自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:有無人屋企有乾碗碟機或洗碗機!

我有乾碗機(=消毒碗櫃),我媽一直用開,所以我都習慣用。用電多少無留意,雖然發熱要用多D電,但又吾係長開(每次10-20分鐘),應該都吾會用好多電費。香港可能少人用,機款選擇真係吾多,三星、西門子等大牌子都係大陸先有。

我之前問過電器sales,佢話洗碗機只可洗碗,吾可以乾,洗完要開返個門吹乾,咁我想要嘅係乾同長期放係內面,要用乜先攞乜出嚟,洗碗機根本吾乎合我嘅要求,所以無買。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我有乾碗機(=消毒碗櫃),我媽一直用開,

原帖由 kavenzou 於 16-03-15 發表
我有乾碗機(=消毒碗櫃),我媽一直用開,所以我都習慣用。用電多少無留意,雖然發熱要用多D電,但又吾係長 ...
個sales亂up

我用緊洗碗機,洗碗機用熱水洗碗,而且仲有烘乾功能,洗完d碗係乾㗎!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我有乾碗機(=消毒碗櫃),我媽一直用開,

原帖由 kavenzou 於 16-03-15 發表
我有乾碗機(=消毒碗櫃),我媽一直用開,所以我都習慣用。用電多少無留意,雖然發熱要用多D電,但又吾係長 ...
再補充一下,洗碗機係可以烘乾碗,不過就唔可以當碗櫃用,因為洗完碗一定有少少食物殘渣在渣隔上,如果d乾淨碗和殘渣一直焗在洗碗機內,唔衞生。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+yukiyukipang+於+16-03-05+發

原帖由 Gopher_Lo 於 16-03-05 發表
我用呢部,係好大部,但一次隊晒啲野入去,唔使煩!

1幾前,我唔響西門子買,只係$4xxx咋!
其實係咪都會洗完烘乾埋架

好亂吖d洗碗機

大宅

唔係自動乾埋㗎咩

男爵府

大宅

回覆:yukiyukipang 的帖子

我都想知裝洗碗機的來水位,要唔要按瀘水裝置以減少水垢?

珍珠宮

請問用西門子座枱款, 可唔可以洗象印飯壺? 因為我和阿女都會帶飯返工返學做lunch, thx

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Gopher_Lo+於+16-03-05+發表

原帖由 LedTV 於 16-03-16 發表
其實係咪都會洗完烘乾埋架

好亂吖d洗碗機
我嗰部低model冇,但我通常臨瞓前開機洗,朝早瞓醒就開機門,留條罅!晚上啲碗都乾晒!

因為佢用熱水洗,朝早開機門時仲好興下,留條罅啲水就好快乾晒⋯⋯

如果比我再買,我一定買埋有烘乾同消毒嗰部,雖然貴一部有多,但真係好用!

伯爵府

引用:請問用西門子座枱款,+可唔可以洗象印飯壺?+

原帖由 yiu_mimi 於 16-03-16 發表
請問用西門子座枱款, 可唔可以洗象印飯壺? 因為我和阿女都會帶飯返工返學做lunch, thx

...
象印好似本身自己唔入得洗碗碟機架!

yiu_mimi    發表於 16-3-16 12:03

複式洋房

咁d pan, wok, 可以洗嗎?(真心問)

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+16-03-16+發表其實

原帖由 Gopher_Lo 於 16-03-16 發表
我嗰部低model冇,但我通常臨瞓前開機洗,朝早瞓醒就開機門,留條罅!晚上啲碗都乾晒!

因為佢用熱水洗, ...
原來真係會有d型號無乾碗
我睇佢d資料,見到有d無寫乾碗用電量

仲以為佢寫得唔齊

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Gopher_Lo+於+16-03-16+發表

原帖由 LedTV 於 16-03-16 發表
原來真係會有d型號無乾碗
我睇佢d資料,見到有d無寫乾碗用電量
我前年第一次買,怕唔好用或自己用唔慣,所以買咗低model大機!

但而家用落,就覺得應學啲jm所講,買部勁野!

伯爵府

引用:咁d+pan,+wok,+可以洗嗎?(真心問)

原帖由 myhappykid 於 16-03-16 發表
咁d pan, wok, 可以洗嗎?(真心問)
一啲啲⋯⋯

屋企2個易潔鑊就一定唔得!
Staub 個說明書寫係得嘅,但我唔捨得!

我一般都係煮2-3個餸,所以會用一個不銹鋼鑊,一個不銹鋼煲,加一個細嘅易潔煎pan! 前2個我都放入機,只洗一個煎pan!

另外我朋友送咗一大set好靚的筲箕,寫明可入洗碗機,及我用膠針板、原個不銹鋼菜刀,仲有玻璃lock lock 嗰隻飯盒,我都會放哂入去洗!

男爵府

就搬屋,冇地方放,焗住部機提早退休,我要重出江湖....唔知乾碗機有乜用

子爵府

引用:就搬屋,冇地方放,焗住部機提早退休,我要

原帖由 芳姑姐 於 16-03-16 發表
就搬屋,冇地方放,焗住部機提早退休,我要重出江湖....唔知乾碗機有乜用

...
新屋冇位放咁慘,介吾介意送出尼呀

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+luvkaka+於+16-03-04+發表o我

原帖由 mongng 於 16-03-04 發表
我買呢款,粉狀的,每次一小匙,第一次就買盒裝,之後就買refill裝
請問係邊度買架

子爵府

親子王國15週年勳章

2部都有,唔覺

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+mongng+於+16-03-04+發表我買

原帖由 shanQQ 於 16-04-11 發表
請問係邊度買架
日本一般超市都有,一盒用成2個月幾月,買多幾包refill夠用成年。日本樂天可以網購,買左搵代運寄返黎都ok

男爵府

回覆:lai8888 的帖子

十幾年機了....

首頁

尾頁

跳至