自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

Sweetka 發表於 16-1-13 11:00
其實一開始我無諗住爭論,所以無論點可言
學好普通話, 令中文容易學好及根基好, 係官方發展普教中既論點. 依家正因論點數據崩毁中, 官員都不敢再堅持時, 前梁司長又再表態因人人不是廣東話係母語而撑普教係應该的. 想點? 教育玩咗咁多年白老鼠仲唔夠?
Bye

男爵府

引用:Quote:Sweetka 發表於 16-1-13 10:53 其實

原帖由 Froggy_joe 於 16-01-13 發表
有幾鐵?可否舉例嚟聽吓?學你話齋,有無問過中文老師?
有證有據,是道理;無證無據,是迷信
...
是但啦

男爵府

引用:Quote:Sweetka 發表於 16-1-13 11:00 其實

原帖由 meow~meow 於 16-01-13 發表
學好普通話, 令中文容易學好及根基好, 係官方發展普教中既論點. 依家正因論點數據崩毁中, 官員都不敢再堅持 ...
對唔住呀,係我錯。

我真係以為學術討論㗎咋!點知原來又拉去教育制度啫。。。我搭錯嘴啦。。。

大宅

好彩哩度還有常識的人,仲以為BabyKingdom會變成低B Kingdom
流利既普通話,但不代表中文好,還有國內寫的文法特別 (囉嗦)

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:普通話好=中文好?(長篇大論)

同意呀,正如西人都唔一定英文好,流利英語,但文法錯晒,字唔識串,大有人在

禁止訪問

引用:好彩哩度還有常識的人,仲以為BabyKingdom

水晶宮

Sweetka 發表於 16-1-13 11:17
對唔住呀,係我錯。

我真係以為學術討論㗎咋!點知原來又拉去教育制度啫。。。我搭錯嘴啦。。。
唔洗sorry ,真相只會越辯越明。大家都係想討論啫,一面倒意見同思維,大家都唔會進步

Bye

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:普通話好=中文好?(長篇大論)

非常同意

水晶宮

Sweetka 發表於 16-1-13 11:17
對唔住呀,係我錯。

教育制度絕對係特區政府媚中政策下的失敗中之失敗。
依家最早期班白老鼠已經開始投入社會,有d高不成、低不就,有d變大家所謂「廢青」,點解會咁?社會越來越分裂,怨氣越來越大,絕對唔係我地呢班上哂岸既一句又一句既唔懂眼光遠、本土主義就可以劃上句號。

一個副學士的崛起同末落,已經可尋找到一、二。

Bye

男爵府

畀面勳章

回覆:好命婆 的帖子

绝對認同學好普通話未必中文一定好!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 meow~meow 於 16-01-13 發表

原帖由 Sweetka 於 16-01-13 發表
對唔住呀,係我錯。

Jm不要氣餒,有些回覆只著重捍衛自身優勢,已無接受普通話優點的空間。

其實點看得出普通話我手寫我口有代表性的關連作用論點,只要看大部份中文教學範文,你會發覺作者背景都是普通話背景,他們正是我手寫我口而有代表性的人物。

侯爵府

有時學左, 表達能力好些~~

伯爵府

牛年勳章

YURICKY 發表於 16-1-13 07:45
中文好=睇書多
Strongly Agree. 中文好=睇書多 not just Chinese, this applied to all languages.

But we need to clarify what kind of books first- Not magazines and not comics

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 jeanne1120 於 16-01-13 發表

原帖由 Sweetka 於 16-01-13 發表
其實普通話比廣東話接近書面語係鐵一般嘅事實
我覺得我普通話的我手寫我口優勢只在初小,因為一股小四已經能將廣東話轉為書面語,用母語去思考可以令文章更生動有情感這才是作文取分的重要因素!

題外話,前高官梁生個仔都係讀粤教中

fionacat    發表於 16-1-13 14:38

水晶宮

carriecc 發表於 16-1-13 11:52
我覺得我普通話的我手寫我口優勢只在初小,因為一股小四已經能將廣東話轉為書面語,用母語去思考可以令文章 ...
所以咪話d官員想愚民都唔該以身作則嘛,表面工夫都唔做,學人論教育。自打嘴巴!

Bye

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:Sweetka 發表於 16-1-13 11:00 其實

學好普通話, 令中文容易學好及根基好, 係官方發展普教中既論點. 依家正因論點數據崩毁中, 官員都不敢再堅持 ...
梁錦蟲咪儍啦,請亞蟲攪清楚國語和普通話的分別,以前國語真是我手寫心,而且是優雅的,但自毛主席後的普通話以變成粗佬,麻煩!
例如她們愛說攪衛生,唔通真的叫我們的小朋友寫媽媽在家攪衛生咩,老師實一個大X啦!

又例如國語是說早安,晚安,但普通話說早上好,晚上好。
你話幾\'論盡\'!

高官呀高官,不要攪我們的下一代了,你們要擦鞋就滾上去,閉門lie 鞋底都唔關我地事!

meow~meow    發表於 16-1-13 12:25

男爵府

其實普教中只在小學流行, 中學很多是粵教中.
根本沒有接合
簡直有D白痴,
D小學生上到中學又要適應過,
搞到普通話又講唔好, 粵語書面語又唔讀

水晶宮

blee427 發表於 16-1-13 12:09
其實普教中只在小學流行, 中學很多是粵教中.
根本沒有接合
簡直有D白痴,
就咁睇個教育政策真係匪夷所思,但如果用人口政策去睇,明白哂。只不過手法低莊又離民生,急功進利。
你想大融合無問題,預咗,但唔該唔好搵班小朋友黎教飛,踩住教育博上位既最無恥!
Bye

伯爵府

開心吸收勳章

引用:Quote:Sweetka 發表於 16-1-13 11:17 對唔

教育制度絕對係特區政府媚中政策下的失敗中之失敗。
依家最早期班白老鼠已經開始投入社會,有d高不成、低不 ...
講講下又拉政治來講。以前港英年代,都是非母語教學,上一代都算有成就,咁代表教育政策好就壞。
廢青是非母語出品,你理論好似有d問題wor
.一個人品格受好多因素影響,這些你唔係唔知呀!只於成績都好多方面影響。

水晶宮

wai4919 發表於 16-1-13 12:35
講講下又拉政治來講。以前港英年代,都是非母語教學,上一代都算有成就,咁代表教育政策好就壞。
廢青是非 ...
好呀,唔提政府政策由來,咁講下副學士呀,你點睇?
Bye

首頁
34567...9

尾頁

跳至