自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

男爵府

引用:遲d可能會由馬鞍山搬去,小朋友現在返K2,

原帖由 MichellelleBB 於 16-03-20 發表
遲d可能會由馬鞍山搬去,小朋友現在返K2,出年會報小學,但吾熟深井,請問各位,深井交通方便嗎?買餸方便 ...
你有冇親友在荃灣或浪翠果邊,去一個新地方要摸熟下,比D時間,呢個係可其中一個考慮。交通及睇医生都好重要,落樓附近有診所,因你有小孩呀

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:MichellelleBB 的帖子

我鍾意深井,附近冇公屋冇乜大陸人

首選碧堤...貴但有村巴,或者麗都....平D。
價錢反映條件。

環境舒服好緊要,麗城舊,成個地區較暗。荃景圍好舊,MOS居屋仲好。

子爵府

回覆:睇咗深井浪翠園,大家覺得點?

我就由深井搬出荃灣跟住搬返深井,現有個2歲幾小朋友,每天除假期外都要帶佢去油麻地比奶奶或者青衣比阿媽湊,我又覺得交通吾算太吾方便,深井堅好住,我一家都好鐘意,不過我係住碧堤!之前住荃灣空氣吾好好大塵,人又多,車又多,住左3年即閃!住爵悅庭,管理費又貴

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

睇過, 唔得.

半山上面果D, SORRY 唔記得第幾期, 靜到我寒........ 我本身對呢D會較敏感.

最主要, 交通係C症, 一條路出入區外. 一塞就C緊。 

如果我退休, 我會鍾意住. 但我成日要繁忙時間出入. 通常都多車.
返學,返工都外區。有車我都覺得係問題, 所以最後無揀.
個人觀感, 不喜勿插.

侯爵府

如果要搬就㨂個校網好d既,62網好易中寶校⋯中寳校仲要舟居勞動咁返就真係

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睇麗城啦....

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實香港咁細,住山卡拉都會方便同唔方便,就算豪宅又係咪真係好方便呢,住市區,行落樓就咩都有,但又嘈又大塵,未天光d車就嚮,咪一樣比人話市區唔好住.

要睇樓價就好似人睇餸食飯咁,住開邊區習慣左果道生活,要跳去一個陌生地方,就要了解多d先好決定跳唔跳入去果道生活,唔好轉改左環境之後,唔習慣攪到家嘈屋蔽.

以前深井交通真係好差,最主要佢得一條路,好彩來講而家係麵包工廠果道剷左多條路上公路,但好多時上面公路5點就開始慢車,一有交通意外塞哂,d車就會轉落深并,就令深井都塞架啦.

你湊住小朋友除非係返深井返學,如果要出返九龍,荃灣,都係一個每日問題,咁浪翠都係一個幾好地方來,如果有車就會更方面啦,但果道d小巴都幾密下架,搵多幾日去多幾次,試下d車程啦.
<br><br>

大宅

我以前住過4 期,住就幾好住,好舒服,我地自己無私家車出入落下小巴去荃灣,302小巴 去葵芳通常已經無位..

大宅

係好多人有狗狗~同埋近海船有時好大聲

大宅

如果無車而且又有小朋友,唔好揀深井好d,校網唔知但遲下要返小學或者上興趣班都可能要出去,都幾唔方便

禁止訪問

男爵府

我住三期 好鍾意個環境同空氣,向海冇車聲,只有飛機聲同啲船響按聲,不過可以接受嘅,其實飛機聲之前住九龍都聽到㗎啦,交通可以接受嘅,c6返中環坐962b,3期上車一定仲有位,其實浪翠20年樓算係咁,新鴻基有保障嘅,年半前入伙裝修,裝修師父都話鋁窗5洗換同窗邊又冇滲水,用料幾好,而家住得好開心

男爵府

要轉車太麻煩

子爵府

引用:如果要搬就㨂個校網好d既,62網好易中寶校

原帖由 siu-miu 於 16-03-21 發表
如果要搬就㨂個校網好d既,62網好易中寶校⋯中寳校仲要舟居勞動咁返就真係

...
中寶校即係咩?

伯爵府

我以前住過浪翠園 我覺得非常好住 環境又好又寧靜。其實應該話成個深井都好住,只係交通方面差少少!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

朝早要返工一定浪三最好, 962B有位坐, 去荃灣搭234A/B都有, 去青衣就响三期上完車先去站頭, 又係有位

當然你要出觀塘要去到深井村搭就冇咁方便, 或者去到麗城轉小巴都得.
深井村兩間小學都唔錯,位係小啲, 但相對亦冇咁多荃灣人嚟同你爭, 大抽獎邊度都係睇運氣, 不過我唔熟, 你最好搵多啲資料

男爵府

引用:Quote:原帖由+siu-miu+於+16-03-21+發表如

原帖由 艾妃 於 16-03-21 發表
中寶校即係咩?
應該係中招,中好差的學校,稱為寶校

男爵府

月租車位係斬人價, 樓主自駕要問清楚

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

男爵府

請問大家知道荃灣有邊幾間吾差嘅小學?最怕報正間寶校

男爵府

我以前住浪翠園,有車方便,細個果陣阿仔讀青衣幼稚園,上小學選荃灣/青衣都唔會太遠,買餸都係出荃灣

首頁
34567...12

尾頁

跳至