婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:呢個舖講嘅唔係99,係自己媽咪,好長篇吓,

原帖由 Sandy太 於 16-02-03 發表
呢個舖講嘅唔係99,係自己媽咪,好長篇吓,希望唔會悶親咁多位jm

先講講屋企背景,爸爸養家,媽咪係家庭主 ...
jm 我明白你, 我都係排第二, 我啊媽好傳統,家姐讀書好叻, 細佬係男仔, 我媽由細都大都好偏心,我由細到大係屋企地位都好低。 我媽雖然成日又話我對佢最好, 老左靠我,又話個個都錫。 但口係咁講, 做又係2回事。我得出既結論係, 人係犯賤, 對佢好佢會覺得老馮,吾珍惜, 但意識到對佢好個個有離開既現像就會做番d補償動作。

而家三姐弟出曬泥做野, 我算搵錢多少少, 又開始吾理佢,佢先識對我好d, 公平小小
。 但當我理番佢, 關心番佢, 又變衰

記得前年新年買禮物比我媽,嘈交時佢掉番比我。 到今年問佢要咩, 佢同我講,你中意買就買,不過你送左之後吾好激嬲我, 我又會掉番比你。 我就講左句: 我求你收我禮物? 然後果斷吾送。 然後佢先知, 我已經吾係以前既我, 開始識哄我。

你都係睇定d

大宅

引用:Quote:原帖由 Sandy太 於 16-02-03 發表呢

原帖由 puizhe 於 16-04-10 發表
jm 我明白你, 我都係排第二, 我啊媽好傳統,家姐讀書好叻, 細佬係男仔, 我媽由細都大都好偏心,我由細 ...
有時對啊媽係要狠心d, 吾係吾識珍惜。 就咁睇你啊媽吾係吾中意你, 不過吾珍惜姐。 我而家學識點應對我啊媽, 基本上佢好少機會罵我, 哩2年好和平

大宅

我明白你媽咪對你細個時講野既語氣都態度都今你留有陰影,但既然你媽咪而家都學懂珍惜同反省,你地應該更珍惜而家兩人既關係同相處時間,否則將來會有遺憾

子爵府

回覆:對母親心存芥蒂

睇到呢個post, 我睇到喊咗……係有愧嗰隻,我有兩個仔女,大仔8歲,細女快4歲,我脾氣都好大, 有時因為一時以氣,我可能都會有做咗D不公平嘅事同講咗D狠嘅說話,睇到呢個post,有如醍醐灌頂,好後悔…… 我要好好檢討下同警惕我自己,千其千其唔好偏心同說狠話傷害佢地心靈……因為我其實係好愛好愛我D仔女,我愛佢地多於我自已條命!

男爵府

一揍三真係太辛苦、又覺得你比個妹大、要你就阿妹、
而佢覺得你係細略、識乜呀冇諗你咁好記性、而佢hurt咗你都唔知、
你同我一樣對細個既記憶好好、我都係成日數我媽咪細個點打我罰我、
但係總係冇記憶佢買過糖或玩具比自己、其實一定有既
我地選擇性忘記
不過佢好既一面你試下記起
我有時有一舜間記得我媽咪抱過我同我玩、個一刻我心唸媽咪好好玩架,
過咗就算啦

大宅

樓主,我同你情況好相似,我有5兄弟姊妹,我仲要係最大果個,我係18歲果年我已經搬左出去住,一直到我25歲結婚後,我媽先開始對我好,錫我關心我,所以睇到你所講細個既事,我都忍唔住喊不過無論以前點都好,我只係諗兒家好就夠了,好似其他gm話齋:活在當下!

已刪除用户

翡翠宮

Sandy太 發表於 16-2-3 09:50
呢個舖講嘅唔係99,係自己媽咪,好長篇吓,希望唔會悶親咁多位jm

樓主,

我係四兄弟妹.我係排第二.由細和阿媽都唔啱.難聽講佢好似"後母".都依家我都唔細關係好差.連剛星期六飲茶我都好想爆粗鬧佢.我係接受同佢關係冇得改好.已經好少見.經星期六一役我考慮連農曆年都唔返佢到.佢格唔改,我又小氣.咪盡量少見.母親對我來講只係名一個.我真好想問佢:其實你知唔你自己係好唔鐘意我架呢?好唔錫我?若知唔該唔好搵我唔好見我啦.

翡翠宮

kittybig123 發表於 16-7-3 19:10 AGREED.就算下地獄都係咁話。 !!!

翡翠宮

saikl 發表於 16-4-17 10:27
樓主,我同你情況好相似,我有5兄弟姊妹,我仲要係最大果個,我係18歲果年我已經搬左出去住,一直到我25歲 ...
你都好吖25後有改善.我都50來黎緊仲被佢激到想爆粗.

大宅

我同我老母N年無聯絡,緣已盡 我既情況差你一千倍 佢對我做過既事,係要用賤來形容

已刪除用户

珍珠宮

回覆樓主:

睇到想喊
我媽唔算太偏心
但細時都係乜都就哂我細佬
即使佢而家kind kind地
媽都覺得細佬醒過我
好難唔偏心 我自己又小心眼
其實都攪到唔太想見我媽
加埋我媽偏幫我99一事
真係無咩計可傾
傾下天氣都仲得

別墅

Sandy太 發表於 16-2-3 09:50

大宅

樓主唔好咁唸啦,可能佢有苦衷呢,我有三個家姐,其中有個係同父異母,爸爸最錫係同父異母個家姐最憎就係二家姐,係呀要用憎黎形容呀,打就打佢先有好野咩時候都唔會輪到佢,我醬個成日覺得媽偏心,成日咩都二家姐,當大大下識性就知點解媽要對二家姐好,人大左同媽閒話間先知二家姐由細到大都慘爸唔鐘意佢對佢好差,所以我覺得自己已經好好我又冇嬲媽咪對二家姐特別好

翡翠宮

我都是排二,我發現排二最不寵,最不討父母心!

已刪除用户

翡翠宮

講真,阿媽年齡大要就,有冇諗過我都年齡大我都固執我都小氣ga.

大宅

心理陰影好難消失的,但積極面對絕對會好。
試下啦,你都唔想一直咁落去嘎!

翡翠宮

無錯.所以決定放棄唔見面,聯絡.生死不相往喇.

首頁

尾頁

跳至