母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:不經不覺餵到半歲了,我的經驗分享

1日3泵,奶量穩定。加固後又儲左少少奶

Bb食左兩日固後,因為無便便停左幾日。之後掌握到食固+飲水既份量,bb 又開始識痾d質地較實既便便,5.5個月,就已經3奶1固1生果。

未加固前食7.5安x4 = 30安,加固中,其中一餐奶已經減到3安,後尾直情代左一餐。

咁我調整佢3餐奶為 8安x3 = 24安

每日既產量又多過需求了!

清左一部分既冰奶,又有新貨入!

1日3泵了差不多兩個幾月,bb又成功加了一固,我開始愈泵愈hea. 因為每日夠食有多,過多一排bb又會加多固,每日食少2安唔會唔飽...唔飽咪加多舊肉囉...bb已經可以食好多野了!

我唔俾壓力自己,人奶已經由bb既主食,慢慢成為營養一部份,遲下仲會可有可無...

續...

男爵府

Bb明顯喜歡食固,但依舊厭奶。

有時見佢推樽,又喊晒咁,好心痛!加上間中會有長輩上我家搞事,話:好慘呀,迫人食,唔好餵啦!

長輩既意思係,唔好餵人奶,餵奶粉啦!

見Bb厭奶情況愈來愈嚴重,勁餓都唔肯食。差不多每次都剩左奶。有一晚臨訓果餐都唔肯食,我地就補糊仔,bb食到勁開心拍晒手掌!

一方面有點心噏,bb唔想食奶;另一方面又覺得佢由出世傻更更,搶食奶到依家大個左,有主見,有選擇,覺得好奧妙。

既然bb咁憎食奶,我就計劃足6個月,返健康院問一問,就加第二固...

續...

男爵府

1日3泵,兩個月後,奶量下跌

之前講話奶量一直好穩定,但到5.5個月時,奶量輕微下跌。每日泵到24安左右。到bb差不多6個月,黎埋M, 我做左個決定:剩機減泵。

初初做呢個決定,係因為見自己都算富有3轉2泵都應該好似之差咁,慢慢跌...跌得來,bb都食3固啦。

加上,我仲唔少冰奶響冰箱...

仲有,我開始想多d帶bb出街,多d接觸人。

於是,我趁M到減埋泵。

本來3泵既schedule:

06:00
14:00
22:00

星期六日我發現晏少少起身都唔多谷,於是兩泵就改成咁:

10:00
22:00

呢次減泵好順利,無谷無塞。

但奶量跌得勁快

續...

男爵府

富媽不再;bb忽然又猛長

初初的一星期,1日兩泵,每泵都有9-10安,仲間中會爆下樽!咁我補1包冰奶,仍夠bb食。

返左健康院,姑娘話bb食到肉就可以慢慢加第二固。

Bb食固食得唔錯,便便亦日日有一大篤😁

咁我減左泵之後,bb又忽然好肚餓,肉緊到要揸成日追奶食,夜晚果餐要追食9安。

今次我既處理方法,減奶:最後果餐只俾6安;但之前加多半餐固:半碗粥仔,有肉有菜/瓜。

已經食左固既bb, 個胃好難滿足於液態量食!我都奉勸各位媽媽,如果Bb半歲以上,唔好再諗d \'半夜加泵\'呢d野!俾多少少固體佢食!

我識得有人奶媽,1歲仲泵8次再埋身半夜加泵...小朋友仲3奶2固...

100ml 粥飽肚,定100ml奶?

另一方面,我每泵由9安,8安,7安,6安,5安咁跌落去

講緊係3星期內...

續...

男爵府

告別中...泵奶的日子

睇到上文,相信大家都估到,我慢慢收檔中。

Bb每日食固體X1.5餐+果x1+8安奶x2+6安奶X11 + 手指餅。奶係每日雪奶+冰奶...睇返真係唔知點解咁多冰奶...依家食緊8月冰奶,同一日竟然會有兩包200ml 😑😑

將被清空既冰箱,會放bb既固體食物。當佢愈食愈多時,我會整定一d食物冰粒,第時仲要整下午茶,好忙

冰奶食晒後,bb會食1號奶粉。滿一歲就會俾鮮奶佢飲。

後記:

我初初係定個目標極低:諗住半人奶hea餵3個月後唔餵,因為身邊好多赤貧媽媽。只是,bb長得好好,又肯埋身又肯食冰奶,我得到鼓勵下,把目標定為:食第一固食得好後,慢慢減餵。

續...

男爵府

引用:告別中...泵奶的日子睇到上文,相信大家都

原帖由 MCEsc 於 15-11-20 發表
告別中...泵奶的日子

更正:6安奶x1

男爵府

後記-我對於母乳的一些感想。

我自己係食奶粉大既,身體亦好好,所以懷孕前,無好有決心咁樣要餵人奶,一心諗住:餵下就算。去QE 生BB,佢地好鼓勵餵母乳(可以話係強迫)我懷孕中有兩次唔舒服入醫院,明明訓緊覺,佢會拍醒你聽母乳講座

食奶粉或食人奶,一樣有可能會病同埋有濕疹,因為除左抗體外,遺傳,環境,空氣都好影響既-食人奶不是無敵。

不過,我咁睇:哺乳類都會餵返自己親兒,牛奶為牛bb度身定造,佢會有自己既抗體俾牛bb(埋身餵),同埋佢當中既蛋白質同埋鈣係for 一隻牛bb過渡去牛小朋友。牛是4隻腳動物,佢地長大成牛,過既生活係草原生活,周圍搵食,避開敵人。所以,佢地需要快速生長肌肉同骨骼,牛奶既鈣同蛋白質比人奶豐富係正常,所以一般而言,奶粉b係較大隻。

人呢?人在地球的優勢,在於智慧,唔係走得快!所以,人奶既DHA係非常之高,為人bb 度身訂造。佢既蛋白質同埋鈣,係足夠,不是過量(當然,媽媽要有營養啦!)還有媽媽的抗體呢。呢個世界,個個都會病,我們只是希望bb唔好病咁多同埋遲d先病。如果佢兩歲先第一次病,起碼佢都識話你知佢唔舒服啦,點都好過手抱時病;最後就是消化問題,人奶易消化係人都知,奶粉係難消化的...如果唔係唔會咁多xx肚仔配方...

Bb慢慢大最後都會雜食(奶製品,肉,飯,菜)但由初生佢咁敏感既腸胃,盡量都係餵人奶啦。

盡餵!

續...

男爵府

後記-我對於母乳的感想(2)

窮vs富

依我觀察,窮與富之間,取決於勤唔勤力外,也取決於體質。

果d好易頭暈,貧血既人,係特別少奶。

我本身年紀唔細,但平時會做運動,游水跑步行山。懷孕時亦無腰痛抽筋(荷爾蒙影響果d嘔呀,便秘就會有)。

養兵千日,用在一時。
現今好多jm 想生bb前成日睇中醫又補呢樣果樣,不如問下自己,有無做以下幾樣野:

夠訓,飲水,做運動!

身體好,各功能都好,造奶都一樣。

續...

男爵府

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回

MCEsc 發表於 15-11-20 08:53
告別中...泵奶的日子

sorry, can you explain this, I am confused:

Bb每日食固體X1.5餐+果x1+8安奶x2+6安奶X11 + 手指餅

i.e. lunch and dinner = 固體 = X1.5餐 => then plus milk or fruit or finger food?

then: 8安奶x2 times/ day ?

6安奶X11 times /day?

男爵府

引用:Quote:MCEsc+發表於+15-11-20+08:53+告別中

原帖由 hello_rabbit 於 15-11-20 發表
sorry, can you explain this, I am confused:

Bb每日食固體X1.5餐+果x1+8安奶x2+6安奶X11 + 手指餅
6安 x 1... x 11係 typo篤多下

男爵府

引用:Quote:MCEsc+發表於+15-11-20+08:53+告別中

原帖由 hello_rabbit 於 15-11-20 發表

Bb 1日食兩次固,一餐一碗,另一餐半碗,所以我當半餐 -》1.5次 instead of 2次

中間會食水果(另外)及間中俾手指餅佢食下。

珍珠宮

回覆 MCEsc 的帖子

"冰奶食晒後,bb會食1號奶粉。滿一歲就會俾鮮奶佢飲。"

請問,
鮮奶,普通紅色屋仔奶可以嗎? 座熱? 如果轉3號奶粉呢?

男爵府

MCEsc 發表於 15-11-20 12:00
6安 x 1... x 11係 typo篤多下
Thank you ~

男爵府

MCEsc 發表於 15-11-20 12:03
Bb 1日食兩次固,一餐一碗,另一餐半碗,所以我當半餐 -》1.5次 instead of 2次

中間會食水果(另外)及間 ...
Thank you

複式洋房

引用:後記-我對於母乳的感想(2)窮vs富依我觀察

原帖由 MCEsc 於 15-11-20 發表
後記-我對於母乳的感想(2)

窮vs富
我都聽講泵媽減泵好快收奶。雖然我只係返工先用樽餵,但泵到而家八個幾月,雖然無減泵,但奶量都開始少。
你而家係keep住跌緊?

男爵府

引用:Quote:原帖由+MCEsc+於+15-11-20+發表後記-

原帖由 Peggie0801 於 15-11-21 發表
我都聽講泵媽減泵好快收奶。雖然我只係返工先用樽餵,但泵到而家八個幾月,雖然無減泵,但奶量都開始少。
...
係呀。
3泵奶量仲keep度,兩泵就慢慢收了...

別墅

回覆:MCEsc 的帖子

多謝分享

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊