婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:我同99的相處之道

追,另外,恭喜曬!

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

子爵府

99的心事:
我同99其實處於很微妙的關係!因為我知道大家都因為C6而互相忍讓(佢肯定覺得我無忍佢),我唔舒服佢對我的照顧肯定就是為佐抱孫,但呢點我可以理解⋯大家又無點真的經歷什麼事,好難當大家係家人!
我一直都知道99介意我有澳洲passport呢件事,覺得我隨時會帶佢個仔走,都覺得我地位高過佢個仔(我都唔明佢咩心態)
有次我同C6講笑,話等我帶你呢個大陸仔去澳洲剪羊毛,夜晚C6就叫我不要再講這種玩笑,因為99聽到佢唔喜歡!估計99有微言⋯⋯所以對於我要係香港生仔,我估我99係好開心,覺得係自己個仔的本事,同新抱無關⋯

婚前我已經一直同C6講,我同99的關係在於你!只要你處理得好,我地就唔會有問題,我一直洗腦,我C6一直都覺得婆媳關係的point係佢!我同C6約法三章:無論咩事,係6299面前一定要support我,有咩不滿我地翻房慢慢傾!而且係6299面前一定好尊重我,建立我的「地位」,這算「愛屋及烏」

子爵府

引用:好多jm都係諗住放棄就bingo,樓主嘅小天光來

原帖由 hhz 於 15-11-26 發表
好多jm都係諗住放棄就bingo,樓主嘅小天光來得好及時
我一直好感恩!真的⋯當時我C6都流佐馬尿

hhz    發表於 15-11-26 11:01

別墅

大宅

大宅

男爵府

回覆:nanananana 的帖子

大宅

恭喜你苦盡甘來呀!!!! 我明你, 雖然我6299無嘜話出聲叫生仔(only我面前),
但........男家既親戚, 朋友已經開始催(當住我面),
我既壓力開始黎, 我壓力一大, M小姐就會唔聽話,
會亂到阿媽都唔認得
BTW, 介唔介意講下你6299邊度鄉下呀???

子爵府

雖然我好努力進補,但去到5個月的時候,醫生都是建議我盡量訓係度安胎,話BB有早產的危險⋯99當時知道之後就即刻落黎香港照顧我!其實我好感激佢,因為99自己都要睇住佢頭家,佢平時都要幫62手,負責keep 錢之類
去到7個月的時候,BB的磅數都仲係偏細⋯但當時我已經1日吃10餐!不停加餐➕奶,我就肥縢縢

當時99已經得閒就幫我準備BB用品,薑皮,陪月之類⋯唔知道邊個教佢,佢係早上4點入房係我床邊唸經!然後叫我不要理佢⋯

所以我基本早上4點幾就醒⋯然後成個腦都是「南無阿彌陀佛,觀世音bla bla」
後來我真的頂唔順,叫C6同99講下,99就話呢個係高人教佢的!好靈,C6就話:反正仲有時間,不如你忍忍⋯

於是我又忍啊忍⋯最後,BB都順利出世,可惜只有4磅
當時我係保溫箱見到小天使真的忍不住流眼淚!然後C6就攬住我,保證一定會好好照顧我地兩母女!

其實我同99真正的爆發係如何照顧BB&坐月⋯我唸呢度應該好多jm會明白我

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-27 07:32

子爵府

引用:恭喜你苦盡甘來呀!!!!+我明你,+雖然我6299

原帖由 茶靡 於 15-11-26 發表
恭喜你苦盡甘來呀!!!! 我明你, 雖然我6299無嘜話出聲叫生仔(only我面前),
但........男家既親戚, 朋友已經 ...
中山!

子爵府

坐月的血淚史:

因為BB未出世,我已經決定了要喂母乳!當時臨生,99一直問我,有無準備奶粉。我就話有,其實只有一罐!因為我覺得我一定可以喂到BB!
生完BB一拔管可以落地,我媽媽就扶我過去俾我喂bb!然後我得閒就bum奶!希望出院後可以順利餵奶⋯⋯

出院後,C6的家人話我屋企無神台,唔可以坐月,就連媽帶B送我去佢地親戚的家,其實當時已經覺得非常唔好意思,打擾人地⋯但C6話幫BB辦好證件就立刻翻鄉下坐月,所以都是2-3日的事,其實我當時都好贊成翻鄉下坐月,因為有我媽媽!

反正呢幾日我就盡力自己喂!自己湊,好害怕BB吵親其他人!好彩小天使都好聽話⋯係親戚度坐月最煩的是:佢地會不停叫你➕奶粉!A親戚又話BB應該飲幾多ml的奶之類⋯⋯

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-27 07:33

子爵府

我成個坐月,身邊所有人都話我唔夠奶,BB餓親!連我62都當我面話BB唔夠飽就一定要➕奶粉⋯
然後99又話唔係個個都有奶!反正每次我餵奶,我99例牌係房睇住我喂!當時我已經好崩潰⋯然後我C6又唔體諒我,叫我➕奶粉啦!我話我夠奶的!BB都肥到!只是人奶的BB會肥得慢!大老,Bb出世先4磅,佢滿月果日已經5磅幾6磅!醫生都話正常!叫我繼續努力!
但身邊的人好似個個都俾奶粉洗腦咁!於是我忍無可忍請佐催奶師!我要一洗清白⋯⋯
後來催奶師幫我按佐一次之後,就同我99講:你新抱無問題喔!好多奶!
99就話佢用pump奶器得小小!
催奶師:佢的奶好「杰」,所以難pump⋯⋯
99:bb隔3個鐘就哭!其他bb吃奶粉隔5-6個鐘
催奶師:人奶容易消化!

自從之後,99都唔敢講咩➕奶粉!只是現在同人講:當時好彩我請催奶師咋!唔係的話,XX邊夠奶!

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-27 07:33

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

無知一問, 其實你兩個都唔係香港人, 咁即係雙非, 可以喺公立醫院生咩?

子爵府

引用:無知一問,+其實你兩個都唔係香港人,+咁即係

原帖由 stitch2012 於 15-11-26 發表
無知一問, 其實你兩個都唔係香港人, 咁即係雙非, 可以喺公立醫院生咩?
可以!我問過醫院⋯當時已經cut佐雙飛

男爵府

引用:無知一問, 其實你兩個都唔係香港人, 咁即係

原帖由 stitch2012 於 15-11-26 發表
樓主c6有working visa黎香港做嘢, 佢地應該有唔係3粒星嘅香港身分証。唔算雙非。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 stitch2012 於 15-11-26 發表

原帖由 nanananana 於 15-11-26 發表
可以!我問過醫院⋯當時已經cut佐雙飛
你唔係香港人,但講廣東話大吧?

子爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+15-11-26+發表

原帖由 我愛Corina 於 15-11-26 發表
係啊⋯我無話我係香港人

子爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+15-11-26+發表

我睇tbb同atv大的

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-11-26 發表

原帖由 nanananana 於 15-11-26 發表
我睇tbb同atv大的
欣賞你,起碼無簡體字

子爵府

欣賞你,起碼無簡體字
我在努力學緊繁體字,平時得閒系公司都有偷偷練習⋯iphone可以拼音打繁體字!
繁體字好難寫!唉⋯不過我覺得還是「入鄉隨俗」的好!

首頁

尾頁

跳至