夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:佢麻麻做白內障手術,但佢全家都搵唔到人陪

原帖由 mikimikilaw 於 16-04-17 發表
佢麻麻做白內障手術,但佢全家都搵唔到人陪,連啲大叔細叔姑姐都抽唔到時間,咁岩我呢排冇野做,佢就想我陪 ...
佢叫得你去,其實係非常非常信任你。 你可能今次傷左佢心

大宅

回覆:bf 叫我陪佢麻麻做手術

呢個case一句講唒。幫就人情,唔幫就道理。
抉擇只不過反映樓主既個人既性格。男朋友點理解,點反應亦係佢個人選擇。
樓主點㨂都係後果自負。
其實小事一樁,唔使咁掙扎呀....

伯爵府

2024年龍年勳章

mikimikilaw 發表於 16-4-18 00:55
思前想後,都唔想個老人家咁慘冇人陪,同左bf講話如果你地真係搵唔到人,我可以陪
但佢好似對我勁失望咁, ...

你地結左婚?

男爵府

wanmm323 發表於 16-4-18 08:33
其實係一件好少既事,你既然得閒,當去做義工,唔需要同個婆婆好熟,如果咁都推會令男仔覺得你唔夠愛心同唔 ...
X2

男爵府

問题天天多 發表於 16-4-18 20:33
回覆 ARabbit 的帖子

就算不是bf嫲嫲!如得閒我會陪,當做義工,只是送佢去E院,跟住接佢回家啫!最多煮餐 ...
X2

男爵府

證明一係樓主唔夠愛心,一係唔夠愛佢男友

大宅

引用:思前想後,都唔想個老人家咁慘冇人陪,同左

原帖由 mikimikilaw 於 16-04-18 發表
思前想後,都唔想個老人家咁慘冇人陪,同左bf講話如果你地真係搵唔到人,我可以陪
但佢好似對我勁失望咁, ...
恕我直言 你男友都忽忽地。。
而家未嫁都要受埋呢啲氣,嫁左做妹仔都似,仲要有咩事佢都唔方會企你個邊。。
果個係佢亞嫲,唔係你亞嫲,要怪都唔係怪你啦

pi0219    發表於 16-4-24 14:35

大宅

唔多人個個都話抽唔出時間?
睇下如果六合彩頭奬去領奬佢哋有冇人唔得閒?

男爵府

2018復活節勳章

如果我有時間我會陪佢,不過講到明有咩要簽我唔會簽,因為我無資格幫佢簽

男爵府

回覆:問题天天多 的帖子

同意吖,唔理佢d親戚做乜唔陪,問題係如果自己有時間,去陪下佢都無乜問題。
如果乜都要比較,要計,將來咪又係d婆媳糾紛,好似大家要畫清介線咁你屋企人係你屋企人,唔關我事咁既感覺

別墅

呢個手術好簡單,基本上唔會有咩大事要簽咩文件之類(當然非100%安全啦),所以我估你bf相信你,所以先會叫你去

而因為太簡單,都係陪出入,陪等,咁係咪你bf 難請假先唔去? 我又明點解其他親戚唔去喎,因為話親戚,有時真係唔係幾熟,一年都無見一次。可能同你飲幾次茶已經係見得最多啦

其實諗得簡單啲 , 當陪老人家,當帶下路囉,有時去到醫院,去邊邊度登記,俾咩文件,可能都唔識 (老人家無你咁醒嘛),你又咁啱得閒,何樂而不為,你又無損失。有時唔一定過左門先可以為對家做小小野嘅。。 (真係好小事)

至於咩咩加分,我係佢邊個做咩要去,有咩事邊個負責等等。。。會唔會諗得太多呢。。。

當然去唔去最後你決定,唔去都無錯嘅。。。 你bf 黑面亦都唔啱。。。 你唔去唯有自己請假, 點都係自己親嫲嫲

複式洋房

去下又有咩所謂啊 又5係要做咩苦工

複式洋房

唔知道家庭背景,但睇得出男友重親人。

大宅

回覆:草莓忌廉包 的帖子

其實如果朋友需要我幫忙,我有空的話也會幫,何況係男友?

大宅

回覆 Nancy20090615 的帖子

咪係😚😚

大宅

老實說,成個家族無人請到假去陪好奇怪lot,俾着係我mama我死都要請個假la!!!最主要樓主同嫲嫲唔熟,陣間服侍得唔好又俾人話,吃力唔討好!!!

洋房

唔好理佢屋企人揾唔到人陪有無問題,如果發生係我身上,如果我有時間,我會陪,當做義工又好博加分又好,起碼個個係老人家,做乜唔去

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

當陪fd去

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

我又覺得冇所謂

自己又得閑,當做義工陪下老人家

大宅

引用:回覆+mikimikilaw+的帖子如果我係你亞媽,

原帖由 PacoMum 於 16-04-18 發表
回覆 mikimikilaw 的帖子

如果我係你亞媽,一定叫你飛左呢個人,咁樣恰你,佢不是愛你的,呢個責任根本排 ...
十分同意

首頁

尾頁

跳至