自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

回覆:emilylam 的帖子

我都有對仔女, 仔就13歲剛升中一, 女10歲剛升小5,仔從細都樂觀聰明, 但佢懶, 佢真係覺得讀書為父母, 唔會好盡力去讀但其實佢成績唔差,對我黎講係好好, 我要成日思想教育佢,同佢講讀書為自己,佢放假就會帶佢食鍾意既野同佢想玩既野, 佢有咩唔開心都會唔記得, 比較易攪, 但個女就比較憂愁, 讀名校但成績就麻麻, 成日要同人比較, 我唔敢比壓力佢,成日要開解佢,比d佢鍾意既佢, 例如佢鍾意睇書就會買比佢,帶佢去書局選書佢其實已經好開心, 每次對住佢都要保持好開心同支持佢既態度,但好彩佢算係多野講既人, 唔開心都會講一餐

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:唔好講小朋友,大人做人有咩意義?一般打工

原帖由 cashdollar 於 15-09-23 發表
唔好講小朋友,大人做人有咩意義?

一般打工仔,返工放工,日日迫車,跑數,服待人...........,揾雞碎, ...
So true!

子爵府

jodyfan 發表於 15-9-23 19:35
父母日後唔要佢還就偉大!但絕大部分父母日後對子女都多多要求,又要迫子女聽曬佢地話,要子女做扯綫公仔。 ...
呢個世界咩都講$,有$有親情!父母幾偉大都要食飯,個個着眼小朋友頭個廿幾年,忘記咗自己退休後無收入嘅廿幾年!
計唔掂數就唔好生!

珊瑚宮

回覆:睇完13歲仔跳樓,有感..

伯爵府

我仔好細,但有時佢面對失敗會好氣餒,我就同佢講,每年都係得一個第一名,上次你攞左,今次咪到下一個同學囉;玩遊戲今次輸左,諗下點解,要自己諗快D,諗埋人地下一步點行,咁你勝出機會就會高左,因為唔會個個遷就你架嘛等等!
加油!

emilylam    發表於 15-9-24 08:22

大宅

教育制度變了, 社會風氣變得更多, 以前讀書一樣都係功課多但沒有咁多興趣班, 學校亦無要求甚麼一文一武才藝。 家長又喜歡比較, 以萬讀唔成書可以做三行做其他行業, 而家的家長又唔想小朋友做勞動性工作所以就愈逼愈緊

水晶宮

多謝大家鼓勵! 既然已在世,便要好好地過。活。著。

做左人媽媽,擔心嘅事情多左,尤其人的品格,健康,讀書叻唔叻好睇個人,總有人叻有人唔叻,我都係咁同仔講,只要做好自己本份,盡左力就好,失敗左都冇問題,有時過程重要過結果..

至於點解我會話擔心佢似c6,因c6性格好容易做傻事嘅人,人地一句說話都可以令佢做傻事,曾經都試過...當時我仔未出世,而佢亦未試過係仔面前做過,因c6被我之前鬧得多,教育得多,漸漸明白做人唔應該小小事就諗唔開,亦覺得自己以前好傻,但將來嘅嘢好難講,因天生性格問題,而我本身係絕不會咁易輕生的人,雖然我有擔憂的時候,但唔會似c6咁的思維囉…

水晶宮

tonghomama 發表於 15-9-23 20:13
小學真堅難捱, 尤其對有學障嘅小朋友! 樓主你心情我200%體會到!

你一定要幫你小朋友過渡, 佢地在學校已 ...
學其實jm話齊,如果好似以前咁有職業先修那些就好,因唔係個個讀書料!
我都煩咁升中問題,唔知點選校?校風好重要,band3我唔介意,只要校風好老師好,但band3人地話好現實,比較差。。

你又係點選中學呢?可分享下?

現在要至少讀到高中嗎?萬一阿仔唔想讀,又可以點搵其他出路?

公爵府

開心經歷唔係講,係要真正經曆。先問1. 自己夫妻間關係是否ok. 2. 同仔仔關係是否ok. 如果兩者都無問題,又不過太壓迫小朋友,一般都唔駛太擔心。小朋友讀到書好,讀唔到書都好,都需要玩。男仔更需要跑跑跳跳。星期六,日去打下波,踢下波,係好重要的。

子爵府

Poo得好勳章

我成日覺得書可以讀好耐,只要有興趣就可以,所以我希望我女兒開心、快樂,同鍾意學習,唔會計較有冇贏在起跑線,因為根本冇人知條終點線係邊

珍珠宮

引用:昨晚阿仔(10歲)先講話...做人點解咁辛苦

原帖由 emilylam 於 15-09-23 發表
昨晚阿仔(10歲)先講話...做人點解咁辛苦?點解日日都返學做功課?如果我無出世咪好囉?...聽完真的很感慨擔心 ...
我係你,我唔會講乜乜乜先\"叻\"

我會話唔叻唔緊要,開心健康做個好人就已經好好

男爵府

有$真係要送去外國,我有個朋友以前都係咁,好負面好冇自信
去左外國之後,而家正常返曬,我見到佢咁,好感動同更加覺得Hk教育害人,洗腦

男爵府

回覆 Superman-GF 的帖子

係啦. 香港人個個都話要DEGREE, 到時邊個做WAITRESS? DRIVER? COOK? FIREMAN? 修理水電? HAIRCUT? 邊個掃街?????

點解唔學下日本人, 無論做咩都要專業, 都要得到專重, 打工先有意思.

你睇下JOB, 份份工都係financial planner, it is crazy. 邊有咁多人要打理財務???

仲有, 識D人讀完LAW出來, 好難先搵到間FIRM 返, 人工低又受氣. 當D客係水魚. 亳無專業可言. 律師個名聽就好聽, 做到檢察官仲好D, 如果唔係好多時要埋沒良心做人. 但讀左咁多年, 返唔到轉頭....

醫生仲衰, 人地外國盡量都唔會叫人食藥, 又其6歲以下小朋友, 一般傷風咳發燒, 都5開藥. 飲多D水, 休息就會好. 但HK D醫生就點多要開D藥比你地. 有D仲哀, 想小朋友快D無病徵, 落鬼咁重藥, 食到D小朋友溫下溫下. 真係無陰公. 但佢地捱左咁多年先出來掛牌, 唔通唔做咩? 返唔到轉頭....有時讀得書多都可以係一個包伏.

Cars2    發表於 15-9-24 02:58

水晶宮

cocokan2004 發表於 15-9-24 02:00

係啦. 香港人個個都話要DEGREE, 到時邊個做WAITRESS? DRIVER? COOK? FIREMAN? 修 ...
同意

男爵府

引用:回覆 Superman-GF 的帖子係啦. 香港人個個

原帖由 cocokan2004 於 15-09-24 發表

水晶宮

chrisdina 發表於 15-9-24 01:41
有$真係要送去外國,我有個朋友以前都係咁,好負面好冇自信
去左外國之後,而家正常返曬,我見到佢咁,好 ...
可惜我茅錢

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+emilylam+於+15-09-23+發表昨

原帖由 easonkinki 於 15-09-23 發表
好有同感我仔天生負面,自卑,6歲已經成日話跳樓自殺,情緒化。讀書從來唔逼佢,考試佢都唔温習 ...
點解你仔仔諗野咁負面嘅?留意下佢情緒好喎。或者多帶佢接觸下大自然,去D空曠,open space地方玩下丫。

水晶宮

hashtag影視迷勳章

回覆:emilylam 的帖子

我兩個小朋友功課唔算多。我仔剛升中,都覺得壓力大左。我同小朋友減壓方法係去踩單車。每個星期都去唔同嘅biking trail, 我地幾享受踩單車個速度感,又可多接近大自然。我鍾意接近大自然,大自然令人心境平和。人,只不過係宇宙一粒麈埃,微不足道。大自然提醒我唔好將自我放到咁大。

同埋我鍾意一家人一齊玩board games, 多D親子時間。我又鍾意講笑,大家哈哈大笑一輪,都係一個有效嘅減壓方法。

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由+emilylam+於+15-09-23+發表昨

原帖由 easonkinki 於 15-09-23 發表
好有同感我仔天生負面,自卑,6歲已經成日話跳樓自殺,情緒化。讀書從來唔逼佢,考試佢都唔温習 ...
睇光之美少女,多些正能量,得唔得?

首頁
34567...8

尾頁

跳至