的帖子

你媽咪有乜想講直接講出嚟,俾而家咁會好d,因為如果咁樣,怪唔得你老公會唔開心,因為距都係要面嘅人,過多排,大家3口6面講清楚距

禁止訪問

男爵府

我都覺係你媽玩野!但你老公嬲你媽做咩趕你走?呢個男人有少少問題

大宅

樓主 而家安心迎接個bb先啦 老公又陪你生bb
已經叫做解決左一件事
生完bb有個小生命可能大家個focus都會唔同晒 大家都會慢慢無事架喇
smooth delivery!

首頁

尾頁

跳至