婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:火星新抱?!

侯爵府

nanananana 發表於 15-11-2 13:27
我次次想開拖,我C6都拖住我

而且佢接受唔到親戚話我B乖過佢千金⋯

好....等我整返個閱讀報告

故事大網
一個圍繞住ON 居M媽, 自私公主新抱G及賤男M的故事

感想
基本上三個都攞黎賤
無病呻吟
而你地呢班親戚肯定係笑聲笑聲滿載溫馨的真情
基本上呢三條友都唔抵可憐
不如你地將愛心留比呢個世界更值關心的人

建議
一係叫M振下夫綱,返去大把大把車返G十把八把叫離婚
一係叫M媽返去大把大把車返M十把八把叫佢個衰仔似返個人
如果唔係呢種前世種下的"葉"(唔記得點打),今世都還唔清

tracy_ci    發表於 15-11-2 15:29
方方媽媽    發表於 15-11-2 15:01
JFL    發表於 15-11-2 14:15

子爵府

引用:Quote:nanananana+發表於+15-11-2+13:27+我

原帖由 ipipipip 於 15-11-02 發表

故事大網
我唔覺得M媽係On居
我地班親戚不是花生友,只是比較心痛M媽
公主病G其實真的係自己拿嚟賤!

雖然C6家族比較大,但經過相處,我都會好慶幸C6可以係一個咁有愛的環境裡面長大⋯

大宅

M同G兩件垃圾好登對

alicemic    發表於 15-11-2 16:31
方方媽媽    發表於 15-11-2 15:02

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:nanananana 發表於 15-11-2 13:27 我

故事大網
好精準。三個累鬥累

別墅

引用:Quote:原帖由 irisleung888 於 15-11-02 發

原帖由 nanananana 於 15-11-02 發表
其實M仔結婚時,M媽已經有叫佢唸清楚,我前文都有提及,咁M仔一意孤行,M媽係咪可以唔俾個仔娶G?
我覺得作 ...
其實M仔結婚時,M媽已經有叫佢唸清楚,我前文都有提及,咁M仔一意孤行,M媽係咪可以唔俾個仔娶G?
我覺得作為99xM媽算係咁,佢無介入過M&G的事情,裝修,婚禮之類⋯……

==(其實好明顯,沒娶G之前,成個屋企都系M話曬事。佢慣左想點就點,要乜有乜,佢想娶邊個就邊個,無人可以阻到佢。呢一點,我覺得M爸媽系好清楚! 所以,當個仔決定要娶M時,兩老只是系旁邊提下要M念清楚,而無加以阻撓,亦無可能主動介入M&G的事情……但咁樣唔代表他們是一個開通的父母,佢地頂多是對自己由細到大寵壞的兒子無能為力而已。)

對於G拎30萬做生意,M媽可以點拒絕?話無錢?但自己都拿佐出來俾G爸話參股,
唔肯拿,到時G又大條道理鬧M媽,孤寒,勢利⋯

= =(點解要攞出來?? G 知道M媽有30萬又如何? 系咪有錢就一定要拎曬出黎? d錢系自己的私已錢/棺材本/應急錢唔得咩? 就算拎都系拎俾自己個仔去投資,有乜可能俾新抱? 同埋唔拎出黎,到俾G唱又如何? G 系個有錢女,屋企多錢過M多多聲啦!佢真系要唱,人地笑都系笑佢個有錢爸爸啦! 個女想投資生意,居然要99俾錢……d 人會話:\"個外父話就話送間公司俾個女婿玩下,唔使個女婿夾錢,但實質同個女扯貓尾,個頭話唔使出錢,個頭又借d 意叫個女問99攞返…!\"……所以! G 就系睇準M媽的弱點(唔識拒絕人),先會變本加厲,得寸進尺,演變到生完女後要M媽隨傳隨到,工人咁使!)

M媽有表態唔參與自己個仔的事情,無奈G同M有咩事就自己走去同M媽講!話M媽唔識教仔⋯

==(佢除左唔識教,仲有系唔敢教! )

而且M爸走佐,M媽真的算無依無靠,唔靠M仔,佢可以靠邊個?

==(第一,我無記錯的話,樓主在一個回覆講過M媽的生活其實唔成問題。第二,作為局外人的我們,都非常清楚M是一個靠唔住的人啦!更何況生佢養佢的M媽?? M媽之所以搞成而家咁,主因系她自己,其次系M。M媽現在除左靠佢自己,無人幫到佢。就好似個次佢去左幾日旅行,G的媽媽打個電話黎,串佢幾句,佢就又做返阿四,咁人地咪繼續牽著你個鼻子走囉! 怨人地橫蠻,有無先反省下 人地橫蠻的籌碼是什麽??? )

別墅

引用:Quote:nanananana 發表於 15-11-2 11:57 其

原帖由 方方媽媽 於 15-11-02 發表
靠M仔? 靠得住嗎? 依家M仔有養佢、問候佢、照顧佢嗎?
呢D咪係M媽既思想害到佢自己囉.
如果佢真係放手唔理, ...

別墅

引用:Quote:nanananana 發表於 15-11-2 13:27 我

故事大網
非常贊同!!!

水晶宮

nanananana 發表於 15-11-2 14:28
我唔覺得M媽係On居
我地班親戚不是花生友,只是比較心痛M媽:thinki ...
"公主病G其實真的係自己拿嚟賤!"
呢句又係適用於縱子淫蹤的M媽~做阿四的M媽其實真的係自己攞來
而G的家人親友,就會話"我地心痛阿G呀,已經肯下嫁個又窮又無本事既賤M,G爸仲打埋本比佢做生意,佢都唔感恩,竟然攪小三,佢阿媽又唔話佢"

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

elaine1021e 發表於 15-11-1 21:50
d關係好亂呀
m媽係你邊個?
d關係好亂呀 => agree

大宅

引用:M媽雖然慘,但可憐之人必有可恨之處,只能

原帖由 Philover 於 15-11-02 發表
M媽雖然慘,但可憐之人必有可恨之處,只能怪佢唔識教仔,冇骨氣又唔長進,真係完全一條廢柴。M媽現在要受G ...
都真,始終小三單野男家對女家唔住,個仔擺明為$。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

無記錯,G 當年都係小三搶人男友…

不知所謂的乙陸!!!

大宅

93 留

子爵府

引用:無記錯,G+當年都係小三搶人男友…

原帖由 chowqv 於 15-11-02 發表
無記錯,G 當年都係小三搶人男友…
反正G當年系知道M有女朋友!因為佢曾經寫過:什麼不被愛才是第三者之類⋯
我自己未見過M之前的gf,所以comment唔到!不過我C6有講過M仔其實唔算太喜歡果個女仔,覺得好悶,但G系M的初戀,彼此擁有彼此的「第一次」,我唔知道呢個會不會是M會娶G的原因之一⋯

而且據說佢地讀書時都愛得好浪漫⋯呢個都是聽我C6同睇G的blog寫的

大宅

即係M同前度拍緊拖時已經有個小三?

子爵府

回覆:irisleung888 的帖子

我想講翻,其實M媽以前好惡,我之前都講過,M媽係烈女,脾氣好大,我C6話大家細個果陣,小朋友都驚M媽,因為佢真係會拿雞毛掃打唔聽話的小朋友.M仔結婚已經好大個,咁大個仔,唔通佢話唔準結,M仔就唔結?佢自己拿張id就可以註冊⋯只是M媽年紀大,收火,覺得仔大仔世界,結婚呢種事情,根本唔係佢作為媽媽可以過問的

其實G間舖折佐,M媽已經想問G拿翻D錢,係M爸同M媽講,算了,G爸當我地個仔係自己個仔打本做生意,我地都當G係自己個女,而當時M爸還是有賺錢的能力,所以30萬對M父母而言還是可以接受的範圍以內⋯M媽都無唸過M爸會走得咁突然

至於G話M媽唔識教,JM你覺得係唔敢教,我想講,無一個媽媽會教個仔去玩女人!M媽事發之後第一個鬧的就是M!所以之前G因為小3吵架的初期,M媽都會聽G的睇法!因為佢都知道G係無辜&可憐⋯係後來佢不停reloop係度吵呢D,M父母都表態不要再搵佢地講呢D,G驚自己真的要離婚,先同M跪在M父母面前講自己以後會好好過(呢個係真的,M親口同C6講,G發癲都有講,如果唔係愛你,我點會跪你老母!)----其實跪M父母我都唔知道G系咩心態!因為M父母應該唔會逼個新抱去跪佢,但M話係G自己拉埋佢一齊去跪,呢點我會信M

我想講旁觀者清,好多JM都知道自己的父母錫錯人,點解佢地的父母都唔認?因為果個係自己的仔女咯⋯而且M媽只是心靈依靠⋯每次我地做節叫M媽,M媽話見到我地一家人齊齊整整又咁開心,佢又安慰又感觸⋯我只能說M媽太愛M爸,M爸離開已經有56年了,但M媽的屋企的佈置同M爸走之前係一樣的⋯甚至連M爸的睡衣,物品,M媽都keep得完好如初,佢話怕M爸將來帶佢走,翻屋企的時候會唔認得路⋯

子爵府

引用:即係M同前度拍緊拖時已經有個小三?+

原帖由 ImaNewbie 於 15-11-02 發表
即係M同前度拍緊拖時已經有個小三?
應該係M同前度,G係第三者,然後G同M一齊,應該話係婚禮前,M有小3,因為M同G從準備結婚到婚禮隔佐好耐,起碼2-3年

子爵府

引用:Quote:原帖由+ImaNewbie+於+15-11-02+發表

原帖由 nanananana 於 15-11-02 發表
應該係M同前度,G係第三者,然後G同M一齊,應該話係婚禮前,M有小3,因為M同G從準備結婚到婚禮隔佐好耐,起 ...
對於佢地結婚時間相隔咁耐,同M婚禮前有小3,我係推測
M親口同我講過,G如果當時聽佢話好好安胎,佢地個BB已經讀緊小學,(當時M飲大佐,我同佢係出門抖氣的時候,佢咁講佐2句)但呢件事,6299都好似唔知道G曾經有過BB⋯因為G有佐,6299仲話G第一次有BB,M要小心照顧G⋯⋯
有次M媽鬧M,叫M唔好同G計較,M當時就講佐句:果時佢唔聽你講,無佐個B,我有無同佢計較,然後G係無出聲,只是哭⋯當時我C6係M媽度訓緊,佢地係廳度吵,我C6翻來同翻我講,覺得M同G應該籌備婚禮時發生好多事情,而且只要M講咩當時之類的說話,G係無鬧翻M,只是哭⋯呢個當然只是我推測啦!

大宅

伯爵府

M媽真係慘,最錫自己既老公走了,老來本應依靠兒子,点知個仔咁冇用,仲帶埋隻癲雞新抱來拆磨自己,唉!

首頁

尾頁

跳至