自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

sabun 發表於 16-10-4 16:26
好兩難選擇!今天呀女看矯齒科,牙醫話要脱四隻牙,然後才上cool,要cool3年,之後一生睡覺都要帶固定器, ...

我妹d牙都唔點,開頭話脱10幾隻, 我媽問我,我話痴線!10幾隻咁不如全部唔要整假牙,之後睇第二個話6隻,真係最少6隻,唔係cool唔到,我妹依家笑都露齒,以前係唔會笑,黑口黑面咁,因為外人會拎我同個妹比較,會話做咩d牙咁核突 cool都好快d cool, 香港多左人cool, 唔會俾人笑ga la

大宅

如果好小事, 可以再想, 但如果太差, 最好快D做, 遲左效果已唔同, 棚牙好緊要!

公爵府

回覆樓主:

睇多幾個牙醫,我睇專科又要脫4隻,睇另一個,已cool完,唔駛脫,只cool一年,固定器是晚上睡覺先戴,戴到大牙出為止

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

mickey2013 發表於 16-10-4 17:03
我排牙唔太好,但幾個專科牙醫都話要做大手術先有用, 唔做既老左牙會蝕/好易出事, 十幾歲個時呀媽問我做唔做 ...

我自己都係冇做, 醫生話我要做顎骨手術又要脫4隻牙所以冇做除非真係非常影响儀容, 否則靚少少真係唔會做.
其實一聽要脫4隻牙已經唔想做, 心理上會覺得多一隻牙點都好過少一隻, 我見我媽年紀大, 牙有問題, 就係日日擦牙冇蛀冇爛都會因牙肉鬆脫,D牙留唔住, 用自己真牙食嘢點都好過用假牙, 而且做假牙牙托都要有真牙COOL住先唔會甩, 真牙長期受力又會易爛易鬆. 種牙又係好辛苦, 食唔到瞓唔到. 所以寧願留番D真牙, 可能老時科技進步,真牙可以有其他用途

mickey2013    發表於 16-10-5 11:22

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mielmiel 發表於 16-10-5 10:20
我女睇過2個矯齒醫生,1個要脫4隻牙另1個全完冇脫牙,醫生話脫了牙做到100%靚,唔脫就95%啦。

4隻牙喎, ...

你既意見好值得參考呀!如果比我,我都情願95%靚但唔想剝4pcs牙

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

木土土 發表於 16-10-5 10:40
正真搵矯齒專科睇
請問有無推介? 唔係好識...

男爵府

其實cool真係自信好多
我當年係自己搵錢自己去搵醫生整
整完真係笑多左同埋吾會成日用手遮住個口

伯爵府

97+01 發表於 16-10-5 01:47
請問你的固定器在牙齒前面係咪都有條鋼線㗎?
我個女啱啱第一日帶固定器,佢話頂住條脷,講野黏脷根,成日 ...

我以前戴過一款係膠牙套,每晚都要戴,但俾我咬到爛同作嘔,之後就整左永久固定器,係喺牙齒後面的鋼箍,戴左已經十幾年,之後已經甩晒
而家唯有補牙補返大啲牙"la"
芭芭拉

男爵府

我個女! 我求佢cool牙求左兩年佢都唔肯cool啊!!!!!!!!!!!

珍珠宮

熱血金章

sabun 發表於 16-10-4 17:35
多謝你們意見!
我講多少少,我個女D牙好大隻,又迫,前前後後不齊,冇哨牙,醫生真的話要帶一世固定器㗎! ...

有邊個父母唔緊張,唔通只條黑路佢行嗎?
食唔到,牙肉痛,都係每次cool緊左果兩日先會的。好多人都一路cool牙一路肥。
到左拆cool果日,一切都會唔記得晒。只想對住塊鏡笑。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

回覆:有冇人不讓仔女箍牙㗎?

我好想箍但細個阿媽唔比

男爵府

其實點解要佢將來大個自己比錢?
如果無能力既, 無得好講, 但做家長既, 負擔得到, 都想自己仔女儀表好D, 唔知第時條路係O米一定易走D, 無人咁講, 但儀表好D, 個人有自信D, 就已經係一個優點, 我都mock左4隻牙, 以前削牙, 簡直係人生黑暗時期, cool牙除左靓, 仲俾人清潔感覺, 而事實都係, 牙齊D清潔都易D, 唔好下下覺得呢D野, 係要得佢自己搵錢先自己俾錢cool, 唉, 呢個年代, 做家長既, 自己死慳死抵, 都俾自己小朋友行條好路, 唔好覺得仔女係負擔,俾佢基本生存既野就夠, 其實, 見到自己仔女開心左, 靓左, 自己都應該開心啦, 不是嗎?
當你我媽都係咁同我講, 自己搵錢先cool, 所以我對呢返見解特別有感觸

Hotpot-baby    發表於 16-10-5 20:18

男爵府

sabun 發表於 16-10-4 17:35
多謝你們意見!
我講多少少,我個女D牙好大隻,又迫,前前後後不齊,冇哨牙,醫生真的話要帶一世固定器㗎! ...

我都唔係有錢,不過阿女D牙唔夠位,棚牙打風咁亂,佢自己因為D牙晤靚,影響自信心,佢自己話就算辛苦都會cool,加上影響咬合,咬合唔好亦影響食慾同消化(因為咬得唔夠碎),佢個胃都唔好!所以我幾辛苦都慳D$出來比佢cool!我自己D牙都唔算齊,細個不知幾想cool,但屋企冇$,以前都咁多呢方面資訊!
E個年代,中小學生cool 牙好常見,個個都辛苦架啦,又洗乜擔心。
第時大個先自己比$cool?到時仲貴,跟住出來做野,米仲影響儀容。除非佢D牙只係輕微歪,你個女要cool 咁耐,都應唔輕微啦

珍珠宮

想問脫4隻牙時耍全身麻醉嗎?咁後生全身麻醉有冇副作用?例如冇記性?因呀女未考公開試

男爵府

sabun 發表於 16-10-5 17:04
想問脫4隻牙時耍全身麻醉嗎?咁後生全身麻醉有冇副作用?例如冇記性?因呀女未考公開試 ...

應該唔會一次過脫哂4隻嘅,通常會每次會脫同一邊的牙,亦無需要全身麻醉咁嚴重!你係米過份憂慮左?其實你有疑問同憂慮,絕對可以問E生,佢地都有責任解答你嘅問題⋯⋯唔需自己嚇自己

象牙宮

想問脫4隻牙時耍全身麻醉嗎?咁後生全身麻醉有冇副作用?例如冇記性?因呀女未考公開試 ...
通常唔會一次脫,醫生分開一邊做完另一邊,才便佢地食野,唔洗全麻的.

侯爵府

下?大個有本事自己cool?唔係呀嘛?俾人由細笑到大。我一定要佢cool.但會問幾個牙醫意見

大宅

sabun 發表於 16-10-4 16:26
好兩難選擇!今天呀女看矯齒科,牙醫話要脱四隻牙,然後才上cool,要cool3年,之後一生睡覺都要帶固定器, ...

當然cool la!! 我當年都係脫4隻牙 一生都要帶固定器
而家30 歲 都仲帶緊 排牙靚到呢
信我值得架

子爵府

回覆樓主:

cool 牙為外觀,外觀對自信好重要。早做早享受。

我細個比人笑哨牙,改花名。箍完牙靚晒,個人自信心都大咗。入到 U 識朋友拍拖搵工都開心。

子爵府

我脫4隻牙先箍,不用全麻,打麻醉針。當年我中五 cool, cool 住考 CE AL,照入到 HKU。

首頁

尾頁

跳至