烹飪搵食

跳至

首頁
34567...8

尾頁

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

allmylove 發表於 15-8-19 11:39
回覆 魔怪媽媽 的帖子

仲想問下,整完未食係咪要放雪櫃
餡40g, 要睇下你用咩餡, 如果豆沙,蓮蓉可以唔放雪櫃, 如果芋頭就一定要放雪櫃,因為芋頭好以變壞

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 魔怪媽媽 的帖子

唔該晒

大宅

2024年龍年勳章

回覆:潮州/台式芋泥酥 (加入食 ...

請問依個份量係咪整6個?

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:請問依個份量係咪整6個?

原帖由 -癲噹- 於 15-08-20 發表
請問依個份量係咪整6個?
6個大的份量,如果想整細d的, 就係分麵團到改, 食譜係分3份的就改為4份or 5份, 就可以做8個or 10個迷你。

大宅

2024年龍年勳章

回覆:魔怪媽媽 的帖子

thx,另想問餡係幾多g?

翡翠宮

引用:thx,另想問餡係幾多g

原帖由 -癲噹- 於 15-08-20 發表
thx,另想問餡係幾多g?
6個餡的份量約40g, 8個餡份量約30g, 10個餡份量約20g

大宅

回覆:魔怪媽媽 的帖子

多謝分享

大宅

好利害

男爵府

回覆:潮州/台式芋泥酥 (加入食譜及相片做法)

大宅

回覆:潮州-台式芋泥酥 (加入食譜及相片做法)

多謝妳分享食譜呀!我都試整左喇!

翡翠宮

引用:多謝妳分享食譜呀!我都試整左喇!

原帖由 小儀BB 於 15-08-26 發表
多謝妳分享食譜呀!我都試整左喇!
好靚呀

大宅

回覆:潮州/台式芋泥酥 (加入食譜及相片做法)

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:好鐘意食,市面用豬油整?

原帖由 ya_01 於 15-08-11 發表
好鐘意食,市面用豬油整?
用豬油更健康啦.但可惜街賣的都是菜油.即是氫化油.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢個近期網上好多人整,多謝合享。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

熱血金章

多謝分享

大宅

畀面勳章

大宅

男爵府

點算 我最後一包成日都有好似圖咁, 包出黎有裂紋 請問係咪唔夠水定點

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

翡翠宮

回覆:janice1226 的帖子

有可能菜油唔夠或包之前冇用保鮮紙包好

首頁
34567...8

尾頁

跳至