自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

兒科有頭等房既咩?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

littlesister 發表於 16-9-6 18:23
兒科有頭等房既咩?

我之前問過,威爾斯有,但而家唔肯定,你可以打去問問

禁止訪問

水晶宮

其實公務員福利除了舊制有長棒和津貼比仔女讀書,其他真係麻麻地,某d私人公司好好多。

我知朋友的公司福利:
1. $50租遊艇
2. 子女教育allowance, 實報實消,每月上限一萬一位小朋友。
3. Bonus 好勁
4. 全家頭等c+ medical
5. 包全家牙醫
6. 每月有八千旅行津貼,可以c/f

子爵府

引用:Quote:natjosejim 發表於 16-9-6 16:19 公

原帖由 msanubis 於 16-09-06 發表
咁我朋友呃我, 佢話有
佢本來排緊一條隊
醫生知佢係公務員, 建議佢排另一條FOR公務員的
應該係排街症就會有優先嘅...

我個朋友係公務員...有次零晨3點去排急症(高燒41度多,發冷)....排到差不多七點先有得睇,咁大家覺得公務員係咪優先睇呢?!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:公務員及其家屬可享有的福利

公務員有幾好福利呀?d人咁都眼紅?!而家講緊政府醫院咋,大把私人公司包私院門診同住院啦!公務員家屬使鬼理呢d人,覺得公務員好福利自己又唔考?如果自己公司福利乜都冇,就諗下自己點解無本事,唔可以入到福利超好嘅公司做,係度話人不如諗下點增值自己好過。

珍珠宮

引用:Civil+servant+has+another+queue+to+give+

原帖由 micsin 於 16-09-06 發表
Civil servant has another queue to give birth
唔係咁搞笑下化!唔通叫非公務員果位產婦忍住唔好生,等公務員產婦生完先到佢?

子爵府

引用:我好少為呢啲事出post,唔想搵嘢嘈,但真係

原帖由 ChristieMing 於 16-09-06 發表
我好少為呢啲事出post,唔想搵嘢嘈,但真係覺得好委屈,唔明點解每次公務員有什麼福利,有什麼加薪,就會有 ...
係囉…我都唔明點解啲人係咁...
我個朋友係減咗幾仟蚊人工入去做啲低級工作,其實考入去只係求安穩。同埋周邊嘅朋友都話我呢個朋友點解減咁多人工都入去做...到而家三年啦…個人工總算高返少少。但係都高唔過之前份工(暫時)...
我覺得人各有志,同埋食得喊魚抵得喝...葡萄人地福利好啲同時,唔該睇下人地之前自己想要乜嘢先啦!
同埋提一提個班葡萄人,公務員亦都要交稅嘅....唔好再講乜嘢嘥晒納稅人啲錢!!!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

算罷啦,私人工雙糧、花紅、婚假、白事假、生日餅咭、睇私家醫生claim番錢、annual dinner連大抽獎… 呢d公務員都冇啦。
一句講晒,佢有妳冇係妳活該; 妳有佢冇就要槍斃。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

cherrieloy 發表於 16-9-6 16:29
如睇街症,同其他市民一樣要打電話約,同一條隊黎嘅,但如你嗰區有公務員診所,可睇公務員診所,少啲人, ...

公務員診所仲難約
打幾廿個電話都無人聽
一係就無位
一係就第日,
我病就唔等啦咁辛苦
情願睇私家

珍珠宮

引用:算啦jm,唔好唔開心唔好激氣,好多白痴都以

原帖由 願我能 於 16-09-06 發表
算啦jm,唔好唔開心唔好激氣,好多白痴都以為公務員係唔駛做+hea+懶+乜都終身免費+唔駛交稅㗎啦,佢地成日 ...
我都係咁話!吹得我脹呀?

男爵府

happytabo 發表於 16-9-6 18:17
嘥鬼氣, 巴士司機有員工福利, 家屬搭車唔洗錢, 航空業既有平價機票, 有d大公司, 包埋一家大細醫療, 包埋入 ...

男爵府

引用:Quote:natjosejim 發表於 16-9-6 16:19 公

咁我朋友呃我, 佢話有
佢本來排緊一條隊
有,要做檢查果d有另一條隊,快好多。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

macca 發表於 16-9-6 18:47
我都係咁話!吹得我脹呀?

伯爵府

引用:算啦jm,唔好唔開心唔好激氣,好多白痴都以

原帖由 願我能 於 16-09-06 發表
算啦jm,唔好唔開心唔好激氣,好多白痴都以為公務員係唔駛做+hea+懶+乜都終身免費+唔駛交稅㗎啦,佢地成日 ...

問務員公屋褔利都係死罪

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

x00_00x 發表於 16-9-6 18:34
應該係排街症就會有優先嘅...

我個朋友係公務員...有次零晨3點去排急症(高燒41度多,發冷)....排到差不多七 ...

睇街症係優先,但得嗰10個8個籌,無論天氣3x度/2度,都要晨早就去排隊,額滿即止。
急症室冇公務員隊的,跟廣大市民一樣,依嚴重性分流,出院都要埋單,平幾十蚊日。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

睇嚟佢地所追求嘅係共產制

男爵府

咁我朋友呃我, 佢話有
佢本來排緊一條隊
http://www.csb.gov.hk/tc_chi/admin/benefits/64.html

加 強 診 斷 服 務

伊 利 沙 伯 醫 院 新 設 的 G 座 造 影 中 心 , 已 於 二 零 一 一 年 一 月 三 日 啓 用 。 除 了 由 醫 管 局 轄 下 醫 院 提 供 的 診 斷 服 務 外 , 該 造 影 中 心 亦 提 供 一 般 電 腦 斷 層 掃 描 、 磁 力 共 振 掃 描 和 超 聲 波 掃 描 服 務 , 專 供 公 務 員 及 合 資 格 人 士 使 用 。 已 在 就 診 的 醫 管 局 醫 院 預 約 電 腦 斷 層 掃 描 / 磁 力 共 振 掃 描 / 超 聲 波 掃 描 服 務 及 不 須 入 住 醫 院 接 受 所 需 服 務 的 公 務 員 及 合 資 格 人 士 ( 在 九 龍 中 聯 網 醫 院 門 診 就 診 而 有 需 要 接 受 電 腦 斷 層 掃 描 / 磁 力 共 振 掃 描 / 超 聲 波 掃 描 服 務 的 公 務 員 及 合 資 格 人 士 , 伊 利 沙 伯 醫 院 會 直 接 為 他 們 在 G 座 造 影 中 心 預 約 ) , 可 聯 絡 G 座 造 影 中 心 ( 電 話 : 3506 5711 ) ,* 查 詢 能 否 在 該 中 心 預 約 更 早 的 診 斷 服 務 。* 有 關 安 排 的 詳 情 , 公 務 員 及 合 資 格 人 士 請 參 閱 詳 細 說 明 。 有 關 服 務 的 概 要 已 載 列 於 單 張 內 。 本 局 並 會 定 期 更 新 有 關 造 影 中 心 提 供 的 各 項 掃 描 服 務 的 輪 候 時 間 , 以 供 公 務 員 及 合 資 格 人 士 參 考 。

子爵府

引用:Quote:x00_00x 發表於 16-9-6 18:34 應該係

原帖由 Giant 於 16-09-06 發表
睇街症係優先,但得嗰10個8個籌,無論天氣3x度/2度,都要晨早就去排隊,額滿即止。
急症室冇公務員隊的, ...
咪係囉…
但葡萄人見到又覺得呢啲係公務員福利,跟住又無限放大!真係唸唔明

伯爵府

樓主出呢個post 簡直大快人心,呢D咁既人,查清楚先黎串人啦,懶巴閉,一問口就得罪人。

首頁
34567...9

尾頁

跳至