自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

blee427 發表於 15-12-8 14:41
其實昨天早,我哋那區是13.6,但老師話計天文台溫度。 我今日一定會寫家長信

...
屯門市中心 vs 屯門黃金海岸, 都可以差一, 兩度喇~ 佢地話唔夠凍, 但自己又著羽絨 ?
愈睇老師既回覆, 愈眼火爆!

男爵府

回覆:Anpanmama 的帖子

昨天早出門有睇天文台,我區是13.6,低過14, 所以加頸巾無寫手冊。

珍珠宮

引用:阿女已經病左個幾星期, 好翻一D. 星期六翻

原帖由 blee427 於 15-12-08 發表
阿女已經病左個幾星期, 好翻一D. 星期六翻風又來料. 學校一年最多請10日假, 唔係扣操行. 昨天早已經唔C服, ...
雖然唔使去到投訴咁嚴重, 但一定會打電話比有關老師了解一下校規。 不過如果校規真係咁嚴,都唔好break 校規,我又唔會要學校難做,比埋醫生紙學校申請括免囉!無可能身體差都唔比著多件頸巾掛!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:唔帶得頸巾就著件厚樽領衫打底啦。

原帖由 衝勁BB 於 15-12-08 發表
唔帶得頸巾就著件厚樽領衫打底啦。
絕大部分中學唔比打底衫外露衫領外㗎喎,唔會比穿樽領。

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:阿女已經病左個幾星期,+好翻一D.+星期六翻

阿女已經病左個幾星期, 好翻一D. 星期六翻風又來料. 學校一年最多請10日假, 唔係扣操行. 昨天早已經唔C服, ...

simple is the best~

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:病假都限一年10日?萬一唔好彩,同一年有手

原帖由 belgiumchoco 於 15-12-08 發表
病假都限一年10日?萬一唔好彩,同一年有手足口同水痘,唔通學校想學生帶病返去傳染人?

帶頸巾都要限幾度 ...
Touchwood有手足口,第一時間返去傳染佢呀!

痴痴地

禁止訪問

伯爵府

呢間學校咁變態,推佢上報啦!
D先生黐黐地線,帶條頸巾要記過,管埋晒D咁芝麻綠豆無關痛癢的事,想像到佢個人本身有幾廢!自己著到暖一暖,證明老師幾無同理心!
學校D規矩變態不特止仲要一成不變,呢D老師同學校真係學界翹楚!

侯爵府

回覆 blee427 的帖子

校規過時或者太執著,唔讀也吧,就算名校也不可惜,身體健康要緊。

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+Tinkerbell+於+15-12-08+發表

其實昨天早,我哋那區是13.6,但老師話計天文台溫度。 我今日一定會寫家長信

...
新界地區溫度低過市區係常識,連常識都冇既人學咩人做教師!

象牙宮

blee427 發表於 15-12-8 13:41

真如我運動時.頸疼, 自己要保暖, 帶圍巾.
几个姐姐, 問喉, 你唔熱嘛. 我出汗.. 我見你就好熱...
一樣米, 百樣人, 我說你底好, 有中氣, 冬天穿短袖都得... 我天生差, 什么都差.

你不妨同老師傾.... 有的老師, 只懂教, 其它唔識.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

親子王國15週年勳章

著半樽領底衫得唔得? 再加羊毛底?

一邊寫家長信一邊自保先啦~~~~ 10日病假真係幾無人情味.... 其實我覺得病假已經係有醫生紙, 就不用再限日數囉, 咁即係唔信香港啲醫生啫.... 覺得啲醫生會亂開假啫...... 唉, 真係唔明啲校規點定既

男爵府

回覆:呻一下, 老師你著曬羽絨, 學生帶條純黑頸巾都被警告

學校死板,老師又死板
學校老師應該檢討一下,做事應該靈活處理先啱。唉!苦了學生同父母

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:校規是死,人是生,不過佢可能會串你,有病

原帖由 tintao22 於 15-12-08 發表
校規是死,人是生,不過佢可能會串你,有病就唔好返學啦
最弊想唔返學學校都唔俾呢

男爵府

我細個(小學)學校都好嚴既,係10度以下先可以頸巾,棉蠟,真係病要著,我爸會寫家長信或者打電話講左先
樓主,試下打電話或寫信俾埋醫生紙睇下得唔得

洋房

甘樣想病死人咩 老師就着曬保暖衣物 好五公平姐 投诉距拉

禁止訪問

大宅

引用:學校規定14度以下才可戴頸巾,冇計! 不過特

原帖由 Ericmo 於 15-12-08 發表
學校規定14度以下才可戴頸巾,冇計! 不過特殊情況是否可向班主任/學校申請?

...
條規則有問題就要改,找家教會主席,要求改規則

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:blee427 的帖子

我會同老師講

首頁
34567...9

尾頁

跳至