自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

carsonbabe 發表於 15-7-24 22:52
我記得睇翁靜晶係話佢冇認過殺人既?
多年後歐陽炳強有咗信仰. 報紙就報導佢承認咗.

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

chanti 發表於 15-7-24 23:16
殺人燒屍 判9年?
當年維園單女童被殺案, 個犯都係坐 10 零年. 放翻好耐勒. 改名換姓就冇人知.

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

10 歲已經識殺人
Mary Bell

男爵府

wendykaka 發表於 15-7-26 01:52
當年維園單女童被殺案, 個犯都係坐 10 零年. 放翻好耐勒. 改名換姓就冇人知.
...

殺人兇手出獄再殺人

陳偉倫於一九八五年在維多利亞公園 公廁內,殺死一名十四歲女童陳美滿,被判監十年。
服刑七年後,陳偉倫獲釋,但在出獄後三個月,即一九九一年九月十日,陳在油麻地東安街一單位,謀殺二十四歲女子張玉蘭。
這次,陳偉倫被判終身監禁。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wendykaka 發表於 15-7-25 11:39
佢係 fb 已經講咗今年唔出書. 佢 d 書我齊晒.
I see, 危險人物我都係本本齊

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有人睇開翁靜晶 危險人物系列嗎?

今年好似無出

抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:wendykaka 發表於 15-7-26 01:52 當

原帖由 msms0117 於 15-07-26 發表
殺人兇手出獄再殺人

陳偉倫於一九八五年在維多利亞公園 公廁內,殺死一名十四歲女童陳美滿,被判監十年 ...
我冇留意呢單添。其實謀殺,已經可以判佢終身監禁。有乜理由坐幾年就放。

侯爵府

引用:Quote:原帖由 msms0117 於 15-07-24 發表葉

原帖由 carsonbabe 於 15-07-24 發表
Ic...佢誤殺到殺完人仲要割左人乳頭 再貼張「恥毛未焊」喺個箱到
便態到咁都只係誤殺

...
嗰個係林過雲

大宅

引用:Quote:原帖由+carsonbabe+於+15-07-24+發表

原帖由 sweetieyuki 於 15-07-26 發表
嗰個係林過雲
係歐陽炳強

跑馬地紙盒藏屍案是發生於1974年12月10日在香港轟動一時的一宗謀殺案件。一名當時16歲少女 卞玉英 乘搭電車到達香港島跑馬地後前往安美雪糕公司借用電話,之後被殺害。翌日,清潔女工「林嫂」在街上發現 卞玉英 的裸屍被藏於電視機包裝紙盒內,兩個 乳 頭 被割去,恥 毛 被燒焦,處 女 膜仍完整。(第二个说法:74年12月16日下午五時半:卞玉英離家外出,下午六時半:致電女同学陳彬彬,相約在跑馬地電車總站見面。但陳到達时,卻不見死者踪迹。12月17日清晨7時許:一間獸醫診所的職員胡永康發現門外行人路旁放著一個纸盒,内藏死者赤裸的屍體。死者陳屍在一个日立牌S67B型的電視機纸箱内。)

1975年,警方拘捕案發時在雪糕公司工作的中國籍男子 歐陽炳強,並控告他謀殺中國籍女子 卞玉英。當年,有「光頭神探」之稱的 貝亞,一口咬定 歐陽炳強 是案中的兇手, 歐陽炳強 最終被最高法院裁定謀殺罪名成立並被處以死刑。這是香港首宗沒有人證,純粹以科學鑑證定罪的謀殺案,嫌犯 歐陽炳強 從頭到尾都強調「我沒殺人,我是冤枉的」。 歐陽炳強 的妻子 張金鳳 多次為丈夫尋找御用大律師 貝納祺 及大律師 湯家驊 上訴,希望獲得脫罪的機會,官司打到了倫敦樞密院,但最後仍不成功。

男爵府

wendykaka 發表於 15-7-26 14:57
我冇留意呢單添。其實謀殺,已經可以判佢終身監禁。有乜理由坐幾年就放。

...

有時呢d真係好睇個
法官點判,有d謀殺左人 只須坐幾年

複式洋房

有睇開~本本追~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:有人睇開翁靜晶 危險人物系列嗎?

JM們,今日港聞有提其中一個危險人物既主角,鹽醃屍案易寶雯既女因為藏毒被捕提堂。我睇到單新聞覺得好sad, 個女主角已出獄,點解唔理下個女?個女咁細個已經經歷咁既事學壞左好可惜,希望法官到時輕判

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wendykaka 發表於 15-7-26 01:48
多年後歐陽炳強有咗信仰. 報紙就報導佢承認咗.
佢要承認左,認錯,至可以放佢出黎既。
不過,我上年聽999奇案,花家姐訪問佢,佢當時身體轉差,佢話無做過。

不過,佢有無做過,真係要問佢良心喇!
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

引用:我唔記得最近借果本係唔係第12期, 成本都係

原帖由 Phoebe_snufkin 於 15-07-23 發表
我唔記得最近借果本係唔係第12期, 成本都係講關於家傭的, 重案組黃sir既系列我差唔多睇晒 ...
你好勁,我睇過重案組黃 sir 有本書講林過雲,仲影埋林生張相出黎,我睇完成個星期瞓唔著
之後唔敢再睇喇

大宅

我睇到篇<東堤灣道 99號>花家姐嘅訪問有提及到歐陽炳強嘅。
六十七歲的歐陽炳強去年七月首度開腔自白,考慮司法覆核為其謀殺罪平反,但之後沒有下文。
紙盒藏屍案犯人歐陽炳強就是花家姐探監時結織的犯人。「他出獄後也有找我們(翁靜晶)飲茶,直至去年六月,我搜集資料做節目,打俾佢,諗住去佢屋企,佢話好耐冇去天水圍,反而來找我。」
現年六十七歲的歐陽炳強帶同太太去見花家姐,「臨走時,佢(歐陽炳強)意難平問我,可否司法覆核平反,我立即攞部手機出嚟拍攝,佢太太面露不悅,唔想佢再重提件事。」這次是歐陽炳強○二年出獄後首度自白,短短幾分鐘的多條錄影片段顯示他仍心有不甘。
花:花家姐 強:歐陽炳強
花:點解無端端想申請司法覆核?
強:哽住哽住嘛。(太太:唔好喇,揚開晒,何必呢!)一定唔俾我贏,我贏好大鑊。咁多年喇,科學鑑證又點。
花:我幫你研究吓,問問先。
(太太:政府一定唔會認低威,仲要揚開晒。)
花:我覺得唔係,如果要為自己爭取公道。
強:一定唔俾我贏。
花:唔使理佢俾唔俾你贏,至少做呢個行動,你可唔可以去否定你當時認罪。
強:呢啲一係喺裡面死,一係出嚟。你唔認,喺入面唔認,(長期監禁刑罰覆核委員會)認為你死性不改,到依家都唔知悔改,點會放你走。到依家二十八年你都死性不改,咁點放你走,除非我想喺裡面死,如果我想出嚟,就唯有認。
花:係咪有律師叫你認?
強:冇喎,我自己諗,日日咁生存喺裡面,為乜嘢呢,都係想返出嚟嘛,一日唔認一日都冇得返出嚟,到死為止,兩者之間,我掙扎咗好耐,咁想見吓呢個世界,咁咪認囉。
花:話你係硬漢子,打都唔認?
強:我冇罪認咩。不過自己想返出嚟,冇法子,如果唔係依家仲喺入面。
歐陽炳強向花家姐自白後,花家姐曾經再探望他,「佢太太黑口黑面坐喺床邊,之後話去買餸就出咗去。」大家也沒有再討論下去。申寃一事也沒有下文了。花家姐曾就司法覆核一事問過當年代表歐陽炳強的湯家驊,湯表示除非有新證據,否則難以提出司法覆核。花家姐也認同湯家驊看法,認為事隔四十一年,也難以找到新證據翻案。

大宅

我覺得歐陽炳強係好大機會比人屈,好慘

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

kk0626 發表於 15-8-1 11:10
你好勁,我睇過重案組黃 sir 有本書講林過雲,仲影埋林生張相出黎,我睇完成個星期瞓唔著
之後唔敢再 ...
好耐之前我睇過一本書, 有林過雲既樣, 有其中一名死者既斷臂

首頁

尾頁

跳至