自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

同感,點解要環保,就係人口太多,所最吾環保嘅行為就係生育!

翡翠宮

Umelee 發表於 16-7-11 16:41
但係我有兩個朋友生完B後,幾個月就生乳癌,醫生話基因突變,最後兩個都走了兩個小朋友都係五 ...

咁其實呢D都係咁講姐,冇話一定會點或一定唔會點.....

我都有朋友個表姐,30歲左右都係乳癌,走左....好可惜!

大宅

hoho1119 發表於 16-7-11 09:07
雖然有3個,有時覺得世界變得可怕,我死左,佢地仲要受。
我都覺得呢個世界越來越可怕,但既然生咗就盡量讓下一代對未來有希望!加油!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

我覺得女人有權過自己想過既生活, 如果同夫家竹門對竹門, 大家咁高咁大, 更加無條件迫生仔啦., 除非係李XX家族.

大宅

bkfans 發表於 16-7-11 10:51
係人生仔唔生仔都係睇自己情况,幾时有睇国家同世界。
但都唔排除有啲人諗嘢比較宏觀啲,會想想自己作為地球村一份子應唔應做某啲行為,e.g. 生育

大宅

Catcatlove 發表於 16-7-11 13:33
地球資源因為人口膨脹而造成極大競爭,無論食物土地能源都唔夠,下一代一定競爭大,淨係大家下一代切身既學 ...
非常同意,睇得通呢個惡性循環o既就寧願唔生,唔想參與呢場競爭

大宅

chihuahuama 發表於 16-7-11 14:48
環唔環保呢樣野, 自己做到幾多得幾多啦
眼見而家d 家長見乜買乜, 買到成屋都玩具,物資.我就唔會跟風
而家家 ...
cake smash係點玩法?即係掟蛋糕?
啲阿媽咁樣浪費食物,真係諗起都心痛…佢哋咁樣仲點教仔女珍惜食物,一啲說服力都無啦,唉!

珍珠宮

回覆樓主:

可能係某人的下一代另到地球人绝種!

禁止訪問

珍珠宮

引用:Quote:goat 發表於 16-7-11 08:50 婦科醫生

原帖由 薯圈 於 16-07-11 發表
算啦!如果講到人類係破壞環境而唔應該生咁多出來,長命一樣係破壞環境,所以生野都無所謂啦,最好唔醫, ...
生細路時邊會諗到咁偉大,為人類文明,諗起都打冷震

大宅

irischowys 發表於 16-7-11 10:03
我生了兩個,覺得擔心多過開心,可能我太多顧慮,亦唔信咩夭生天養。所以我常對仔女說可以的話不要生兒育女 ...

Jm加油!唔好太緊張,最緊要做好身教,培養仔女做個良好公民同埋有正確嘅價值觀,其他就隨仔女自己發展+體驗吧

大宅

tonghomama 發表於 16-7-11 18:03
喜歡生就生, 吾想生就吾好生! 我喜歡有自己嘅孩子!

問題天天都多! 以前營養醫療都差, 未又系有人生! ...

係呀,人點會因為營養醫療差而唔生?睇吓非洲咁多營養不良BB就知啦

侯爵府

一個香港小孩的物資可能比十幾個落彼國家的小孩多,先進社會製造大量圾垃,破壞環境後就話要環保, 阻止落後地方發展, 將自己的廢物送到未開發地區. 再話人地係低等人不應多生育. 所謂高教育程度只可自己享受而不能平等待人, 不知是可憐定可笑.

大宅

引用:Quote:happyfamilyday+發表於+16-7-11+07:2

原帖由 siu-mai 於 16-07-11 發表
只恐怕知識份子不願投身教育落後地區控制人口,淨係識買買買、玩樂旅遊享受人生,到最後咪又係淪為破壞地 ...
咁又唔好咁悲觀,要知道無國界醫生都係知識份子。

男爵府

回覆:女人不應該選擇不生育?

自己計劃自己生唔生幾好丫,其實一家就算平平凡凡都可以好滿足,視乎你心態或者點教小朋友。物競天擇,適者生存,就算有冇人類結果都一樣。

公爵府

引用:只有知識份子不生育,反而令地球環境更差。

原帖由 happyfamilyday 於 16-07-11 發表
只有知識份子不生育,反而令地球環境更差。
所以我贊成優生,教育貧窮地區人士控制生育,鼓勵知識份子多生 ...

大宅

yeunghung 發表於 16-7-11 19:27
一個香港小孩的物資可能比十幾個落彼國家的小孩多,先進社會製造大量圾垃,破壞環境後就話要環保, 阻止落後地 ...

講得啱,先進國家雖然資訊發達,人民知識水平較高,理應有較高環保意識,但同樣地,佢哋高水平嘅生活係靠好多能源&物質去維持,過程中對環境嘅破壞絕對遠超落後國家!

之前睇TBB世界零距離,有一輯介紹不丹人嘅生活,不丹雖然比較落後,但佢哋好重視保護自己嘅土地,唔會盲目追求社會經濟發展,最impressive係佢哋雖然已經係畀群山林木包圍,但仍然規定人民砍伐一棵樹後要種返3棵樹!反觀香港,為咗保住郊野公園、紅樹林、農地等大自然環境唔好畀人破壞,有心人需要花幾多精神時間同政府、大財團甚至原居民角力,我就覺得香港呢啲所謂先進地方、文明社會真係得啖笑…一講到搞地產、起三跑等項目帶來幾多經濟效益,咪又係乜生態保育都唔理

大宅

goat 發表於 16-7-11 18:11
生細路時邊會諗到咁偉大,為人類文明,諗起都打冷震

其實都唔係咩偉大嘅想法,呢個地球係人類下一代&下下下…一代住嘅地方,想保護自己住嘅地方又點解會打冷震呢

大宅

回覆樓主:

想未來環境好,從自己做起。唔係一路嘆冷氣食牛排,話其他人無知識亂咁生,其實只不過乾淨自己污糟人地。

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

不能生育的人,就係物競天擇。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

首頁

尾頁

跳至