自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

都係架

男爵府

引用:係呢....腰又酸,+膝頭又痛,+做咩運動好呀?

原帖由 newcook 於 15-10-19 發表
係呢....腰又酸, 膝頭又痛, 做咩運動好呀?
近來愛上瑜珈,拉下筋發覺身體冇咁硬

珍珠宮

引用:我剛踏入3 字頭,已經覺得好有分別了。

原帖由 貓頭雀 於 15-10-19 發表
我剛踏入3 字頭,已經覺得好有分別了。
我覺得30果時真係急速衰老
之後一年不如一年

珍珠宮

2024年龍年勳章

M&A Mom 發表於 15-10-19 15:48
我39時大病咗一場就知衰!
可惜始終太懶做運動,新陳代謝慢,所以仍然無改進!
榴蓮對身體不好嗎?

大宅

引用:周身骨痛

原帖由 Doublefour 於 15-10-19 發表
周身骨痛
我都係,好難搞

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+貓頭雀+於+15-10-19+發表我剛

原帖由 aliensss2008 於 15-10-19 發表
我覺得30果時真係急速衰老
之後一年不如一年
你心態問題吧!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+彭三順+於+15-10-19+發表唉。

原帖由 fsforth 於 15-10-19 發表
暫時未見到有體能大跌,反而十幾廿歲時是白面書生,易感冒,人又瘦弱,人到中年 keep 到舉鐵習慣,身體狀況 ...
舉鐵是否非帶氧運動?都可以令身體強壯冇咁易病?

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆:年過40,身體狀態好明顯有所轉變。

我剛踏入5字,好明顯,踎低左好難起身,要用手撐住地下借力。膝蓋痛,行得慢左,記性差左。訓得少左

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+fsforth+於+15-10-19+發表暫

原帖由 amypekkle 於 15-10-19 發表
舉鐵是否非帶氧運動?都可以令身體強壯冇咁易病?
舉重不是帶氧運動,但有必要去做,因為有強勁肌肉先可以令帶氧運動的效果更好更安全,例如,一些本身很肥腳又無力的人,跑步是呯呯聲,膝蓋應哂力,一定會傷會痛,不信?試試輕聲去行去跑幾步,大腿肌肉應該有用力的感覺,這個位是練腿其中一個重要的肌肉,肱四頭肌。

如果已經練到有「頭胸腹」,即是有膊頭,有胸肌,又有六舊腹肌,個人生活自然會自律很多去保持狀態,如早睡早起,健康及營養高的食物 (但不節食),不煙不酒,在香港,海外工作或旅行,都已經不離 gym room, 陪仔女行過公園,見到有單槓,都要心㾗痕玩番十幾下引體向上,自己玩仔女也會學,又親子又健康,我早婚早生仔女,仔女五十歳時我應該都未死,但希望健康活得有尊嚴,至少不是仔女的包袱。

水晶宮

引用:你地有冇做開運動?我覺得30中開始要keep,我

原帖由 she007 於 15-10-19 發表
你地有冇做開運動?我覺得30中開始要keep,我講身體。
非常同意,真係要搵一樣自己有興趣既運動玩下,keep 住陏動下身體,出下汗,心情都好d

由讀書到做野都唔鍾意任何運動,以前鞋櫃冇波鞋架,幾年前轉左工冇咁忙,個女又大d先開始玩跳舞,一星期2-3堂 Funky / Zumba,touch wood 身體OK

從來冇諗過我會著波鞋,有運動衫褲

侯爵府

引用:係呢....腰又酸,+膝頭又痛,+做咩運動好呀?

原帖由 newcook 於 15-10-19 發表
係呢....腰又酸, 膝頭又痛, 做咩運動好呀?
學緊普拉提,類似yoga,改善左腰痛,超正!

http://beingholisticwellness.com/pilates.php

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章

体力和精神不大如前!

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我呢幾日入左醫院 對面個姨姨問我咩事 我話肚痛 大家傾下計講下仔女 我話我個女21歲啦 佢好驚訝話我最多30頭 我話5張都黎啦 我話樣呃到人無用 身體呃吾到

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

我都覺得4字頭好似分水嶺咁,身力明顯大不同

侯爵府

我都覺,容易攰,同埋周身骨痛

珍珠宮

引用:同意,我今年開始發哂 D 大肚凑 B 後遺症..

原帖由 mammycat1818 於 15-10-19 發表
同意,我今年開始發哂 D 大肚凑 B 後遺症....
Shoulder...Arm....Waist...Back...全部 ...

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:M&A Mom 發表於 15-10-19 15:48 我3

原帖由 bobomia 於 15-10-19 發表
榴蓮對身體不好嗎?
榴槤屬於高糖份生果,唔係人人受得架!

有d人寒底食咗可能有補益作用,但熱底就會引發好多不適!

總點一樣係人嘅體質,唔係普普通通非寒即熱!

所以年紀大就要學曉咀巴不能太放肆!

bobomia    發表於 15-10-19 23:53
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

男爵府

祝樓主手術後快些痊癒,以後健健康康

自己踏入四字頭後,骨骼的酸痛症狀真係一一浮現

寶石宮

引用:唉。。。而家就喺專科門診等見醫生,好悶。

原帖由 彭三順 於 15-10-19 發表
唉。。。
而家就喺專科門診等見醫生,好悶。
唉…依家咳,真係要咳足一百日至會好番

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 彭三順 於 15-10-19 發表唉。

原帖由 milktealai 於 15-10-19 發表
唉…依家咳,真係要咳足一百日至會好番
寒咳真係手尾長架!

上次食乜搞掂,今次又未必 work!次次諗爆頭!

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

首頁

尾頁

跳至