自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:做辦公室接待員真係唔容易

以前試過, 似打雜一名, 兼顧埋其他部門, 亦學左好多野, 現在去邊個位都容易上手。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 公治 於 15-09-08 發表本帖最

原帖由 華美 於 15-09-09 發表
工作從來有辣有唔辣, 你果份係煩,但唔難,你值錢嘅地方係搞咗堆煩悶嘢。 sales要跑數,要handel古怪嘢,p ...
分析詳盡,看透世情

侯爵府

引用:我公司個 receptionist 廁所都冇得去一定要

原帖由 鳥嘴123 於 15-09-08 發表
我公司個 receptionist 廁所都冇得去
一定要揾到人頂先可以行開
仲要管埋所有 meeting rooms 嘅 booking
向好果方面諗,公司有你方便好多,你好幫到手呢個咪存在價值囉。 你都覺得果啲嘢唔難學,有無諗過如果各同事都好好,自己book房,自己system訂文具,自己idd,各自有內線接自己電話,開會自己set projector,電腦等等, 公司想慳會炒邊個先? 其實admin, assistant呢啲位嘅精采之處,就係幫到其他同事處理呢啲繁鎖嘢,等佢地將時間精神集中在佢地嘅專業上,將老闆比佢份糧嘅價值maximize。 我舊公司真係有個人平時無嘢做,但專搞老闆的mission impossible, 詳情唔講,但真心佩服佢好多計,將不可能變成可能, 咁人地有咁嘅本事,咪唔駛好似我咁日日十幾個鐘無停手囉。

大宅

公司個個冇咁多野做

男爵府

回覆 momoakira 的帖子

大公司緊係唔同d,坐定係個位度聽電話同應付入嚟既客or送貨送件,細公司就真係一腳踢,我已前真係好似樓住咁講,乜都要做,多野做唔緊要,最緊要做得開心

伯爵府

引用:Quote:MMQ 發表於 15-9-8 22:31 你講嘅工作

原帖由 180 於 15-09-09 發表
冇前途我又唔同意喇, 我公司某部門既director就係由reception升上去, 佢係公司做左15年。 ...
咩部門嘅director?

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 180 於 15-09-09 發表冇前途

原帖由 caramelpudding 於 15-09-09 發表
咩部門嘅director?
亞太區運輸部

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

大宅

引用:我覺得reception最唔好係你請假(especially

原帖由 c.hutchson 於 15-09-09 發表
我覺得reception最唔好係你請假(especially病假射波)就全世界都知,而且食飯食晏左或去廁所去耐左又係全世 ...
絕對認同,再加上lunch有時喺位想休息下,如果有人上到黎又要serve佢。。。唔想咁又只可以落街行。。。

我試過訓緊覺比人拍醒serve客,但講緊呢啲係我休息時間。

子爵府

引用:Quote:原帖由 c.hutchson 於 15-09-09 發表

原帖由 beibeigbb 於 15-09-12 發表
絕對認同,再加上lunch有時喺位想休息下,如果有人上到黎又要serve佢。。。唔想咁又只可以落街行。。。

我 ...
我都試過
我食完飯坐係到煲劇,個賤人同事係門外禁鐘要我開門比佢,雖然只係禁個制,但明明個時仲係lunch time而且佢心口掛住個staff card自己都可以拍咭入去,開左門比佢仲要眼bear bear好似怪我唔一早禁定門比佢咁

幾時先上到車.....

子爵府

睇你文字睇到我好辛苦,標點,空格,中英混輸,亂

觀其言、察其行、知其底、方識其人。

象牙宮

係你間公司縮皮,好多公司都唔洗做咁多野的。

大宅

引用:Quote:原帖由 beibeigbb 於 15-09-12 發表

原帖由 c.hutchson 於 15-09-12 發表
我都試過
我食完飯坐係到煲劇,個賤人同事係門外禁鐘要我開門比佢,雖然只係禁個制,但明明個時仲 ...
你個同事咁pk嘅

珍珠宮

引用:我公司個reception好得閒架喎...工作: 1)

原帖由 Cat108 於 15-09-09 發表
我公司個reception好得閒架喎...
工作:
1)訂文具⋯(簡單⋯到原子筆/Memo紙,百無、也不會訂,次次要人叫 ...
我公司有兩個receptionist, 好得閒,聽電話,收courier信件,booking conference room!

電話都唔多,因大部份人會打直綫! 其餘時間玩電話、睇雜誌、傾偈! 其中一個去厠所要幾個字,因順便要同每個部門D人social!

公爵府

好媽媽勳章

我初出茅廬就係做recep
非常好嘅訓練
成公司都會識你,上至老闆下至掃地你都可以同佢交流,由一句早晨開始。
由於我唔怕醜又唔戒口,人人都傾幾句,個個部門都揾我做啲濕碎嘢...
admin比我做文具採購同管理庫存; shipping好忙時揾我幫手打CO, 打invoice body;
生產部好忙時揾我幫手入BOM;
PMC教我認不同材料名稱,方便收貨時我可以即刻做簡對照
(或者有人會認為咁係揾你笨,但我真係學咗好多嘢)
我之後的工作方向,都係由呢份工發展出嚟。

當然recep本身就已經要處理好多前線工作,但其實而家時勢,好多工種/職位都要求你最好以一打七,話頭醒尾,老闆未講完你已經做埋等等。最緊要咪怕蝕,努力增值自己。

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

引用:我做過幾間大公司都唔係甘每樣野都有專人專

原帖由 momoakira 於 15-09-08 發表
我做過幾間大公司都唔係甘

每樣野都有專人專科專做
正想講,樓主係咪細公司?我做公司admin ,個recept 好得閒,樓主講的office work 都係internal 我地入面做的!呀dep head 話佢得閒,坐係到發呆

珊瑚宮

我公司個件-豬隊友(同事俾佢代號), 唔醒但扮醒, 有咩事發生第一句就話唔關佢地。叫佢send courier俾埋地址, 照抄都可以寫錯地址, 叫佢做少少野,叫番你過來幫佢加減乘除。成公司無人鐘意佢,唔串佢的同事已經好俾面。

子爵府

引用:我初出茅廬就係做recep非常好嘅訓練成公司

原帖由 ellawyc 於 15-09-12 發表
我初出茅廬就係做recep
非常好嘅訓練
成公司都會識你,上至老闆下至掃地你都可以同佢交流,由一句早晨開始 ...
講得好,我之前份工都係算係recep, 我可以知道一概佢地會做d咩,起碼知道間公司係點run , 對我都好大幫助,唔可以話專,但起碼咩都掂一掂,好過只係掂一樣野

首頁

尾頁

跳至