自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:比人投訴可以點?

正常時間,正常活動,點解要停。最多關窗開冷氣才彈。

我間屋裝修,中午樓下住客叫管理處叫C Fu 停幾個鐘,唔好鑽,或者關曬所有窗。但間屋無冷氣,想焗死人咩。而且停得今天,停不了明天!

琥珀宮

引用:我會問管理員,點解投訴,又不是半夜, +

原帖由 Happyhappylive 於 16-04-30 發表
我會問管理員,點解投訴,又不是半夜,
只可以講佢可以投訴,你可以唔理,管理員只係夾心人。

男爵府

我會自覺盡量減低聲浪,怕人哋屋企有病人要休息

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:唔理佢.我都試過.不過唔係琴聲.係吸塵.管理

原帖由 kit2004 於 16-04-30 發表
唔理佢.我都試過.不過唔係琴聲.係吸塵.管理員按鐘話有人投訴.我同佢講再按我門鐘係騷擾.係我報警. ...
我地管理處會 篩檢過 d 投訴,唔合理唔會走泥打攪。

總有離別的時候

大宅

回覆:比人投訴可以點

我試過去學生屋企教琴時, 有警察上門話有人投訴有噪音, 警察知道學緊琴, 問我地仲有幾耐, 叫我地暫停一陣, 跟住落左樓下同投訴人傾左陣, 上返黎話我地可以繼續, 但學完之後就唔好再彈住, 話噪音法例係無限時間, 無限幾多分貝先叫做噪音, 只要投訴人覺得係噪音, 佢地就要做野

琥珀宮

回覆樓主:

有種琴好似可以插耳塞練

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

鋼琴與貓 發表於 16-4-30 23:17
我試過去學生屋企教琴時, 有警察上門話有人投訴有噪音, 警察知道學緊琴, 問我地仲有幾耐, 叫我地暫停一陣, ...

如果係咁個個學完琴都唔使再練 ??
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

引用:Quote:鋼琴與貓 發表於 16-4-30 23:17 我試

原帖由 yingwong 於 16-04-30 發表
如果係咁個個學完琴都唔使再練 ??
有個學生家長話我聽, 佢朋友屋企有琴, 但一練琴就比人投訴, 所以只會落樓下會所練,

大宅

回覆樓主:

如果夜晚11點前練佢投訴都冇用..樓主亦都唔好唔開心....有的人就係咁....有報復心態都冇辦法....亦都唔好將琴放係房....除非你會裝修間房做隔音個的....如果唔係房既空間有限的聲音會損害聽力

男爵府

用隔音棉

大宅

依家d人真係咩都投訴,少少野總之唔順意就投訴完全係一個投訴之都

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我打電話去控制室同管理處講, 以後如有人再投訴我哋彈琴嘈, 唔該佢哋唔好上來!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

男爵府

我老公係好好人, 好為人著想, 佢無論開門關門都好細聲, 怕會嘈住人, 琴日佢嬲到死, 話下午2點幾彈琴都話唔得, 佢仲特登係出面聽吓係咪真係嘈, 但一啲都唔係, 佢話人哋開咗個電視聲仲大聲過琴聲.

男爵府

其實管理處都有問題喎,下午兩點無人話唔比嘈。佢可以唔受理,無理由上嚟投訴你囉!叫佢試吓打去報警有冇差人啋佢!

男爵府

管理處話有人投訴佢地就要做嘢喎!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

yingwong 發表於 16-4-30 16:05
下午2點幾亞女彈琴, 管理員上來話有人投訴我哋嘈, 可以點~
你屋苑都幾嚴喎

問吓佢你犯咗嘈音管制邊一條 ?

我相信你係自律嘅家長.

話比"實Q"聽, 你彈琴時係 11pm 前, 佢冇權限制.

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆:比人投訴可以點

又唔係半夜三更,咁都投訴,不用理會,照彈

子爵府

回覆樓主:

閂門閂窗彈啦!
鍾意嘅人會好鍾意
需要休息同討厭嘅人會好反感

男爵府

乜都關晒了喎!

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

喺琴後面加塊發泡膠,可以吸少少聲又唔太影響啲音質!

首頁

尾頁

跳至