自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

純人壽可以由細買到大㗎咩? 最早都要夠18歲。樓主朋友幾細開始買?

伯爵府

+3金熱血

難相處 發表於 16-8-28 00:23
或者我心地唔好吧......
佢同我講話唔想供,但佢爸鬧佢不孝,話份保險係保障佢媽。
...

純人壽有年期,通常早期供係畀貴,後期供是平的,然後拉勻一個數。所以早買供個個係畀貴些。你朋友父母係早些畀等你朋友大左唔洗畀咁貴。

你朋友父母希望朋友大左保障返自己好正常。我大學畢業出來時,想到父母供左我21年,如果一畢業就死左,佢地人又老又無依無靠,所以即刻買左供人壽畀佢地。如果份人壽細細個供開,我的供額可以細點。

我父母認識sars去世一位女醫生父母(不是彩虹那位),她父母供了她27年,就工作幾年就離開。我們雖然覺得醫生們偉大,但對她們父母無依無靠卻沒有一點幫助。一份純人壽更實際。

伯爵府

+3金熱血

難相處 發表於 16-8-28 01:57
自己買感覺又唔同,正如你會唔會幫你仔女買份純人壽,受益人寫你老公?
不過睇完大家回覆,唔知係我表達得 ...

你的想法是搭錯線啫。你覺得有儲蓄成份等於留番d野畀個仔。但其實有儲蓄=純人壽+投資。純人壽畀既保費係最低,你朋友都eeoo。一份有儲蓄供款比純人壽供款貴幾倍,卻因為已有些少紅利而肯落搭。你朋友的思維也不是省油的燈

勸你問問大力叫佢講下純人壽同有儲蓄既分別,你就知你朋友父母係非常理智

大宅

mwmyway 發表於 16-8-28 04:00
一個月幾百蚊甘貴,唔應該係純人壽,就算係都應該有saving成分,正常只會為仔女好咯。你唔好挑破離間啦。
...

純人壽一個月要二佰幾,無儲蓄成份,我家姐早幾年有買過,我朋友係幾多佰我唔確定,不過佢係同我講無儲蓄成份,我從何挑撥離間?我係真係覺得為子女買純人壽好奇怪,如果有儲蓄成份又另當別論,問題出在無儲蓄,純粹買個仔萬一瓜咗有得賠。

大宅

anpanmenbaby 發表於 16-8-28 04:19
你d思想咁老土,老一輩先會咁諗

的確係,我從無想過要幫個仔買純人壽,我無覺得呀仔要保障我啲乜。

大宅

spikenard 發表於 16-8-28 06:31
樓主你要思想豁達d先得,買人壽是1個好負責任的行為,點解? 因為當自己88左,唔好理係年青定老先走,嗰 ...

究竟係我理解純人壽有錯定我表達能力唔好,我朋友所講純人壽係無得供滿,同旅遊保險一樣,買就有得保,斷供就乜都無,唔存在「供斷放係到」。

大宅

潘高壽 發表於 16-8-28 06:33
錯晒⋯⋯想法錯晒
我都有買,我身邊都好多人買。經濟容許便買!

我身邊真係只有而個朋友係爸幫仔買無儲蓄成份純人壽保險。

大宅

pochario 發表於 16-8-28 07:17
純人壽可以由細買到大㗎咩? 最早都要夠18歲。樓主朋友幾細開始買?

佢有四張幾,應該過咗18。

水晶宮

難相處 發表於 16-8-28 08:11
究竟係我理解純人壽有錯定我表達能力唔好,我朋友所講純人壽係無得供滿,同旅遊保險一樣,買就有得保,斷 ...

唔好意思表達唔清楚,我指係供到一定年期由紅利滾存唔駛再注錢入去,就等如供斷冇分別

大宅

786 發表於 16-8-28 07:53
你的想法是搭錯線啫。你覺得有儲蓄成份等於留番d野畀個仔。但其實有儲蓄=純人壽+投資。純人壽畀既保費係最 ...

可能我真係搭錯線~
我從來以為無儲蓄成份既壽保係無年期,無紅利滾存繼續供,一定要供到升仙,我估我朋友都可能係咁以為,所以佢覺得自己唔會早死過父母,根本無需要供多一份。

男爵府

難相處 發表於 16-8-28 08:03
的確係,我從無想過要幫個仔買純人壽,我無覺得呀仔要保障我啲乜。

照計買保險都係呢個concept, 所以你朋友個CASE(我覺得)都幾奇怪

伯爵府

+3金熱血

難相處 發表於 16-8-28 08:28
可能我真係搭錯線~
我從來以為無儲蓄成份既壽保係無年期,無紅利滾存繼續供,一定要供到升仙,我估我朋友 ...

通常年期都係去到60歲。
不過,你朋友覺得無咁早死....人有知無乞兒,也不會有保“險”啦

大宅

樓主想法仲古怪
幾歲時候屋企已經有幫我買人壽保險
早期的保險無而咁多款式同選擇,如果被保人認為有問題就cut囉,唔好話老人家咒後生的死
我而家買保險受益人都係寫媽媽,完全無問題喎

大宅

spikenard 發表於 16-8-28 08:22
唔好意思表達唔清楚,我指係供到一定年期由紅利滾存唔駛再注錢入去,就等如供斷冇分別
...

幣!其實係咪我理解錯誤,無儲蓄成份純人壽唔係無紅利架咩?我一直以為要供到bye bye。

大宅

vivi_meow 發表於 16-8-28 08:28
照計買保險都係呢個concept, 所以你朋友個CASE(我覺得)都幾奇怪

終於有第二個人同我想法接近。

伯爵府

+3金熱血

難相處 發表於 16-8-28 08:28
可能我真係搭錯線~
我從來以為無儲蓄成份既壽保係無年期,無紅利滾存繼續供,一定要供到升仙,我估我朋友 ...

紅利不是天跌落黎。你要畀既有儲蓄保費係貴幾...幾十倍。因為這部份是投資成份得來的。

作個比喻,純人壽供月100蚊有100萬。那麼,有儲蓄可能是月供10000蚊才有100萬。咁這樣可能迫你朋友每月供10000蚊不是100蚊。你朋友結果唔供斷左佢拿走了紅利幾萬吧。結果你朋友父母供左個仔咁多年連份對自己臨老既保障都無。

如果只係叫個仔供100蚊,咁就算個仔唔落搭,咪只好自己繼續供,都供得起。

大宅

786 發表於 16-8-28 08:31
通常年期都係去到60歲。
不過,你朋友覺得無咁早死....人有知無乞兒,也不會有保“險”啦
...

我同我朋友一樣,我唔覺得仔女會早死過自己,都唔覺得我仔需要保障我啲乜。
如果咁想法係心地唔好或唔夠開放,我認!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆:爸爸幫仔女買人壽保險

有咩咁出奇?!父母退休之後,家庭支柱就係仔女, 有咩3 長褲短,真係大問題喎, 你唔覺咩?

放下自在

伯爵府

+3金熱血

難相處 發表於 16-8-28 08:48
我同我朋友一樣,我唔覺得仔女會早死過自己,都唔覺得我仔需要保障我啲乜。
如果咁想法係心地唔好或唔夠開 ...

我無覺得你心地唔好或唔開放。只係你看不到另一個角度而己∼就是你小朋友大左真係早走過你(希望你唔好覺得我心地唔好咒你才真∼∼我是以事論事,尤其我們的論題是純人壽保險)

伯爵府

難相處 發表於 16-8-28 08:48
如果咁想法係心地唔好或唔夠開 ...
我明你想法,我都覺細細個就只買份純人壽而其他乜都唔買的確係怪怪地,我仔出世我只買佢買住院,同一時間反而係加大埋我老公份純人壽

不過我相信只係每個人計數都唔同,又未至於話係咒個仔嘅

首頁
34567...13

尾頁

跳至