自由講場

跳至

首頁
34567...38

尾頁

公爵府

回覆 大力大力 的帖子

您勤力得到好的回報, 係您叻, 係您努力亦係好運.
我媽由做囡, 日日20粒鐘無放假, 我老豆80年代開粥舖兩條友日日做20粒鐘, 唔勤力嗎? 最後一樣要摺埋!

唔係勤力就一定成功, 以前亦有唔勤力都成功的人.

熱狗媽    發表於 15-6-23 12:45

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 15-6-23 12:23 奇怪

原帖由 熱狗媽 於 15-06-23 發表
你唔係錯, 但係我唔明點解你個仔要用一個"懶"字去解釋點解而家d年青人上唔到位.
大把中小企揾d後生笨,出7000蚊要兩言三語....一樣有後生做,根本冇得揀。

背後仲有大把大陸人爭

一之蘭太太    發表於 15-6-24 13:54

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 大力大力 的帖子您勤力得到好的回報,

原帖由 koko2000 於 15-06-23 發表
回覆 大力大力 的帖子

勤力係一個因素,但唔成功唔一定唔勤力....

koko2000    發表於 15-6-23 12:55

大宅

引用:Quote:原帖由 熱狗媽 於 15-06-23 發表既得

原帖由 大力大力 於 15-06-23 發表
奇怪近年為什麼甘多人,講 :

既得利益者.......
再講多少少啦,我估無人會反對喺任何年代,任何社會都係成功需苦幹的。
但又咁喎,認同(理解) 今日年輕人無咁多機會,努力咗可能都得個吉,唔代表就推翻或否認咗你後生時嘅努力喎。
你以前努力,都可以出嚟開間公司,做間中小企,唔好講複雜嘅,做間出入口公司,細細哋都養活一家人有好生活喎,現在年輕一代,想出嚟自己做?唔好講一定唔夠大財團爭,中小企都霸晒一個個山頭啦。

寶石宮

引用:Quote:原帖由 bkfans 於 15-06-23 發表你唔

原帖由 Brainwave 於 15-06-23 發表
你logic有問題,更何況兩者無直接關係。
無錯,你升職,代表你有機會加人工,收入增多先有機會提升社會階層 ...
人工加2%, 物價加3%...已經夠摺埋啦

公爵府

good_pig 發表於 15-6-23 12:44
勤力係一個因素,但唔成功唔一定唔勤力....
正 >> 但唔成功唔一定唔勤力

男爵府

回覆:阿仔話...今日年青人很難向上流~

社會太多負面情緒,佢地都未試,就已經同佢地講尼D野,沙士搵工夠難,人工勁低,一樣麥又要咬實牙根捱過

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 15-6-23 11:14 前日

原帖由 cheechi 於 15-06-23 發表
不同意樓主所言
x2
發展中既城市又點同已發展既城市?
機會少了是事實。

寶石宮

引用:社會太多負面情緒,佢地都未試,就已經同佢

原帖由 kiki818hei 於 15-06-23 發表
社會太多負面情緒,佢地都未試,就已經同佢地講尼D野,沙士搵工夠難,人工勁低,一樣麥又要咬實牙根捱過

...
汰弱留強,做好自己咪得,人地後生係點,其實唔駛理。或者父母留左幾層樓比佢收租添

珍珠宮

引用:社會太多負面情緒,佢地都未試,就已經同佢

原帖由 kiki818hei 於 15-06-23 發表

...
有時佢地未講,已經有人煲大佢洗腦呢

樓價貴,向上流難左,媒體日日講
又一班中年人出黎反對然後批晒成班後生仔

有咩好既社會氣氛可言?

寶石宮

引用:Quote:原帖由 cheechi 於 15-06-23 發表不

原帖由 seaman1982 於 15-06-23 發表
x2
發展中既城市又點同已發展既城市?
機會少了是事實。
但係而家呻下都唔比,真係會痴

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:回覆 大力大力 的帖子您勤力得到好的回報,

原帖由 koko2000 於 15-06-23 發表
回覆 大力大力 的帖子

原來手腳勤力都要個腦勤力,很多人沒去定立人生目標,這是不進取呢~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

引用:前日同阿仔ㄧ齊睇電視,節目講開年青人....

前日同阿仔ㄧ齊睇電視,節目講開年青人.....

仔: 今日的年青人很難向上流動...
現在十個祗有两三個?我識既 十個有八個

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 15-06-23 發表前

原帖由 chanti 於 15-06-23 發表
我請左人甘多年,真係唔多覺~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

引用:好多仲不負責任,唔好話全職,連PT補習都冇

原帖由 芝達 於 15-06-23 發表
好多仲不負責任,唔好話全職,連PT補習都冇交帶,唔做都唔話畀人知,whatsapp都冇個。自己錯乜都唔知,我對 ...
,我女個補習老師要每星期六打電話叫佢起身先唔遲到,真係吹到啤一聲!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 15-06-23 發表前

原帖由 chanti 於 15-06-23 發表
恕我坦白,接觸 d咩質素既年青人多
同自己本身咩質素有關
因為一般人好難話日日都接觸跨幾個階級既人
階級好多時都imply左質素

木土土    發表於 15-6-23 13:48
Superman-GF    發表於 15-6-23 13:34
我是乖乖    發表於 15-6-23 12:59

子爵府

引用:Quote:原帖由+熱狗媽+於+15-06-23+發表既得

奇怪近年為什麼甘多人,講 :

既得利益者.......
agree! 點解會有利益,都係自己捱返黎,無偷無搶!

我真係唔明e+D人點解咁幫D年青人,講到佢地幾咁努力!我自已拍過佢地做野,我知道係幾咁嘔血無經驗唔緊要,最攞命係個態度

不只一次,幫個90後做佢D野,佢自己就篤手機,D人問佢點解唔自己做返,佢竟然講:佢鍾意做咪俾佢做囉!e+係你做得慢拖慢成team, 所以先幫你 呢類新人我見到係個風氣!

複式洋房

回覆:nsychristy 的帖子

Agree

公爵府

kiki818hei 發表於 15-6-23 12:47

...
咪好似d月經post咁囉, 偶爾問"而家個市好唔好?搵工易嗎?"

無話好唔好架, 我從未聽過有人話好境. 真係睇你點睇. 好唔好境, 你都要搵野做架啦.

有時睇見d上樓post, 問心, 死慳死抵做左1X年senior位果批都話儲唔到首期, 何況未出嚟做過野嘅後生? 唔好成日吹呢d啦.

首頁
34567...38

尾頁

跳至