自由講場

跳至

首頁
34567...21

尾頁

珊瑚宮

augkBB 發表於 15-10-23 17:44

死lor,我d外國朋友好多都由得d細路除鞋走圍走,連去酒樓d ...

我冇所謂。

佢唔阻住人, 唔怕滾茶滾水周圍飛, 又唔好累到人燙親, 咪得咯。

大宅

講明係細路,唔除鞋跪係度食,成餐都望住枱底
唔除鞋企上櫈仲自私

翡翠宮

回覆:小朋友餐廳除鞋

話人無家教者就最無家教,所以我係唔會話人無家教的~

我發覺依架做父母既無論點做都會有人講架喇,一個人睇野的角度同態度正唔正面,我控制唔到,我只能控制自己唔好比呢d人影響到我~

我認同前面有jm講,唔除鞋企上櫈又話dirty,除鞋企又話無家教,如果個個小朋友都咁聽教聽話就好囉,最幣唔係個個小朋友都一教即聽呢,需知道有部份唔係父母無教,事實有d小朋友係好惡教,難度餐餐飯都全程係咁講無咁鬧係咁罰咩??

如果真係咁,到時又會有人話對父母好煩囉,成餐飯係咁鬧,食餐飯姐~

si_princess_si    發表於 15-10-24 02:08
Wingwong121    發表於 15-10-24 01:51

翡翠宮

我個女今年3歲,自細我就教佢要除鞋跪or企~

佢依架一上車or去到餐廳,如果想跪or企佢都會自動自覺除鞋~

坦白講,無bb椅的餐廳,佢事實係需要跪係度先夠高食,而且當佢食完但大人未食完,佢唔會咁有耐性乖乖地坐係度等大人食完,除左帶野比佢玩同畫畫之外,都不外乎一係比手機,一係佢就要企係度睇野~

如果比手機又比人話比電子產品小朋友玩唔好,依架企又話無家教,佢不停咁講野、唱歌又話騷到人,周圍搞野就更加唔得喇!!

權衡輕重之下,我個人覺得佢除鞋企係度睇野,係比較無咁影響人~

丁丁aunty    發表於 15-10-24 00:09

珍珠宮

2樣我都唔比仔女咁做。。
但人地既話。。除左鞋好過唔除囉。。。

大宅

引用:唔會比佢除鞋,亦教佢唔好企上櫈

原帖由 tang0809 於 15-10-23 發表
唔會比佢除鞋,亦教佢唔好企上櫈
X2,無bb椅,會揾袋,cushion墊,都無坐大人大脾

子爵府

回覆樓主:

樓主所指的小朋友係指幾大個啊, 3歲以下未免太 harsh 了, 3-5歲正常都 handle 到, 但未夠高可能要蹲著吃。
6歲以上就真係沒禮貌了, 有先天不足者例外。

ruby321321    發表於 15-10-23 19:36

男爵府

係家教問題

侯爵府

呢個post令我諗起…木頭公仔唔準郁唔準跳唔準哇哇叫!

家龍mA    發表於 15-10-24 08:45

公爵府

其他小孩除唔除鞋,企响度還是跪响度,與我無關。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

複式洋房

在香港帶小朋友岀街好大壓力

si_princess_si    發表於 15-10-24 02:14
mandelicious428    發表於 15-10-24 01:07
amazingbb123    發表於 15-10-23 23:04

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我女已經10歲,佢有時都會除鞋,特別係有D鞋好焗... 但佢會坐定定,唔會企椅唔會落地,佢話想對腳通爽D... 佢對腳喺檯底,對腳又無臭臭,我會由佢,因為有時喺公司,我都會除咗對鞋,當然只限喺自己位啦 ~~~ (唔知有幾多人覺得我無家教)
我見好多BB一兩歲,都會除鞋企椅,因為佢哋唔會坐得定,夾硬要佢哋坐定一係尖叫,一係大喊... 我覺得咁嘅情況,企椅可以接受... 如果小朋友唔夠高,要除鞋跪椅我都接受到 ~~~

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實都幾難拿捏,唔除鞋企上櫈,又話人整污

原帖由 theluckysheep 於 15-10-23 發表
其實都幾難拿捏,唔除鞋企上櫈,又話人整污漕無公德心;除鞋又話無家教無禮貌。

...

simple is the best~

子爵府

其實除鞋與否在我來講無啱同唔啱,只係我自己唔中意咁做,想睇下其他人有咩意見啫。人地做咩我唔會理亦唔到我理,各人有各人既生活方式,冇話邊個最啱。喜歡除鞋的繼續除,餐廳無意見就可以了.
另外,我所指既係4歳以上至小學生

子爵府

引用:死啦...我女都會除鞋, 佢跪係到食...落地之

原帖由 sousmarin 於 15-10-23 發表
死啦...我女都會除鞋, 佢跪係到食...落地之前著番...
我女都係咁,兩歲開始食野會自己除鞋,主要係因為唔夠高,要跪喺度食。三歲幾開始,有時坐bb櫈會太高,唔坐又太矮,所以要跪喺度食。

試過用背囊墊高坐,會「扇」落嚟。

除咗鞋唔會落地,反而坐得定啲。

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實都幾難拿捏,唔除鞋企上櫈,又話人整污

原帖由 theluckysheep 於 15-10-23 發表
其實都幾難拿捏,唔除鞋企上櫈,又話人整污漕無公德心;除鞋又話無家教無禮貌。

...
係喎,如果坐卡位我會幫我家亞B除鞋的,但不可落地,如果去洗手間就穿番鞋去

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:如果有BB椅就不用除鞋。但d餐廳卡位通常無B

原帖由 晴B媽 於 15-10-23 發表
如果有BB椅就不用除鞋。

但d餐廳卡位通常無BB椅,2-3歳唔夠高,一定要跪上椅上先夠高,咁跪係度著住鞋就 ...
X2

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:theluckysheep 發表於 15-10-23 15:3

原帖由 180 於 15-10-23 發表
櫈.............係要來坐....唔係要來企架喎...........

大宅

引用:如果有BB椅就不用除鞋。但d餐廳卡位通常無B

原帖由 晴B媽 於 15-10-23 發表
如果有BB椅就不用除鞋。

但d餐廳卡位通常無BB椅,2-3歳唔夠高,一定要跪上椅上先夠高,咁跪係度著住鞋就 ...

禁止訪問

首頁
34567...21

尾頁

跳至