婆媳關係

跳至

首頁
34567...31

尾頁

大宅

回覆:一條刺的開始

和事佬

事情發生左一星期。
我無理過。
但見到群腳仔擺左張唔知咩圖上fb.
類似係個d ,叫人退一步海濶天空之類。

一到weekend我預左同我有小小交情既細姑奶會打黎。但估唔到既係,打孖黎。
兩個細姑奶話一齊出黎tea下。
仲叫我擺低兩個細既,搵人提住先出黎。
可以好好甘傾下。佢話佢地都叫姐夫睇住左自己d細路,唔帶出黎。
(佢地唔敢提議話比奶奶睇平時一定會叫我比99睇)

好,我爆唔到你呀媽。
比d說話你地做囡既聽下都好啦。

出黎tea.
好快姑奶們就單刀直入。
叫我唔好介懷。話我太敏感。
但佢地一直係好聲好氣既。
又話如果甘樣落去既話,自己細佬又有幾難做之類,又話唔好影響細路仔,比細路知道自己媽咪同自己麻麻唔岩,都唔係幾好。
一輪官腔說話,老人家係甘架啦,點點點點。

好喇,既然我都keep唔到個形象了。
上個星期都巳經爆左啦。
而大家都係女人。大家都係人新抱。
而你又約得我出黎,玩真心話既話。
好。我就老實說。

不過,結果係我估唔到的。
就係我其中一個姑奶,聽完我感受之後,
佢喊。

之後再續,真心話內容 。

大宅

追返

大宅

打多左粒字添,係追! 先啱

男爵府

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

追到氣咳都再追。
樓主eq真係無得頂。

人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

大宅

繼續追

子爵府

回覆 kit999 的帖子

樓主,你EQ真高,比我早就爆了,好彩我老公那邊對我好好.

大宅

大宅

和事佬 二 真心話

一輪warm up既說話之後
兩個姑奶單刀直入
同我講:其實甘多個新抱,奶奶就最錫你架喇
拉仔拉心肝呀,細佬既老婆仔囡呀媽都係最錫架啦(又係呢句)

佢唔講由至可
一講就觸動我神經線
我: 甘多個新抱黎講,我對99好差嗎?
我無資格評論自己係唔係最好。
但我對佢差嗎?(有小小激動)

我無再比佢地插口

99唔舒服,入醫院做小手術,
住5日,我去探足5日。
拎湯水去,xx(群腳)問我係唔係外賣扮哂倒落個壺到。
一出院,回家即提議老公幫兩老買保險。
襯兩老唔係年紀太大時,而今次這個只是小手術,唔影響買保險既。仲會有保險公司受保的。
等如果日後有咩要再住院既話,6299都可以去私家,接受好d既醫療。
我問姑奶,難得你覺得你細佬(老公)會有甘細心嗎?
你幫佢諗埋,幫佢安排埋,佢就會照做。
但你叫佢(老公)自己諗,自己提議,佢唔會囉 。

奶奶提議埋加入xx(群腳)個受益名。
我地有無異議過?但xx有無供過?

99話要加加用,我從來有無拒絕過?
男家邊次(我指無事發生個時)打黎叫我返黎既話,我會no show?
但當我要返娘家既日子,點解佢地要甘大反應?

番親去,次次邊個xx唔願輪洗碗,
我有邊次唔自動覺去做?而留番比99做架?
我去旅行好願意同99去,但佢係唔係會去先?
甘自己唔願去,點解要甘介意我地同邊個去先?

佢兩個一唱一wo,我除左今次,
甘耐以黎我有邊次駁過咀?
次次收炸彈,有邊次唔係我陪99去?但張帖寫合府统請,十戶人,無一戶人會話去,就算有頂盡都只xx(群腳)一個,所以我99次次都會搵我去。
(因為無其他人願意肯為一d疏堂親戚封禮)
你估去到,個d親戚我識架,連我老公都話個果唔知叫叔公定咩公呀,結婚個果我連點稱呼都未知呀 。我無個識架。唔係黎陪99既話,你估我貪得意呀 。
我次次坐係後面睇99打麻雀架咋,等老公黎到先叫有個識架咋。
我唔係話自己好好,唔係話其他新抱唔好。
但而係99同群腳比我感覺,無當過我係親人。
我好似傻仔甘,點做都係唔滿意架。
我做左既野,我唔洗你讚呀,唔彈都偷笑喇。

我兩個姑9,又再官腔
拉仔拉心肝,老人家係甘架啦。
之類。。。。。。。

我話:我咪心就係比你呢句拉仔拉心肝玩死自己囉,成日講住呢句說話,所以我入哂腦。
為左拉仔拉心肝一句說話,我到而家先識比反應你地睇。你地問下自己,你大佬(群腳)有邊句好說話對我講過?

大宅

和事佬 續

我認我有d激動,所以唔知會唔會大聲左。
但飲啖咖啡既期間,回一回氣。
見到隔離枱成日望住我地。
我開始察覺,可能自己大聲左。
人地好似睇緊戲,惡弟婦上演惡呻twins姑奶。

我開始cool down下。

我一停下來,就到姑奶發言。
係佢自己提起坐月事件先,本身我都忍住唔提。因驚自己會忍唔住喊。
姑奶話:上次xxx出世(我仔)
你都唔好再放係心喇,老人家要面子又傳統。
所以先誤會左姐。

個時候,好明顯,同我交情較好既姑奶,面色都變埋。

我:又開始失儀,好大聲,誤會?
點樣叫誤會?你問下佢(姑奶)係唔係誤會?

我當堂眼紅紅,你地不如試下,
博完命,無左半條命之際。
坐緊月,一家人一齊上黎鬧你。

姑奶:甘又邊有一齊鬧你呢?

我:係,係無一齊鬧,一部份睇戲甘睇,一個就同99一齊唱雙簧,有d就知道真相但聲都唔敢聲。

我:大人大者,3x幾歲,無啦啦坐係到唔出得聲比人鬧會點?人要面樹要皮。我都有尊嚴架。仲要生完bb無左半條命 既時候黎鬧。

我無呀媽生架咩
不如叫你老母
係我父母,同屋企人面前鬧丫

我認我一講到坐月事件就太激動。
用左你老母呢個詞語。
其中一個家姐,即刻都善意提示叫我尊重下。

我回一回氣,以免越黎越失禮 。
但當時一講到坐月事件巳經雙眼通紅。

大宅

大宅

和事佬 續 3

坐月事件講左出口之外,姑奶都眼眼眼
但好明顯睇得出佢格硬收番d眼淚。
我心諗,難道你內久緊自己當日既無義氣?

姑奶直問: 因為甘樣所以你地減99家用?
我話:甘99係唔係唔夠洗丫?
嚴格黎講,我地唔算減99加用,我地係將減左個3千比左62 。
我個一刻覺得自己出賣左62,但我亦相信兩個姑奶都唔會爆響口(係62呢方面)

我出賣左62之後,佢地終於唔再探討家用問題

我講左好多好多野。
特別係關於群腳平時點對我。
佢地坦然承認群腳係有問題。
仲話如果唔係群腳女友唔會走左去啦。
(拍拖多年。差d結婚個隻)

子爵府

加油樓主

大宅

BK Milk勳章

好鍾意版主既節奏。無得頂。 加油

伯爵府

睇到我都想喊,身同感受

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

樓主點解仲要見呢家人,就算為左老公都唔駛咁委屈自己。

子爵府

其實坐月個一幕真的不能原諒

公爵府

俾我實會再一次CUT 99家用.令99明白同心抱過唔去就系同"錢"過唔去呢個道理.來回2次之後.99自然會聰明D....

大宅

支持再cut家用,你啲姑奶都知啲家用其實去左老爺到,唔會再煩你老公掛

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

好精彩

首頁
34567...31

尾頁

跳至