自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

就算係全日班,都可以4點放學

我間學校係中午午休2小時,做下小手工,講下故仔

有D同學係唔返下午,都OK喎

你問下學校每日的流程先

珍珠宮

回覆:幼稚園返全日班真係咁慘?

我也覺得細個返半日好些,可以多些時間在家!

侯爵府

大宅

回覆:mysterious22 的帖子

我大仔全日,我覺得好開心啊,他自己都開心,返左全日他自理能力叻左好多,進步好大,他自己都鐘意返學,其實全日時間好快過,12點食左午飯,刷埋牙,訓教,起身玩一陣都就放學,k1開學頭幾個星期就可能累d,未適應,但之後都無野,我自己都輕鬆好多,到細仔下年k, 都會全日

大宅

回覆:awinyee 的帖子

所以我先講,可以選擇的話,就半日,冇要返全日都冇辦法

大宅

回覆:ckat 的帖子

我知,所以我有提及特長全日真係對小朋友唔太好😅

別墅

一d 都唔慘架!我見個女向學校不停食,玩,食,上堂,食,瞓,玩,食,放學。一日不停食同玩!
每日放學都好開心,返到屋企仲成日唱歌跳舞!
最重要學自理能力。自己著衫,食飯比以前快左,叻左!
其實學校有好多小朋友一齊玩,一d 都唔悶!

大宅

自己湊就半日。
老人家湊就全日。

小朋友方便其实好快適應的。

翡翠宮

2018復活節勳章

仔仔當時有姐姐湊, 返半日, 免得姐姐太得閒

下午佢又可以上興趣班, 彈性好多

侯爵府

不知幾開心,我仔連星期六日都早起話返學……我話放假,學校唔開架,佢就話去返工……

大宅

其實點解覺得返學長時間係辛苦呢? 佢哋喺學校你估叫佢不停咁背書, 寫字咩? 咪又係食瞓玩,好過佢哋喺屋企對住個電視啦.

我兩個仔都係返全日班,自理能力好D, 細仔仲返咗學之後肥咗添。如果K2-K3你想小朋友多D時間學嘢,可以問吓學校可唔可以早退架。

別墅

引用:不知幾開心,我仔連星期六日都早起話返學…

原帖由 我愛唐英年 於 15-12-10 發表
不知幾開心,我仔連星期六日都早起話返學……我話放假,學校唔開架,佢就話去返工……

...
我個女都成日問,點解星期六,日唔洗返學。好掛住d 同學!仲話學校d 飯菜好食過屋企

dragon2012    發表於 15-12-10 15:37
yiu_mimi    發表於 15-12-10 14:29
jolo    發表於 15-12-10 14:26

男爵府

一樣有一個pm offer, 一個全日,會揀全日

珍珠宮

我仔N返上午,K返全日
N時我自己接送,等車+車程約半小時,返到屋企個半鐘又要出去接放學,D時間真係吾多見駛。亞仔放學返到黎,飯又吾自己食要人餵,大人食緊飯或忙洗碗時 已經嘈住要落樓去公園玩⋯⋯

K全日,上午學語言+做手工,12點自己食飯(老師話佢食得好快),12點半至2點瞓午覺,下午做體操/跳舞/講故仔/興趣班⋯⋯放學前食茶點。放學返到屋企間吾中會講學校做過的開心事,雖然成日話吾返學,要返之前N個間,但絕對吾係全日辛苦,佢吾返學理由係這間好少車仔玩,而我覺得主因係眼瞓吾想起身(N班時都會話吾返學)

吾知其他學校點安排,我仔學校就安排左成個月做適應班,第一個星期返1個鐘,第二個星期返3個鐘(=半日班),第三個星期因感不同情況不同放學時間,第四個星期正常返學,所以其實小朋友好快適應

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我女以前返全日,下午唔上堂的,是活動和午睡。一定唔辛苦,但小朋友會掛住父母,所以好似慘慘咁啫

水晶宮

引用:自己湊,+半日。工人長老湊,+全日。

原帖由 超級特務 於 15-12-10 發表
自己湊, 半日。
工人長老湊, 全日。
同我諗法一樣

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

認識一個小學校長, 佢話...小朋友讀全日班比較好d

自理能力高D

yiu_mimi    發表於 15-12-10 14:27
日本の平安を祈ります

男爵府

虎到金來勳章

我個仔都係番全日,佢話番全日好開心喎,又可以同小朋友一起瞓覺,又有茶點同水果食,我個人覺得佢獨立左,做功課快左又靚左,暫時未見到有壞處!

心情勁好!

珍珠宮

Mr.kei 發表於 15-12-10 12:48
女女k1全日班,起初食嘢超級慢,仲驚佢返全日會餓死。

點知返咗全日之後,仲肥咗添。
在學校, 一日食足3餐加水果, 又有小朋友一齊進食, 開開心心食肥左

公爵府

全日班下午訓覺食野做手工玩遊戲,我覺得好好,係屋企老人家湊,成個下午咁長,好難要求老人家陪佢玩2個鐘,或陪睇書,最後變左電視ipad,落公園咪小朋友自己玩,老人家圍埋吹水,見過有d傾到個孫行開左都唔知

讀得幼稚園就要學習同父母短暫分離(好多雙職父母,7點先到屋企),3個鐘同6個鐘差唔多啦,又唔係係學校過夜

首頁
34567...10

尾頁

跳至