自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:最難過的事:係連自己親妹妹都嫌棄自己

好心抱

祝妳99早日康復

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

好心抱👍

祝福樓主奶奶早日康復!

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

saberlily 發表於 16-4-17 16:43
講緊果個係我奶奶
人人都會老,有病痛,何况重係自己人,照顧是應該的,我吾怕污糟,只怕個傷口會受感染,要小心處理

大宅

引用:講緊果個係我奶奶奶奶直腸癌,做左手術,暫時

原帖由 saberlily 於 16-04-17 發表
講緊果個係我奶奶
冇人性嘅人講嘅嘢叫你奶奶唔好記住,段開心哋情緒對自己身體會好哋!係呢段時間好你奶奶會好難捱、好辛苦!你要多哋留意、多哋開解同關心你奶奶。因為我老公係過來人,開頭果後段時間真係會好辛苦,屋企人支持好緊要,尤其夏天換造口袋密哋,有時會漏出來,佢哋會覺得自己好冇用,好多負面情緒,但熟手咗之後就會好好多㗎!加油啊!

翡翠宮

如果係幫至親清理大小二便,比較易接受。外人就覺得反胃。

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

引用:如果係幫至親清理大小二便,比較易接受。外

原帖由 lina9316 於 16-04-17 發表
如果係幫至親清理大小二便,比較易接受。外人就覺得反胃。
奶奶個大妹,曾經指住我黎話,講到明屋企將來有咩事,唔需要我呢個外姓人黎幫手

依家?咩都係我做,飯又係我煮 訂野又係我打 佢?淨係橋埋對手

禁止訪問

翡翠宮

半年至一年好快過,樓主加油

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:saberlily 發表於 16-4-17 16:43 講

原帖由 FJmom 於 16-04-17 發表
人人都會老,有病痛,何况重係自己人,照顧是應該的,我吾怕污糟,只怕個傷口會受感染,要小心處理:fortu ...
我都唔怕烏糟 只怕我奶奶覺得好唔開心 4x歲仲要人幫手換袋

男爵府

saberlily 發表於 16-4-17 22:48
我都唔怕烏糟 只怕我奶奶覺得好唔開心 4x歲仲要人幫手換袋

你奶奶 4X , 好後生喎! 要換幾多年袋呢?
洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

好多年前我老公個大家姐入院換關節,完全落唔到床,大小二便都用便盤。

我去探佢時污穢到極點,完全無人同佢做清潔,第二日我買整晒頭髮乾洗濟等用品,同佢由頭到腳大抹,重要部位都抹到乾乾淨淨。

隔離床既人仲以為我係佢親妹,估唔到係弟婦黎,佢親妹無做過囉。

當時我條腰出左問題,不停出入醫院,企唔得耐唔用得力都照做。

到我爸出事病危,知道佢好鍾意乾淨,佢沖唔到涼非常之唔舒服,插尿喉位我媽抹,其餘由我抹,對腳要敷暖水先捽得走死皮。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

你奶奶好幸福了!有個咁好新袍!奶奶大妹把口咁衰,公主病!希望佢身體有事會有人照顧。

公爵府

引用:Quote:原帖由+20020116+於+16-04-17+發表咁

原帖由 saberlily 於 16-04-17 發表
佢話訓係醫院果個係佢親家姐,點都要盡下妹妹責任。。。。。。
完全貓哭老鼠!仲好啦,睇清楚地一個人,以後各行各跑,有好野千期唔好預佢!

珍珠宮

saberlily 發表於 16-4-17 16:43
講緊果個係我奶奶

世間上乜嘢人都有,但我堅信如你一樣的好人,一定係大多數。你奶奶有你一定會康復得更快。

侯爵府

回覆 saberlily 的帖子

好新抱!祝你奶奶早日康復!

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:saberlily 發表於 16-4-17 22:48 我

原帖由 babymj33 於 16-04-17 發表
你奶奶 4X , 好後生喎! 要換幾多年袋呢?
醫生話個造口只係暫時性,快則半年 頂盡1年 之後再做手術 最後奶奶會同正常人冇分別

男爵府

saberlily 發表於 16-4-17 23:11
醫生話個造口只係暫時性,快則半年 頂盡1年 之後再做手術 最後奶奶會同正常人冇分別

...
半年至一年後, 又樂也融融, 99 會更錫你。

是不是很小中國人那麼年輕有直腸癌的呢? 好似外國人愛食肉容易中啲
洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

子爵府

畀面勳章

引用:好多年前我老公個大家姐入院換關節,完全落

原帖由 miriam 於 16-04-17 發表
好多年前我老公個大家姐入院換關節,完全落唔到床,大小二便都用便盤。

我去探佢時污穢到極點,完全無人同 ...
版主你好好呀

爸爸由細到大教我做人,幫得到就幫 難保第時需要人幫既係自己。我希望奶奶可以係最失意時知道仲有我,我係靠得住既

首頁
34567...9

尾頁

跳至