自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

回覆:大肚婆需要坐可以出聲

認同!自己都大肚過,自覺人地唔係應份讓俾我坐!我戈時因為瘦,唔似大肚婆,試過有人鬧我唔讓老人家同小孩,我真係即刻企起身讓,唔想嘈,結果一起身見到個肚,個個叫我坐番低,咁樣鬧我有乜為,現實啲講,如果我老,但係健康企到嘅,一樣可以讓人坐,我好細個,我爸爸就叫我讓俾人坐啦~無話因為我係細,就要坐!
所以係好多時上到車,我都會抱住,人地都有需要嘅心態,有時係fb見到啲媽媽群,入面啲大肚媽媽係度鬧無人讓俾佢,我都好想講,你又知人地無需要坐?

子爵府

其實有時真係無為意,好似以前見過位小姐可能肚腩大,有人讓位比佢,佢擰手超黑面想搵隆肙感。
有時真係無為意個人係咪大肚,或人人都忙自己事,未必有為意,反而一般若見到有有需要人事,見都有人讓座,冇讓,可能唔知啫,我又無諗過人哋一定心地差

大宅

回覆樓主:

我大肚時是早些時間出門坐回頭車再轉車,一定有位坐,大肚要人讓坐不是必然的,最憎啲人影埋相放上FB.

大宅

回覆:大肚婆需要坐可以出聲

其實我大肚時又唔覺特別辛苦到企唔到,唔跌親就得,只是成曰需要去廁所,冇乜分別

大宅

其實讓座係有公民教育的一種行為,
睇見好多留言, 對讓座有很多假設性情景...都頗冷漠

在我眼內我們香港人的公民教育程度只是比中國印度或某些東南亞地區好小小

翡翠宮

我都試過, 起身讓座好少事, 佢問到我實比. 有次朝早繁忙時段爆多人, 我用緊電話睇唔到係正我前面有個大肚婆, 佢老公走來問我可唔可以比佢坐. 佢老婆個樣真係好辛苦好似就快窒息 / 陣痛咁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-10-08 發表仲

原帖由 milk323 於 16-10-08 發表
有錯,其實好多人只係留意唔到,但見到都肯讓的。尋日坐地鐵有個老人家想讓坐比我,雖然睇佢係好fit既老人 ...
有時真係篤電話,或者真係訓左 ..但久不久就有人話扮訓

別墅

我大肚嗰陣,上巴士嗰時
因為個肚太大所以好想坐下
難得見到有一個位
我後面嗰個男人兜嘢撞開我衝左去坐
我真係忍唔住講
我唔坐唔係問題
大佬你唔好噤撞開我呀

公爵府

引用:+本帖最後由+chris0411+於+16-10-9+00:31+

原帖由 chris0411 於 16-10-09 發表

其實如果個肚6-8個月現晒出來,我多數讓座!但有時只見到 ...
我想講,其實懷孕初期係辛苦過大大個肚囉,真係會暈!而懷孕初期係好難睇,所以大家如果見到女士好明顯地護肚+辛苦樣,請問下佢地需唔需要坐。

我而家7個月,坐地鐵都留响門口附近,因為企三四個站我真係覺得唔需要坐,人地讓唔坐又唔好意思,所以會遠離坐位。

伯爵府

回覆樓主:

我自己大肚過,7個月後都全都的士出入

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我大肚時(因肚細),
好多時都冇人擦覺到我大肚,
就算有d人讓坐我都不坐,
又晤係唔舒服真係唔好意思,

男爵府

我大肚時坐地鐵巴士都唔想人讓位俾我,可能我性格不嬲唔想麻煩人,大肚又唔係唔企得,我入地鐵通常企門對面嘅側邊企位,唔會得響中間好似俾人知你大肚想人讓位。

delana    發表於 16-10-9 08:40

水晶宮

回覆 kecyc2003 的帖子

大肚出街冇錯,大肚唔係病,自己覺得ok就出去買,但有D人覺得大肚就大哂,要全部人都放佢在第一位,乜都要讓佢,唔係就公審人,呢D就有問題

水晶宮

見宜家好多人,一見到大肚婆就幾個彈起身

水晶宮

見宜家好多人,一見到大肚婆就幾個彈起身

伯爵府

回覆樓主:

一定要有得坐咪搭小巴同的士囉!大家都比咗錢,人地攰都唔坐得嗎?而家好多女人好得意,大肚以為自己變咗皇后全世界要就晒佢,咁巴閉嘅點解唔叫老公或請個司機車佢出入?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kaysumsum 發表於 16-10-8 18:17
成日都見fb 朋友post,話自己唔敢周圍去啦,人地見到佢大肚都唔會自動自覺讓座,啲人素質有問題⋯

其實, ...
你朋友因為別人的做法,而固步自封,真是很有趣的想法。如果佢以呢個思考方式,繼續生活下去,佢唔開心既日子會更多呀。

子爵府

引用:我大肚時,從來唔覺得其他人需要讓坐俾我。

原帖由 heilok 於 16-10-08 發表
我大肚時,從來唔覺得其他人需要讓坐俾我。識行識走,shopping食飯都ok, 點解搭車企下唔得。
...
我都係,我大肚時差唔多一定有人讓座,但係我覺得自己行得走得點解一定要坐,我覺得好多係自己太緊張,成日怕個肚小小事都會影響到個bb

首頁
34567...8

尾頁

跳至