自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

男爵府

其實這些問題應刻係你生之前諗,
現在諗來做乜

大宅

回覆樓主:

有無諗過其他做人都係逐漸步向衰老,死亡,其實無咩意義?

好多嘢唔係只睇結果,享受過程先係最重要

cheers88816    發表於 16-6-13 21:21

公爵府

2024年龍年勳章

vivibabyvivi 發表於 16-6-13 11:03
我好憎好多媽媽自稱偉大
我覺得我媽媽真係好偉大架. 佢係上一代老人家, 真係只有付出, 為了子女成世人都無點樣享受過. 我又見有人為左綜援或無精神寄託生下一代, 無能力無責任, 呢 D 就同偉大扯唔上關係.

大宅

同自己心愛人可以共同計劃,生一個大家的愛情結晶品好奇妙的感覺會自然出晒來,兩公婆去教導下一代話題又會多啲,家庭歡樂又熱鬧啲仲有仔女樣貌又好奇妙地一係似老公或似我這一切小孩成長中其實一直是陪緊我和老公所以我都無諗過仔仔會日後有咩回報報答,其實養孩子心路過程都很不錯

cheers88816    發表於 16-6-13 21:22

大宅

elcowu 發表於 16-6-13 09:13
其實到宜家我都唔明點解要生小朋友。你要提供好多資源比佢,有時想同朋友食餐飯都要左度右度。果時一年可以 ...

作為媽媽,我無乜計算自己對佢付出幾多,反而我覺得小朋友帶比自己好多歡樂,同埋感覺好似可以重新活多一次童年

公爵府

其實到宜家我都唔明點解要生小朋友。你要提供好多資源比佢,有時想同朋友食餐飯都要左度右度。果時一年可以 ...

吸煙,飲酒,賭錢都一直有人做緊,對我嚟講完全無意義,百害而無一利的。咁佢地點解要做?
對住自己小朋友,在我嚟講係一件好幸福的事,其他枝節,只係生活的一部分。有無意義,有無收獲亦都係生活的一部分。

伯爵府

回覆樓主:

本人绝对係越老越孝順&想痴實父母嘅人!
所以我深信我仔女第時都一樣,
因為明白身教好重要!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sn0629 發表於 16-6-13 09:28
你講到咁,令人覺得你本身對父母也唔多好。
母愛是很偉大的,只要看見囝囡開心,自己也會很開心。
得0既比 ...
做父母嘅感覺, 非三言兩語可形容,未曾切身體會,根本冇可能明白,要做過父母,先會明白到,見到孩子病,會寧願病喺自己身上,都唔想孩子受苦,嗰種切膚感受,唔可以用功利價值去衡量,因為當中包含咗愛,當然,唔敢講100%父母都係咁,但肯定大部份都會係。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實到宜家我都唔明點解要生小朋友。你要提

原帖由 elcowu 於 16-06-13 發表
比廿年你做父母身份同體驗

珍珠宮

畀面勳章

你覺得自己要不停付出十幾廿年, 咁你會唔會都覺得呢十幾廿年裡面, 小朋友都帶比你好多歡樂. 如果有, 咁即其實你不是只有付出, 都有收𤡀的

cheers88816    發表於 16-6-13 21:25

大宅

回覆:生小朋友嘅意義

其實我同樓主有同一個諗法
而且,現世界太亂,太多病態人,生佢出黎好似帶佢黎受苦
自己又抱負住重大責任,失去自由,真係唔知為咩
或者大家會講,生小朋友不為什麼,不為回報
其實因為呢到係bk,所有認同生小朋友的比較多
外面(特別有事業,成就女性)會認為自己一個(冇下一代)更開心
可能將來諗法會變,但至少係我廿多年人生,從來唔想有小朋友
當然,若有意外,我會生,會好好養育,只因呢個係自己骨肉

good_pig    發表於 16-6-13 23:13

子爵府

我從不求回報,有小朋友嘅生活係無小朋友嘅人感受不到,又或者根本小朋友帶俾佢地好多煩擾,所以先有這個想法。

同埋其實喺生之前多點二人世界,多點享樂,到生左之後,我已經覺得自己之前已享受夠,我最喜歡旅行,起碼生之前去過好多地方玩,而家有了小朋友就無期望再去玩,我寧願每日對住小朋友,一步都唔想離開。
心態好重要,視乎你點樣睇,唔好下下覺得認命就得。認命真係好負面,應從另一個出發點去睇。

cheers88816    發表於 16-6-13 21:27

子爵府

zjz 發表於 16-6-13 09:39
我覺得養育小朋友時自己也會從中學習而且鞭策自己做好。得到的不只係物質上的回報。 ...

子爵府

回覆樓主:

如果生小朋友要計回報,整定你會唔開心。其實喺佢哋成長過程中,自己從佢哋身上得到前所未有嘅滿足同快樂。同時,亦係自己學習成長,重檢自我嘅好機會。當自己同小朋友一齊成長,亦係一件好快樂嘅事。

大宅

回覆樓主:

生小朋友既意義係繁衍後代,生物本能。但因為少數人唔生人類都唔會絕種,所以而家可以揀唔生。

大宅

母性吧,無得解
遇到真心相愛嘅人,大家想有一個家,有自己的下一代
我無諗太多咩回報呀辛唔辛苦之類,同另一半合力好好愛小朋友到長大就好,雀仔都懂呢個道理

大宅

回覆樓主:

結婚後,有咗小朋友令我覺得婚姻更有歸屬感 小朋友有爸爸媽媽陪伴,爸爸媽媽有孩子陪伴,很美好!

男爵府

咁你唔好生小朋友就得啦,少個人掙

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

有時我會諗得灰過你 ~ 睇吓而家生活環境都唔知為乜,

尤其是有時聽到 D 好無聊的預言話世界沒日, 會擔心子女.

好彩好快又有翻正能量.

男爵府

未生之前,成日會諗人生的意義..

到生咗之後,令我明白開心原來好簡單

人生的意義係每日都要開開心心咁過, 因為人生長短唔到你話事,只可以選擇點過

而湊小朋友雖然辛苦,但係佢哋俾到我0既快樂係無其他嘢俾到

其實生完你都可以過自己人生,繼續去旅行,出街食飯.只不過你可能會掛住仔女啫

cheers88816    發表於 16-6-13 21:29

首頁
34567...12

尾頁

跳至