自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 rainiemama 的帖子

我估大家吹下水多
幾MILLION喎,點還。

大宅

回覆 gloriatutor 的帖子

我99既口頭蟬: 大家當傾計講,唔岩聽可以唔聽......但跟住下面10幾分鐘都係話我應該點點點點...hahahaha

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

Loretta529 發表於 16-1-4 16:42
回覆 gloriatutor 的帖子

我99既口頭蟬: 大家當傾計講,唔岩聽可以唔聽......但跟住下面10幾分鐘都係話我 ...

如果係我, 可能佢一開始講"大家當傾計"時我仲會笑笑口...但下面既說話會令我黑晒面....
不過有時知佢份人係冇心, 只係真係當"大家咁熟冇計啦", 就算...通常"哦哦哦"咁就當應左~

都唔只99, 62都可能係..有次同我講, 快D生返個仔啦.
我就即時同另一半講: 叫你生返個仔呀. 基因你話事的~

伯爵府

熱血勳章

我99三樣都中哂.

但如果可以揀的話, 我諗99都想出身大戶人家, 知書識禮嘅, 邊個想去街市賣菜養一家十口咁辛苦?

所以99講錯咩, 我聽完就算, 唔會介意, 講到"原諒", 自己又算老幾?

Valais    發表於 16-1-4 17:24

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆:奶奶講野失禮,你覺得原因係咩?

我個位就係自以為是,以為自己乜都識,乜都叻,實情係無常識無智慧

侯爵府

4) 因為身份不同了, 由以前是人家女兒, 到太太, 都在"弱勢"的角色; 而現在是人家母親, 奶奶, 甚至是外婆, 嫲嫲, 亂說而有人順從, 就會顯出"地位"
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好多原因架喎,把口生喺佢度,唔理得佢咁多

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

點解係指明99?自己阿媽就無呢d情況??

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:其實唔止奶奶會失禮,可能亞媽都會,你老公

原帖由 恩庭寶貝 於 16-01-04 發表
其實唔止奶奶會失禮,可能亞媽都會,你老公都會,屋企人都會
我阿媽成日大大聲係人舖頭踩人啲貨貴、唔抵、唔掂⋯⋯

我99反而完全唔會咁lor

大宅

應該不關教育事....我奶奶教育水評比較高..識好多野...講野難聽應該係自己性格

子爵府

以前年代冇咁講究eD野

子爵府

我覺得主要係家庭教育問題,即有冇家教
同教育水平冇太大關係
其次係性格問題,
天生比較固執嘅都會難搞啲

公爵府

畀面勳章

引用:我相信好多JM 99 講野都有返咁上下,你覺得

原帖由 Loretta529 於 16-01-04 發表

我相信好多JM 99 講野都有返咁上下,你覺得佢地講野失禮人 ...
唔覺得奶奶講野失禮,係有時老土啲

子爵府

多數係1.2.3集於一身....攞你命三千;不過始終佢係老人家,笑吓就算啦,有時會諗可能自己老咗都會比媳婦話out同失禮佢

複式洋房

自以為是

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

我99全中!但我唔覺得係關讀書少,我媽夠讀書少囉,又唔見佢出口傷人,粗口成文

I 大蚊豬   

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我相信好多JM 99 講野都有返咁上下,你覺得

原帖由 Loretta529 於 16-01-04 發表

我相信好多JM 99 講野都有返咁上下,你覺得佢地講野失禮人 ...
3,不過唔係我奶奶,我奶奶中學未畢業,亦無乜去邊,同佢d姑奶類似,但我奶奶唔算失禮。
但我老公d親姑媽同堂姑媽都好失禮,我覺得佢本身格衰

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢個post想起暗黑料理

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 恩庭寶貝 於 16-01-04 發表其

原帖由 kikikay 於 16-01-04 發表
我阿媽成日大大聲係人舖頭踩人啲貨貴、唔抵、唔掂⋯⋯
人地咪黑曬面

首頁

尾頁

跳至