2016年媽媽會

跳至

首頁
34567...28

尾頁

洋房

Hi 各位好, 6W1, 睇左GP話預產期12月. 排左 5月16日去東區醫院. 我頭兩個星期日日肚瀉, 家下先正常返. 個肚間中都有痛一兩下. 最慘係宜家又感冒中, 成日咳. 都唔知會唔會影響到個胎.
Ney

別墅

大家好,我EDD係12 月1 日,今日係7W6.

我係IVF BINGO中TWINS的,這胎是第二胎,第一胎是自然懷孕,女皃巳6 歲。
但係4W到7 W期間,我試過2 次比醫生判斷係threatened abortion.

第一次係4 週,流鮮血但唔多(因為咁我自己驗小便,2 條間)第二日即刻約醫生覆診驗血,有左。醫生即係安排安胎針及要打足5 日。打針後一日後無血了,啡都無。再過幾日再見醫生,醫生話無流血就可以試下一星期打2 針。

到6 週覆診,有2 個閃閃。醫生仍然要我一星期2 支安胎針,並約了8 週再見佢。

但係係6 週6 的晚上,我諗住去一下廁所先瞓,就出事了。下體大量鮮血,嗰刻好驚,心諗一定要即刻睇急症(但我心入面又諗起上次我朋友去私家急症,佢地話無婦產科)咁我就叫老公叫救護車來送我入左廣華。

入到廣華我都係排緊急所以等左大半個鐘有得睇,但係真係睇,個醫生望下你問幾句就叫你上婦產科有人幫你驗。嗰時,巳經係凌晨 2 點。

一輪問問問症後,JUNIOR醫生初步驗話無組織流出來,叫我返床等醫生照超聲波。我問可否幫我打支安胎針(因咁啱嗰日就要打),佢地回覆,政府醫院係唔會打外來針,亦唔相信安胎針的功用。就咁,我由2 點,等等等到7 點幾,終於到我照超聲波。其實都幾好彩,因為我知政府產檢佢地唔會點幫我照超聲波,但因為咁,我終於享受到佢地的服務,照完,BBS無事。心安樂了,但好想快D出院去打安胎針(佢地無藥無野幫你做,只係叫你瞓)

出院手帶都未除就即刻見私家醫生,醫生幫我DOUBLE CONFIRM無問題,話流血係正常,因為個肚大緊,有時子宫大得快未會拉扯到。

講咁大篇,係想講以下幾點:
1) 公立醫院唔信安胎針,我的私家醫生以前係公立到做過,佢話佢以前被教育到唔信,但係的而且確,安胎針可以幫手止血。
2) 流啡,係唔洗驚,每3 個孕婦有一個會流啡或血,但不影響BB,只要個肚唔痛就得了。(我流血時無肚痛,所以醫生話係有concern but not a big concern)
3 ) 流血,除非痛,真係入公家係無乜野可以幫到你。醫生話寧願你下次瞓床瞓到朝早我返工即係同你睇,或真係唔得,去私家醫院CALL 佢返去。
4) 公家同私家都好,佢地的最終治療手法,係叫你瞓。

唔好意思,一係唔覆,一覆咁大篇,悶親大家。

另外,因為我瞓瞓瞓同有用藥,個肚依家好似我第一胎時6 個月咁大。

複式洋房

回覆 gilllps 的帖子

我book 佐5月18 去屯門照唐氏. 你照佐閃閃未唷. 呢個係我第一胎生理心理到係到習慣中. 😊

男爵府

15週年勳章

melody.yu 發表於 16-4-21 12:47
Hi , 我ivf第一胎4week6,醫生未開醫生紙比我去排期,手機app估計預產期12月24。我155cm,45kg,26腰圍,個 ...

我iui
個肚好脹 都似3個月 縮唔到肚
我估係因為打左安胎針 我前後打左3枝

男爵府

我都是12月10號預產期,排左QE5月16見姑娘,大仔20個月

大宅

melody.yu 發表於 16-4-21 14:35
哇,如果系twins,幾多weeks先知道?

我見有媽媽7w照閃閃就見到啦

複式洋房

原來去睇私家
立即會照閃閃
大約5周大
因為我經期不準
政府計預產就12月16
私家計就係12月23日左右

新手媽媽
又未plan過
突然中獎
好唔真實呀!

複式洋房

回覆 melody.yu 的帖子

一照就知

大宅

Sososofie 發表於 16-4-21 14:44
我都係12月媽媽

Helloooooo好高興認識你啊

大宅

Yendis 發表於 16-4-21 15:01
Hi 各位好, 6W1, 睇左GP話預產期12月. 排左 5月16日去東區醫院. 我頭兩個星期日日肚瀉, 家下先正常返. 個肚 ...

Take care

大宅

golfmama 發表於 16-4-21 15:46

我係IVF BINGO中TWINS的,這胎是第二胎,第一胎是自然懷孕,女皃 ...

多謝你甘詳細分享啊加油twins mama

大宅

lilstarbunni 發表於 16-4-21 15:55
回覆 gilllps 的帖子

我book 佐5月18 去屯門照唐氏. 你照佐閃閃未唷. 呢個係我第一胎生理心理到係到習慣中 ...

我第二胎都好緊張

大宅

引用:大家好,我EDD係12+月1+日,今日係7W6.+我

原帖由 golfmama 於 16-04-21 發表

我係IVF BINGO中TWINS的,這胎是第二胎,第一胎是自然懷孕,女皃 ...
我又係四週有見大半張紙巾的紅
又係食安胎藥同訓就好返

大宅

引用:原來去睇私家立即會照閃閃大約5周大因為我

原帖由 JarMrs 於 16-04-21 發表
原來去睇私家
立即會照閃閃
大約5周大
你五週就見到閃閃?
我下星期一去照
都係五週
希望都睇到

複式洋房

delete

delete

複式洋房

gilllps 發表於 16-4-21 11:35
你好呀,我都係第一胎元朗人,約左屯門,7W1D,唔知會唔會有機會係健康院撞到你,哈哈。 ...
我都係第一胎元朗人,無得簡約左屯間,6/6做唐氏。另外book左黃健新醫生做第一次產檢!

複式洋房

回覆 Sososofie 的帖子

因為計就係6周但照出嚟個size都係得5周
約左2星期後再照

大宅

yiwen 發表於 16-4-21 16:05
我都是12月10號預產期,排左QE5月16見姑娘,大仔20個月

Hi你大仔有無搞搞震?我仔成日爬上我肚玩,要好好保護先得

大宅

JarMrs 發表於 16-4-21 16:52
原來去睇私家
立即會照閃閃
大約5周大

私家用錢買服務haha

民房

大家好呀!我都係預產期 12月!第一次 好緊張! 仲未諗好去邊間私家順產,有經驗的媽媽們可以分享一下嗎?

首頁
34567...28

尾頁

跳至