自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:chocolatebean 的帖子

有個童話故事講兩父子拖隻驢去賣,途中遇到四件厚多士,希望個故仔幫到你。

公爵府

2018復活節勳章

回覆:有少年子女的你,仔女唔跟你出去聚會,你點睇?

我會隨小朋友意願,除非係大時大節,即做冬做節食飯嗰d,又或者去婚宴,其他party由佢地自己決定去唔去

自己後生時都唔鍾意去親戚長輩家拜年,無謂將自己唔鍾意嘅事強加於小朋友身上

水晶宮

ImaNewbie 發表於 15-12-29 21:03
有個童話故事講兩父子拖隻驢去賣,途中遇到四件厚多士,希望個故仔幫到你。

...
比你笑c

水晶宮

事緣班朋友約遠足,我家仔女嫌辛苦,當中只有2個小朋友會去,大家又唔熟,最後得我一個去,朋友話我失敗,叫唔到仔女去。個朋友未婚的

大宅

引用:Quote:ImaNewbie 發表於 15-12-29 21:03 有

原帖由 chocolatebean 於 15-12-29 發表
比你笑c
童話故事真係好正架。我記得睇過一個故仔係狐狸同狗仔夾錢買香腸,由狐狸分,邊忽長佢就咬一啖,真係好鬼有教育意義。

水晶宮

ImaNewbie 發表於 15-12-29 22:10
童話故事真係好正架。我記得睇過一個故仔係狐狸同狗仔夾錢買香腸,由狐狸分,邊忽長佢就咬一啖,真係好鬼有 ...
好衰架你!

侯爵府

開心吸收勳章

"大朋友"好多時都有自己既約會, 但家庭聚會, 盡量出席啦, 其他就睇情況.

珍珠宮

引用:事緣班朋友約遠足,我家仔女嫌辛苦,當中只

原帖由 chocolatebean 於 15-12-29 發表
事緣班朋友約遠足,我家仔女嫌辛苦,當中只有2個小朋友會去,大家又唔熟,最後得我一個去,朋友話我失敗, ...
朋友聚會唔跟好正常,不如你問你朋友十幾歲時喜不喜歡同父母些朋友去玩?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

公爵府

引用:事緣班朋友約遠足,我家仔女嫌辛苦,當中只

事緣班朋友約遠足,我家仔女嫌辛苦,當中只有2個小朋友會去,大家又唔熟,最後得我一個去,朋友話我失敗, ...
朋友講笑你唔需要認真。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

chocolatebean 發表於 15-12-28 21:21
子女已是中學生,呢D聖誕,除夕佳節,朋友,親戚們聚會,仔女已經不表興趣,會選擇地去。

我有親戚,朋友 ...
有時都要理解小朋友唔想去的原因。如果佢係想打機都唔出街,當然要教。但有d聚會,可能大人都如坐針氈,親戚又唔係好親,就放過小朋友吧。

大宅

我會尊重我阿女的決定,唔會迫她。由她決定。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:子女已是中學生,呢D聖誕,除夕佳節,朋友

原帖由 chocolatebean 於 15-12-28 發表

子女已是中學生,呢D聖誕,除夕佳節,朋友,親戚們 ...
我兩個仔,如果當日聚會係放假,就一定同埋我地去聚會,如果要返工就無計啦!

不過。。。如果佢地真係唔想去,我又會尊重佢地選擇。不竟佢地都已經成人。

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

翡翠宮

想去就去, 唔想去就唔去
迫我就一定唔去

珍珠宮

chocolatebean 發表於 15-12-28 21:21
子女已是中學生,呢D聖誕,除夕佳節,朋友,親戚們聚會,仔女已經不表興趣,會選擇地去。

我有親戚,朋友 ...
我兩個女, 分別係14和17, 親戚聚會出席率達八成, 其餘二成係一早約咗人/ 考試/ 返學校整野。
我覺得少年人肯出席家庭聚會, 除了同父母關係好之外, 亦要同親戚關係好, 咁佢地出席機會會高d。

樓主你嗰個親戚竟然有如此睇法, 唔好話少年人唔想出席, 比我都唔想見呢d人~~

珍珠宮

2018復活節勳章

除在返工外家族聚會會去。

My Egg Egg Egg Egg Easter House

侯爵府

畀面勳章

我少年時被迫過,係比父母成功迫到,不過就對親戚有揮之不去的厭惡感,所以唔會迫仔女去聚會,已所不欲,其他人點諗我唔理

禁止發言

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

引用:子女已是中學生,呢D聖誕,除夕佳節,朋友

原帖由 chocolatebean 於 15-12-28 發表

子女已是中學生,呢D聖誕,除夕佳節,朋友,親戚們 ...
我都有兩位青少年。家庭聚會佢地都要出架,但自己/老公嘅朋友聚會都唔會勉強,甚至唔嗌佢地出去了,準備好膳食比佢地就ok。費事佢地悶到呆坐黑面仲衰。

我明白有啲人會係咁諗,覺得我地管教得唔好,或者我地唔夠盡責,但我都唔理囉…關佢咩事啫

珍珠宮

2,我仔3歲,有時同長輩飲茶食飯,佢話吾去我都由佢,但大D我會要求佢明白有D應酬係吾去吾得

首頁

尾頁

跳至