自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

jump.jump 發表於 16-5-16 08:55
唔似潔癖,似強逼症

我唔覺得係!只是想做到最好!

每人要求都唔同!就等於你同我的手事手法不一樣!只要自己可以就可!(非喜勿插)

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:我真係好唔開心!

一日4,5機衫>>唔好話你,你個洗衣機都會投訴啦唔好咁講究迫死自己啦

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:Anpanmama 發表於 16-5-16 01:10 你

原帖由 你好野 於 16-05-16 發表
多謝你地的回覆!我諗可能在文字上有些誤會,我係最多一日洗5機衫!
(我會分色洗,衫會耐著D!同埋冇咁易 ...
經濟上請唔請到工人或家務助理?如果解決左家務問題,你老公打機你可能冇咁慶

伯爵府

一日至少吸6、7次地!有時一日要洗4-5機衫..............
我覺得呢個是你個人問題, 有需要嗎? 你好似自己攞苦來辛

伯爵府

引用:Quote:Anpanmama+發表於+16-5-16+01:10+你

原帖由 你好野 於 16-05-16 發表
多謝你地的回覆!我諗可能在文字上有些誤會,我係最多一日洗5機衫!
努力呀媽媽,時間過得好快,好快你會有回報。你才是屋企最重要那位。

珍珠宮

其實,係咪你對家務太高要求﹖﹖
我係在職媽媽,兩公婆番全職工作,冇工人冇長老冇鐘點,小朋友29個月大番全日制,我差唔多每日洗一機衫,每日掃地,但拖地一星期只做到1-2次,最近開始我仲有三四晚煮晚飯(唔想食太多外賣,小朋友亦都跟大人食飯),以前阿仔細時食粥食飯仔都係我自己煮。就算我做FTM,都唔會咁洗法。
我知個個人對家務要求唔同,但每日4-5機衫同吸6-7次塵,好似搵自己黎搞。

珠媽    發表於 16-5-16 17:28

水晶宮

畀面勳章

你好野 發表於 16-5-16 07:25

無錯,我仔都係adhd,
每一件事要講幾次,
人地唔知,以為我地係痴線
吸塵果到,不如買自動吸塵機,
洗衫,我最多都係一機深,
一機淺,
有時真係唔好比自己太累

大宅

你好野 發表於 16-5-16 09:28

每人要求都唔同!就等於你同我的手事手法不一樣!只要自己可以就可!(非 ...
你上得來呻辛苦,人地叫你做少D,降低D要求,減少 workload, 你又話人地唔明白你。。。。咁點俾意見你?既然你覺得你做既每一樣野都係必須,咁我只可以祝福你一日有48小時去做哂D野啦
btw, 你咁高要求真係唔好請姐姐,反正就算佢24小時不停做,都做唔到你要求。。。

珠媽    發表於 16-5-16 17:29

子爵府

我從來都覺得FT mom 唔易做, 係真係冇工人幫手既真正FT mom, 我好佩服你地, 為家庭付出, 但有時吃力不討好. 不過相信你d小朋友大左會明白媽媽付出的一切.

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

小朋友細咪要4,5機3
6,7次地囉。。
要保持地面乾爽 一日一次點夠
講真會越大越好

大宅

回覆樓主:

好明白,其實身邊個位係好重要,老公讚下老婆,講下辛苦哂,老婆都开心D,最重要老公幫下手,做小小都好呀,搵D時間只是爸爸与小朋友相處(看書,玩玩具等),這樣媽媽也可以休息下。(媽媽多數做家務,冇得休息)

我好羨慕我朋友,爸爸好看重親子時間,回家吃飯後,便跟小朋友玩,看書,沖涼(仔仔5歲,父子一齐沖)。我老公吃飯後便打機和上網。

子爵府

回覆樓主:

1日吸6-7次地? 我有冇睇錯?

男爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

一日吸幾次塵我就明白,因為有時小朋友食嘢跌到一地都係!但一日洗咁多機衫真係好誇張

水晶宮

你好野 發表於 16-5-16 09:28

每人要求都唔同!就等於你同我的手事手法不一樣!只要自己可以就可!(非 ...
你而家都為左家務, 仔女,老公打機唔開心, 係時候要檢討下, 睇下有咩可以改善.

咁家務可唔可以減少/簡化呢? 講真一日幾機真係太多了, 你睇下可唔可以2日才一機? 毛巾點解要密密洗呀? 仲有, 你有貓, 真係好多野要做.

另外, 如果你覺得仔仔比家務重要, 就要簡化家務, 做最基本既. 之後就多D時間管教/陪伴個仔. 而且佢有ADHD, 你唔處理好自己情緒, 點處理佢呀!

你老公打機, 有幾過份先? 我會選擇唔理佢, 費事煩多個, 家嘈屋閉咪仲煩

珠媽    發表於 16-5-16 17:30

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

家家有本難念的經,加油呀!不論係全職媽媽定係在職媽媽,只要係盡責上心嘅媽媽都唔易當。 樓主,都要抽少少時間比自己,放鬆下。

子爵府

安慰下樓主~
我係working mom, 老公都一樣唔係好幫到手
我都有爆發既時候, 所以我都明
我有工人, 但兩個小朋友有時淨係要媽咪, 比十個Daddy或工人佢地都冇用
以前我會攬晒上身自己照顧小朋友, 覺得咁先係好媽媽, 加上自己要返工對住小朋友時間唔算多; 但後來覺得自己頂唔順, 唔夠訓又冇私人時間, 係怨住來照顧小朋友
樓主儘量安排自己時間去relax啦, 小朋友返晒學就抖下做自己開心既野; 其實咁樣抖一抖, 一陣湊小朋友會感覺輕鬆D.
同埋訓練下小朋友自理及幫手做家務, 小二有ADHA係麻煩D, 但應該都可以train到佢分擔家務, train大既幫細既著衫換衫, 細既幫大既執衫...etc...
佢地越來越大你會冇咁忙呢D瑣碎野, 不過忙功課

珠媽    發表於 16-5-16 17:32

男爵府

QKmommy 發表於 16-5-16 10:16
你上得來呻辛苦,人地叫你做少D,降低D要求,減少 workload, 你又話人地唔明白你。。。。咁點俾意見你?既 ...

你會否諗多左?我意思係:我唔覺我有潔癖同強迫症!其他意見我冇話唔接受!

複式洋房

有小朋友地下乾淨好重要,我都係成日吸住個地,轉個頭又勁多塵粒.

樓主, 我明呀... 一齊呻完,繼續做

侯爵府

seaman1982 發表於 16-5-15 22:33
點解要吸六七次地同洗四五機衫?
係囉, 我都有同樣嘅疑問?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

加油,其他人講乜都無用

人人要求唔同,你要好好享受成果,唔係你做咁多就好似好無謂啦

首頁
34567...9

尾頁

跳至