自由講場

跳至

首頁
34567...23

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+Pura_milk+於+16-03-12+發表

原帖由 meowchanfallen 於 16-03-12 發表
客觀地講,依家呢個環境,袋住本外國passport繼續係香港揾錢係最理想既生活,唔鍾意隨時可以走,駛乜勞理咩 ...
This is exactly what these people are doing.

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:zxzx+發表於+16-3-12+11:27+well+sai

原帖由 jump.jump 於 16-03-12 發表
人既問題,自己唔肯融入無人幫到,事實上融入到同融入唔到新居住國家既人係一半半的。我識有人移民後世界 ...
同意,我自己融入到,我哥一般,我媽活在華人社區,我爸又融入到。其實都係睇人的選擇。(奇怪,係我呢個半唐番回流了,但兩三年後會返去了《=用返,因為對那邊的歸屬感更大)

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Pura_milk+於+16-03-12+發表

大宅

回覆:移民美國

要移民都唔會揀美國,我聽我銀行界朋友講,如你要於海外開一個簡單的銀行戶口,因你是美藉,你會發現難過登天,因間間銀行都怕有事上身,另外仲要環球徵稅...

伯爵府

Rice_bunny 發表於 16-3-12 14:05
有外國國藉就可以冷眼旁觀或客觀分析家下香港係乜事...
我就覺得喺香港繼續住冇所謂,但可以嘅話 ...

其實真正有外國人居留權既人係唔會形容自己 ' 可以隨時走 ',因為大家都明自己唔係 backpacker 拎起個袋就係全副家當可以上路 只有未去過異地長期生活既人先會將改變生活環境同習慣睇到好似落街買個麥記咁 easy

jeanne1120    發表於 16-3-16 12:43
bosch    發表於 16-3-12 22:43
優悠在澳洲

伯爵府

ivyscyip 發表於 16-3-12 14:03
同意,我自己融入到,我哥一般,我媽活在華人社區,我爸又融入到。其實都係睇人的選擇。(奇怪,係我呢個半 ...

融入之後既生活
優悠在澳洲

男爵府

引用:要移民都唔會揀美國,我聽我銀行界朋友講,

原帖由 ak1020 於 16-03-12 發表
要移民都唔會揀美國,我聽我銀行界朋友講,如你要於海外開一個簡單的銀行戶口,因你是美藉,你會發現難過登 ...
正確講係匯豐同渣打俾美國政府罰到怕,寧願唔接這些客。花旗依然肯接。

公爵府

hashtag影視迷勳章

移都唔移去美國

大宅

yauman76 發表於 16-3-12 12:12
記得要考返個槍牌, 當地暴力事件成日都有。不過如果係我, 唔會揀美國。

...美國治安真係一個大問題, 好多年前係美國識佐一個朋友, 最近得知佢3年前比人入屋劫殺, 偷走一部日本七人車. 佢係退休老師, 兒女剛自立, 原先要去機場接老公機, 準備第二日去英國探個女, 點知永遠都唔成行

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

吾會考慮美國

子爵府

引用:Quote:原帖由 maggielucas 於 16-03-12 發

原帖由 pippo7389 於 16-03-12 發表
依位 jm 有冇喺美國住過呢?我唔係話冇可能,不過大城市 highway 就算夜晚都好多車,但黑鬼區就絕對有可能

...
以前响美國讀書

伯爵府

計清楚條數,覺得ok 咪去啦,有$去到邊都一樣

大宅

好媽媽勳章

引用:唔 like 香港,都唔一定要移民嘅,我都唔 l

原帖由 breezy2012 於 16-03-12 發表
唔 like 香港,都唔一定要移民嘅,我都唔 like 㗎,不過唔會移民啦,我會咁:

努力係香港搵錢,始終香港稅 ...
same feeling

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 964000 於 16-03-12 發表回國

原帖由 toffeechoco 於 16-03-12 發表
如果我有走既一日,怕既唔係共產黨,係嗰班要將自己屋企變成戰場既生物

...
yes

珊瑚宮

No

珍珠宮

去美國旅行,我

但移民去美國,我地呢d貓性格,住慣一個地方,去外地生活,一定適應唔到!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:要移民都唔會揀美國,我聽我銀行界朋友講,

原帖由 ak1020 於 16-03-12 發表
要移民都唔會揀美國,我聽我銀行界朋友講,如你要於海外開一個簡單的銀行戶口,因你是美藉,你會發現難過登 ...
對,剛在中信開個定期戶口,有張聲明要簽,確認自已沒有美藉~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

2024年龍年勳章

我愛香港

幸福可以好簡單

公爵府

引用:留喺香港/亞洲,只係為賺錢,同俾機會小朋

原帖由 Pura_milk 於 16-03-12 發表
留喺香港/亞洲,只係為賺錢,同俾機會小朋友睇吓不同世界,學吓其他語言。有外國護照,有後路,進可攻退可 ...
都啱嘅,人幾時都係自私架啦。我外國冇人冇物,又冇幹勁去外面由頭嚟過詐,如果我老豆晨早移民已幫我鋪好橋搭路,我都會揸住外國passport 返香港搵食,搵夠咪走囉,就係咁簡單!

男爵府

原帖由 20020116 於 16-03-12 發表
都啱嘅,人幾時都係自私架啦。我外國冇人冇物,又冇幹勁去外面由頭嚟過詐,如果我老豆晨早移民已幫我鋪好橋 ...

前人鋪路後人享福

首頁
34567...23

尾頁

跳至