自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

水晶宮

siumak 發表於 16-10-13 11:53
同意係選擇太多﹐不過...

事件一﹐

1、3其實冇咩野、但2個女覺得父母欠左佢既觀念有點恐怖....

男爵府

回覆樓主:

事件一同事件三無乜野,小朋友如果唔想食可以唔食,濃味嘅野唔係人人啱

第二件事就唔係咁好,有雪糕吃仲嫌三嫌四。

水晶宮

回覆:物質豐盛到過左龍

係呀,好似我老公咁,個個星期六日都諗帶個女去邊到玩好,有次問個女,佢話係屋企樓下公園玩

侯爵府

陪月勳章

luckybaby2011 發表於 16-10-13 13:47
1、3其實冇咩野、但2個女覺得父母欠左佢既觀念有點恐怖....
三其實要家長自己承認係自己想去﹐其次係家長唔知可以同細路去邊所以買主題公園年票....

水晶宮

時代在轉,又唔使太上心

以前連有線電話都要幾戶share,依家個個都有一個手提電話,仲有平板電腦,有線電話都差不多被淘汰啦

依家無戰亂,生活好左好多,只要做好正確教育,物質好似無所謂,唔使特等要過刻苦生活呀

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

一,我都會,尊重下小朋友嘛,可能我個細,唔識夾,我覺得無問題。
二,大人纵出來/學大人
三,玩具價值系大人世界的事,小朋友只有好玩&唔好玩。我反而覺得小朋友好易滿足,去下公園就可以好開心當佢識以牌子做喜好已被社會`屠‘毒

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

OforOsaka 發表於 16-10-13 11:27
有感而發

事件一

事件一, 我覺得問係應該, 孩子作為個體, 佢有自己意願, 如果唔想食, 夾比佢, 最終佢唔食, 只會浪費.

事件二, 食好野, 係人都想, 試過好的, 就自然有要求, 但我唔會比一D我能力負擔唔到既野比佢, 你問我想食H還是食牛奶公司, 當然想食H, 而我又負擔到, 我自己都會買H, 咁我就通常買H比仔女.
但都要教仔女, 如果冇, 就要接受次一等, 根本唔存在要欠佢一杯H呢個問題, 佢唔想食牛奶公司, 如果只係得牛奶公司, 佢可以選擇只有食/或唔食, 就係咁.

事件三, 正正反應, 小朋友唔係需要物質, 係需要父母好多好多的愛, 因為去公園玩唔係容易, 要爸媽願意倍伴, 願意放下自己休息/工作時間去倍佢, 佢仲開心過收到份lego.

男爵府

avril19 發表於 16-10-13 11:35
我睇放開小北鼻,剪頭髮都要問小朋友的意願,我細個頭髮一到膊頭就剪小丸子頭,每次手起刀落完都喊 ...

仲要係亞媽剪,核突到呢

大宅

叫龍蝦伊面應不是小朋友叫
問佢食唔食我唔認為有問題、或者小朋友想食飯
這個是大伯都認為龍蝦是貴野,做咩仲要求個小朋友食咁

同第二點相同,5歲如何會知道咩好食唔好食,都係大人教,咩好唔好都係大人灌輸

伯爵府

回覆樓主:

.

多多綠茶    發表於 16-10-14 01:04

子爵府

事件一: 唔覺有大咩問題

事件二: 小朋友太公主了, 父母問題, 有責任教返好, 俾著我一地叫佢咁揀擇唔好食

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:小朋友有喜好係正常, 但到揀牌子唔貴唔食

原帖由 ninjarabbit 於 16-10-13 發表
小朋友有喜好係正常, 但到揀牌子唔貴唔食ー定係大人影響
同意!
有時可能係大人自己話某某牌唔好味,或某某牌先好味,咁咪影響左個小朋友囉

子爵府

熱血金章

回覆樓主:

現世代好多港孩都係港爸港媽做成。
最怕“享受“變成習慣,長大後出來做事,根本負擔吾到自己開支,咁就大穫。

試問而家有幾多細路做到 ---
“吾好浪費”,
“珍惜食物/物件”,
“吾追求品牌(電話牌子,書包牌子etc.)”

香港係福地,無天災人禍,人既慾望可以無窮無盡。

好buy前面位jm講“千金難買少年窮”

多多綠茶    發表於 16-10-14 01:05

伯爵府

MrsSingSing 發表於 16-10-13 13:47

事件一:

我同意你講法傢、因為我得1個、但因為經濟問題而沒有打算再生。

我星期六日、都會帶佢去康文署playroom玩、但平時就難。

大宅

事件一: 一班人去飲茶, 枱面可能有好多樣點心/炒粉麵, 未必會樣樣食勻~ 叫野食/夾野食俾人之前問下意見真係好正常~ 小朋友唔係大人附屬品, 佢地有思想, 問小朋友想食乜, 係尊重佢地想法~

事件二: 哩個CASE我覺得係父母處理得有問題,縱壞左個小朋友~

事件三: 小朋友鍾意的野其實可以好簡單, 陽光/沙灘/草地/遊樂場哩D免費野往往係佢地最鍾意~ 我反而欣賞鍾意去遊樂場多過鍾意玩玩具的小朋友, 我覺得佢地相對單純同無咁物質主義~

珍珠宮

OforOsaka 發表於 16-10-13 11:27
有感而發

事件一

非常同意
唔止小朋友
大人都係

近年反思多左
覺得自己過往太浪費

伯爵府

父母教到小朋友樣樣都食好,住好,用好,旅遊都要好, 但希望父母亦能教到子女將來亦有本事過這樣的生活才好.

水晶宮

1314625 發表於 16-10-13 13:44
我覺得現在是物質太豐富 (無論大人和小朋友)

細個父母能提供的物質不豐富, 無選擇, 食得落口都要食/ 用得 ...

其實而家都見到惡果了....

侯爵府

回覆樓主:

認同,近呢幾年開始反省自身物質太豐盛,已經盡量減低物質所需,以身作則,bb物品盡量只買需要,唔想bb養成奢侈浪費習慣。

首頁
34567...10

尾頁

跳至