自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 tingtingword 的帖子

係呀, 我只係安排阿仔上英文班, 其他人有D一星期放學讀足五日興趣班咁, 一講哩個問題, D人就會覺得我只上一樣係奇人, 佢地先係正常, 個社會癲倒晒

珍珠宮

回覆:而家d父母會唔會太急進?

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

marikourabe 發表於 16-4-26 13:58
我有個媽媽group 好多位媽媽都講點幫Bb 戒奶,歲半左右咋,戒奶都要快,咩事

...
我岩岩係GROUP 見到BLW喇..7個月大................................有冇需要7個月大就講戒奶呀.......................................

BIGPAT    發表於 16-4-26 15:50
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

回覆:而家d父母會唔會太急進

我簡直外星人啦。。
我大仔33個月先岩岩戒左日片。。我係覺得佢可以表達先叫佢戒。。返過一個月pg咋。。正經野冇咩點教。。只係教佢有感恩既心。。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

而家D小朋友係辛苦

伯爵府

回覆:BIGPAT 的帖子

贏在起跑線
輸在終點線

水晶宮

引用:你以上講o個d,我仔到o個個歲數時冇一樣做

原帖由 Littlecatta2013 於 16-04-26 發表
你以上講o個d,我仔到o個個歲數時冇一樣做到,如果以現今標準黎講我仔好多都唔合格或者MARGINAL。

坦白講 ...
哩啲學校冇愛心,佢只係想方便自己唔洗處理小朋友大小二便

BIGPAT    發表於 16-4-26 15:49
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

子爵府

上phonics 就三歲幾開始,到今日阿仔已升中一,我真心覺得好有用,英文默書從未失手,阿囝自己攪掂!
阿仔由四歲開始,所有興趣班都係我攞晒不同種類嘅leaflet比佢揀,同佢研究吓之後全部都係佢鍾意就報,曾經最勁嘅一個暑假真係上十幾樣,我好似藝人媬母咁幫佢度期走場,無法子佢真係上得開心...為咩?當時諗小朋友最開心應該係食、玩、訓,thats it !
我吾知自己算吾算怪獸家長,但我只係想小朋友從小見多d人,多一點與人相處經驗,希望每天都在進步,不單只是書本知識還學會看看世界,優化個人品格,正所謂「眼寬、心寬」,對於是非黑白自然能比較正確地判斷,呢個先係我對自己個囝嘅基本期望!
我見到好多小朋友讀書好叻,band 1 名列前茅,但好可惜,品格操守低劣,行為舉止完全未見得有修養,自信心200%但亦自以為是,很難與人相處,現今社會好多呢類學生....真心講,我寧願佢讀書平庸都吾要一個劣質品格嘅仔!

學會放下    發表於 16-4-26 15:54

水晶宮

德國教育 \"讓孩子輸在起跑線上!\"

一些教育學者曾指出
「為什麼8200萬的德國人分享了世界上一半的諾貝爾獎?答案竟然是——不要過早過度開發兒童智力。所謂「輸在起跑線上」是偽命題,提早讀的都是沒用的,最多給家長們樂樂,炫耀一下,顯得自己孩子比人家能會外語了、會背古詩了等等,沒用! 」

我讚同課程應該切合小朋友年紀,更不應過早過度開發智力,要培養佢地閱讀、主動學習同探索長遠來説更重要!問題係認同既家長有幾多個可以不受身邊人影響,堅持呢個理念!根本好多無時無刻在比較,苦了小朋友!

水晶宮

引用:回覆+tingtingword+的帖子係呀,+我只係安排

原帖由 poodlema 於 16-04-26 發表
回覆 tingtingword 的帖子

係呀, 我只係安排阿仔上英文班, 其他人有D一星期放學讀足五日興趣班咁, 一講哩 ...
我諗我響間學校中也是數一數二既奇人!

禁止訪問

水晶宮

引用:德國教育+\\\"讓孩子輸在起跑線上!\\\"一些教

原帖由 99dogdog 於 16-04-26 發表
德國教育 "讓孩子輸在起跑線上!"

一些教育學者曾指出
但點先為之切合?小一做重組句子,合嗎?K3 要有2,5,10 一組既概念,8個2 係16,合嗎?小一做閱讀理解,合嗎?

水晶宮

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-04-26+發表德

原帖由 jenniecatcat 於 16-04-26 發表
但點先為之切合?小一做重組句子,合嗎?K3 要有2,5,10 一組既概念,8個2 係16,合嗎?小一做閱讀理解, ...
我意思係揾間適合既幼稚園,唔係學校狂谷時自己又去谷一餐;根本而家所有年級既課程已深咗好多,只可以避重就輕!如果有能力又有錢既就可以用錢解決!而家個教育制度根本係畸型!

水晶宮

引用:Quote:原帖由+jenniecatcat+於+16-04-26+發

原帖由 99dogdog 於 16-04-26 發表
我意思係揾間適合既幼稚園,唔係學校狂谷時自己又去谷一餐;根本而家所有年級既課程已深咗好多,只可以避重 ...
我就係概嘆,幼稚園時就係乜都冇學,而家上到小一好吃力。字都未識得多,點閱讀理解?自己講野都未講得順,點重組句子?我都唔想谷,唔合格咁點?真係好想行home schooling ,但唔夠膽....

侯爵府

引用:Quote:lazywife 發表於 16-4-26 12:20 健康

原帖由 BIGPAT 於 16-04-26 發表
我都想知道,一歲點用杯...
正常用吸管都要一歲左右.
我都唔知。。我亦無去咁做,我唔覺得子女呢D野做到係有幾叻,做唔到亦唔係有幾蠢。。

公爵府

jenniecatcat 發表於 16-4-26 16:51
我就係概嘆,幼稚園時就係乜都冇學,而家上到小一好吃力。字都未識得多,點閱讀理解?自己講野都未講得順, ...

我女k2,會俾佢入津校,我發現時代已經唔同了,我女讀學券學校,已經學緊樓上講嘅2個5個10個一組,學緊單雙數,英文學分a, an,學校要求讀到句子,中文已經開始造句,識嘅字筆劃都唔少,我頭頭都覺得學校點解咁深,但當我去完書局揭下一年級上學期嘅練習,我都會懷疑一年半之後我個女到底做唔做到呢啲練習…… 我忍唔住開始同阿女用下字咭,一齊睇故事書時揀一啲字俾佢認下,識字量要儲,小一先發現唔夠使都唔係一時三刻補救到……我真係好擔心佢升小……

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

我個仔都係2歲半,盡量有時間都教下佢學術上既野,但唔會逼佢識,當娛樂活動教,無壓力。小孩唔想學,我都停止,唔急住教,費事2歲就逼到咁。

其實最怕只係父母間會將兒女同另人的兒女比較,先有壓力不將逼小孩。

侯爵府

其實健康院同幼稚園要求,所以大家跟住做

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我都係新手媽媽,但囡已兩歲半,+回望自己過

原帖由 BIGPAT 於 16-04-26 發表
我都係新手媽媽,但囡已兩歲半, 回望自己過去,有時急,但最後都無做到,
因為我知自己太急, 搞到自己脾氣差大 ...
我係超級Hea媽媽,完全無視而家個個都要小朋友十項全能既社會,我小朋友唔想學野咪唔好學,連習都唔補,唔明就黎問我,我讀書唔叻,但會同呀仔一齊去學,而家科技發達,唔明既上網搵一定搵到想要既資訊,唔一定要盲目去學乜學物,或者日日放學去補習,托賴個仔成績都中上(天資一般,但肯努力)其實只要對學習有興趣,唔使迫都會肯努力⋯

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:而家d父母會唔會太急進

人人做自己唔做就蝕嗎!

不過都有唔少有自己一套既父母

首頁

尾頁

跳至